VMishockey har tagit ett snack med kommentatorn Chris Härenstam inför ishockey-VM i Finland. 

Under dagen inleds ishockey-VM i Finland där Tre Kronor ska vara med och slåss om medaljerna. Inför mästerskapet har VMishockey haft äran att ha en pratstund med kommentatorn Chris Härenstam, till vardags på SVT, för att se vad han har för förväntningar kring det som komma skall.

– Ovisst, osäkert, men samtidigt förväntansfullt och alltid lika roligt så här tätt inpå ett mästerskap. Vilket/vilka lag floppar? Vilket/vilka överraskar? Frågorna är många. Härligt, säger Chris när vi pratar med honom dagen innan VM-premiären.

Förra året var SVT med och sände VM, har du några speciella minnen från veckorna i Lettland?
– Det var ödsligt. Pandemin gjorde att det var folktomt. Trist. VM är vår, syrener, glädje och framför allt en folkfest. Inte blev det bättre av Tre Kronors usla start. Nej, snabbt vidare till nästa fråga. 

Tre Kronor uppladdning inför VM avslutades med seger mot Finland, vad tycker du överlag om den svenska insatsen i Beijer Hockey Games?
– Backsidan ser onekligen stark ut. Oliver Ekman Larsson har fått en nytändning denna säsong. Rasmus Dahlin har mognat och spelar med en pondus och ett självförtroende som aldrig förr. Jag gillar backsidan. Forwardssidan är tunnare. Sverige saknar renodlade målskyttar så därför blir Sveriges nycklar till framgång special teams. Sverige avslutade Beijer med två raka segrar. Det gav säkert gruppen en positiv känsla inför VM. Och sådant är alltid bra. Underskatta inte betydelsen av en god gruppkänsla.

I nuläget har vi inte sett en strid ström av NHL-spelare tacka ja till VM-spel men det finns några i truppen, finns det någon som du tror blir extra viktig för hur det ska gå i VM?
– Kan Emil Bemström få igång sitt målskytte så får Sverige per automatik ett par extra poäng i gruppspelet. Bemström startade Beijer tveksamt, men avslutade turneringen inför VM med några mål. Han är en joker i VM-truppen och jag gillade det jag såg av honom inför VM. Elmer Söderblom är också en joker fast han ännu inte är en NHL-spelare. Han måste bara ta för sig och våga. Då kan han bli sylvass i VM.


Den här säsongen har Chris kommenterat flertalet av Tre Kronors landskamper, bland annat med Jonas Andersson. 

När väcktes ditt personliga intresse för just sporten ishockey?
– VM 1985, 1986, 1987 följde jag stenhårt. Sen dess är jag en stor beundrare av denna så vackra och fascinerande sport. Älskar ishockey. 

Du kommenterar sedan många år tillbaka en mängd olika sporter, är det stor skillnad att kommentera en hockeymatch jämför med exempelvis fotboll? 
– Ja, det händer så mycket mer i ishockey sett till antalet målchanser, pucken byter puckhållare ofta osv osv. Det är stora skillnader mellan ishockey och fotboll. Det är alltid matchens tempo, dignitet och ställning som avgör referatet. Gillar dock inte att ställa sporterna mot varandra då jag också är en fotbollsälskare. Mycket sport i mitt liv… 

Ett mästerskap på europeisk is brukar innebära att nationerna från Nordamerika inte lyckas lika bra, vad tror de om de båda giganternas chanser i VM? 
– Kanada var beroende av ett resultat förra året för att gå vidare från gruppspelet. Ni vet ju själva vad som hände och efter att ha varit nära att missa slutspelet så blev det till slut ett …guld. Jag räknar aldrig ut Kanada efter att ha varit i landet många gånger och kommenterat både JVM och OS. Ishockeyn betyder så mycket för så många i Kanada. Därför är det en enorm stolthet i att spela för landslaget oavsett om du är en etablerad NHL-stjärna, en fjärdelinaspelare i NHL eller en europeisk stjärnspelare. Kanada går inte att räkna bort. USA tror jag inte alls på denna gång. 

Efter varje VM talas det om besvikelser men även om skrällar, vilket land tror du har störst chans att överraska i årets upplaga? 
– Jag tror Tjeckien har en stor chans till medalj. Nye förbundskaptenen Kari Jalonen är en vinnare, truppen ser ruskigt stark ut och dessutom så har Tjeckien ett kollektivt självförtroende nu inför VM. Det gör att tjeckerna blir obehagliga för övriga lag. Kan vara Tjeckiens tur i år. 

Jag har förstått att en av dina höjdpunkter under sommaren är Sports Heart Hockey Camp, vill du berätta mer om din roll där? 
– Barnen som går på campen får chansen att träffa Sveriges bästa spelare både på dam- respektive herrsidan. Jisses, vilken fest det är för kidsen när bla uppemot 40 NHL-stjärnor kommer dit enbart för barnens skull. Imponerande!  

Avslutningsvis, vinst i Beijer Hockey Games och några av landets bästa spelare från NHL har anslutit – vad ska vi förvänta oss av Tre Kronor i VM? 
– Semifinal är rimligt. Final en bonus. Guld en oerhörd prestation. 

Annons | 18+ | R&V gäller | Spela ansvarsfullt - www.stödlinjen.se
Sportskribent Benjamin är en 30 år gammal hockeyälskare med extra inriktning inom svensk klubb och landslagshockey. Han har tidigare jobbat för en klubb i Hockeyallsvenskan och skapat hockeysändningar i allt från Hockeyallsvenskan till Hockeytrean. På fritiden så driver han en egen hemsida med fokus på Hockeyettan.

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här