Damkronorna har fått en tuff inledning på OS-hockeyn. 

Efter en ganska tung premiär mot Japan hade Damkronorna pressen på sig inför mötet mot Tjeckien, men laget fick en tuff inledning på matchen. De tjeckiska spelarna skapade flertalet vassa chanser tidigt i matchen men Emma Söderberg stod pall för det mesta, med mindre än två minuter kvar av första perioden lyckades dock Tjeckien tillslut få hål på den svenska målvakten och sätta ledningspucken. Förutom ett spel som inte gladde den svenska publiken på plats – för det fanns faktiskt en liten skara på läktarna – tvingades de se backen Johanna Fällman lämna isen med en befarad knäskada.

Bättre svenskt spel i andra perioden

Den svenska insatsen i första perioden var långt ifrån bra men efter pausvilan fick vi se en höjning, både defensivt och offensivt. Sverige fick chansen att spela några minuter i powerplay men då kom den stora smällen, Tjeckien lyckades nämligen utöka ledningen i boxplay via Klara Hymlarova. De svenska spelarna gav dock inte upp utan innan perioden var över skulle man få till en viktig reducering genom Emma Muren som därmed gjorde sitt första mål i turneringen.

I början av tredje perioden fick Damkronorna ett gyllene läge att ordna en kvittering men spelet i powerplay fungerade inte på ett bra sätt, istället var det faktiskt närmare att Tjeckien skulle utöka ledningen med ytterligare ett mål i numerärt underläge. Kort därefter stod Tjeckien för en fin kontring som sånär resulterade i ett mål men den gången var stolparna på målvakten Söderbergs sida.

Svensk press – utan resultat

Med knappt tio minuter kvar av tredje perioden lyckades Damkronorna få till en bra press mot det tjeckiska målet där bland annat Michelle Löwenhielm ordnade ett fint läge men den sista skärpan saknades i avslutet. Hoppet om en kvittering levde länge men med några minuter kvar att spela lyckades Tereza Vanisova, till vardags i Leksand, leta rätt på pucken och överlista Söderberg i det svenska målet.

I slutskedet av perioden fick Sverige chansen till ett sent powerplay och då valde man att även plocka målvakten i jakt på en reducering men Tjeckien försvarade sig på ett bra sätt och kunde säkra sin andra seger i turneringen.

MATCHFAKTA
Tjeckien – Sverige: 3-1 (1-0,1-1,1-0)
1-0, Tereza Vanisova
2-0, Klara Hymlarova
2-1, Emma Muren (Johansson, Andersson)
3-1, Tereza Vanisova
Skott: 46-28 (25-5,13-15,8-8)

Nu väntar en oviss framtid för det svenska laget där det kommer krävas bra insatser mot Kina och Danmark i de återstående matcherna av gruppspelet. Nästa motståndare blir värdnationen och den matchen spelas på måndag eftermiddag.

Tror du Damkronorna tar sig vidare från gruppspelet? 

Annons | 18+ | R&V gäller | Spela ansvarsfullt - www.stödlinjen.se
Sportskribent Benjamin är en 30 år gammal hockeyälskare med extra inriktning inom svensk klubb och landslagshockey. Han har tidigare jobbat för en klubb i Hockeyallsvenskan och skapat hockeysändningar i allt från Hockeyallsvenskan till Hockeytrean. På fritiden så driver han en egen hemsida med fokus på Hockeyettan.