Vi vänder blicken västerut och fokuserar på världens bästa ishockeyliga. 

I väntan på diverse landskamper som sakta men säkert närmar sig passar det utmärkt att ta en titt på vad som händer borta i NHL, den ligan där förbundskaptenen Sam Hallam hoppas hitta några riktiga guldkorn inför VM som spelas i Tjeckien om ett par månader. Det återstår knappt tjugo matcher av grundserien och än finns det mycket kvar att spela om, men några lag har det kämpigt och ur en svensk synvinkel har det hänt en hel del intressanta saker den senaste tiden.

Det riktiga genombrottet?

Säsongen 2015/16 lekte hockeylivet för Alexander Nylander. Den lovande forwarden gjorde succé i juniorligan OHL och bidrog med spets i både U18- och Junior-VM. Efter ett starkt slutspel med Mississauga Steelheads där han stod för sex mål på lika många matcher var svensken högvilt inför NHL-draften och väl där plockades han som nummer sex av Buffalo Sabres.

Många spådde att Alexander skulle gå i storebror Williams fotspår och göra succé direkt men den första tiden i NHL präglades av utlåning till Buffalos farmarlag och under de tre första säsongerna blev det bara 19 matcher i Sabres. Sedan dess har Nylander hunnit med att flytta till både Chicago och Pittsburgh men det riktiga genombrottet har låtit vänta på sig. Fram tills nu. För ett par veckor sedan blev 26-åringen trejdad till Columbus och väl där han äntligen fått det att lossna, i de första matcherna har han fått gott om speltid och i mötet med Vegas Golden Knights gjorde svensken sitt första hattrick i NHL. Dessvärre ligger Columbus sist i sin division och det mesta talar för att man missar slutspelet – vilket kan göra en pånyttfödd Nylander högaktuell till VM.

Stjärnans nya kontrakt

Samtidigt som Nylander verkar ha hittat formen finns det andra spelare som aldrig ser ut att vara i något annat än just form. Redan förra säsongen var Elias Pettersson en av ligans främsta spelare då han för första gången gjorde mer än hundra poäng i grundserien och den här vintern har svensken etablerat sig som ett offensivt hot och en målgörare av rang. Mycket talar för att han kommer kunna förbättra sitt målbästa (39) från förra säsongen och som en tidig belöning har 25-åringen erbjudits ett nytt guldkantat kontrakt som han tackat ja till. Något som gör att forwarden – om inget annat oförutsett händer – stannar i Vancouver till våren 2032 vilket innebär en sammanlagd lön på hissnande 963 miljoner kronor.

– Det är här jag vill vara och jag ville se vilken väg det här laget skulle ta. Det är klart att våra resultat den här säsongen har spelat in i beslutet. Jag har lärt känna Jim och Patrik väldigt väl och gillar de steg vi tagit den senaste säsongen. Jag tycker att vi den här säsongen verkligen visat vad vi kan göra. Vi har fortfarande ytterligare en växel i oss och det känns som om vi kan uträtta riktigt bra saker här i Vancouver, sa svensken till pressen på plats i Vancouver när kontraktet blev offentliggjort.

TRE ANDRA HÖGAKTUELLA SVENSKAR 

  1. Alexander Wennberg 
    Den rutinerade forwarden har sedan debuten i Columbus 2014 även hunnit representera Florida och Seattle men nu står det klart att ytterligare en klubb kan läggas till på listan. Efter några dagars spekulationer gick nämligen New York Rangers ut med att man rekryterar 29-åringen som noterats för 25 poäng på 60 matcher den här säsongen. Det betyder även att chansen minskar att få se Wennberg i VM eftersom Rangers är ett av ligans hetaste lag och för närvarande ligger etta i sin division.
  2. Rasmus Sandin 
    Efter knappt fem säsonger i Torontos organisation flyttade Sandin till Washington under förra säsongen och det verkar ha gett en positiv effekt. Under våren spelade backen bra och säsongen avslutades med att få göra sitt första VM, där det dessvärre blev respass redan i kvartsfinalen mot Lettland. Den här säsongen har svensken fått mycket speltid i Capitals och under gårdagen presenterade man nyheten att 23-åringen skrivit på ett nytt kontrakt som sträcker sig över säsongen 28/29.
  3. Arvid Söderblom 
    För några år sedan var Chicago Blackhawks en maktfaktor i NHL men sedan dess har det runnit mycket vatten under broarna och nu ser verkligheten annorlunda ut. Den här säsongen har det mesta gått snett och just nu är man hela ligans svagaste lag – men det finns ett glädjeämne. I matchen mot Arizona – ett annat av NHL:s sorgebarn – klev Arvid Söderblom fram och med sina 37 räddningar bidrog han till att Chicago vann sin första bortamatch sedan den nionde november. 24-åringen har fått sitt genombrott i ligan den här säsongen och redan förra våren kritade han på ett nytt kontrakt som sträcker sig fram till våren 2025.
Annons | 18+ | R&V gäller | Spela ansvarsfullt - www.stödlinjen.se

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här