Kriget i Ukraina fortsätter att sätta prägel på den internationella ishockeyn. 

Sedan Vladimir Putin bestämde sig för att skicka in ryska trupper i Ukraina förra våren har det blivit allt mer tydligt att politik och sport är två ämnen som snuddar vid varandra. Det internationella ishockeyförbundet tog relativt snabbt ett beslut att porta både Ryssland och Belarus från VM 2022 och vid ett senare tillfälle förlängdes den domen över till årets mästerskap.

Efter en hel del spekulationer kring om idrottsvärlden sakta men säkert börjat öppna dörrar på glänt gick det internationella ishockeyförbundet under gårdagen ut med nyheten att Ryssland och Belarus inte får vara med i nästa års VM.

– Baserat på en detaljerad riskbedömning från ett välkänt företag som specialiserat sig på att bedöma risker på grund av olika globala utmaningar, fastställde IIHF Council att det ännu inte är säkert att återinföra de ryska och vitryska lagen i IIHF-tävlingar, och att det inte kommer att vara säkert. för den kommande IIHF Championship-säsongen 2023/2024. Därför kommer IIHF att gå vidare med IIHF Championship-säsongen 2023/2024 utan de ryska och vitryska lagen, skriver förbundet på sin hemsida.

Positiva reaktioner

Nyheten om en fortsatt portning av både Ryssland och Belarus har fått positiva reaktioner från ett flertal håll, inte minst från det svenska ishockeyförbundet som tidigt gick ut med att man inte tyckte att länderna skulle få vara med i mästerskap medan kriget pågår.

– Det är ett bra och viktigt beslut att Ryssland och Belarus inte heller nästa säsong tillåts delta i internationella mästerskap. Ett beslut som vi i svensk ishockey står bakom och ser som helt nödvändigt i det rådande läget, säger svenska ishockeyförbundets ordförande Anders Larsson till förbundets hemsida.

 

Fem stjärnor som påverkas av beslutet

Alexander Ovechkin (Ryssland)
Är i väldigt bra form och vore högaktuell för årets VM-trupp om Ryssland hade fått vara med. Är fortsatt en av världens största stjärnor inom hockeyn och har tidigare vunnit hela tre VM-guld samt ytterligare sex medaljer från mästerskap. Saknar dock en olympisk medalj men chansen att ta en sådan minskar för varje dag kriget pågår. Har hamnat i blåsväder på grund av sina positiva uttalanden om Vladimir Putin.

Yegor Sharagovich (Belarus)
Är en av endast tre NHL-spelare från Belarus och rankas som en av landets främsta spelare, vilket gjort att han varit lagkapten i landslaget sedan 2020. Vore en drömförstärkning till ett VM-lag 2024, och även i år men hans New Jersey ser ut att gå mot en lång säsong.

Ilya Sorokin (New York Islanders)
NHL kryllar av duktiga ryska målvakter och den här säsongen är det Sorokin som imponerat extra mycket, faktum är att 27-åringen har bäst räddningsprocent av samtliga förstemålvakter i hela ligan. Har tidigare varit med i fyra VM och stod i en match när Ryssland tog hem OS-guldet 2018. Har gjort succé sedan flytten till Nordamerika för knappt tre år sedan och vore högaktuell för ett ryskt VM-lag om hans Islanders skulle missa slutspelet.

Shane Price (Belarus)
Amerikan som aldrig lyckades slå sig in på allvar hemma i NHL men som fick ett lyft i och med flytten till Europa för fem år sedan. Blev Belarusisk medborgare efter två år i Dinamo Minsk och har hittills varit med i ett VM samt ett OS-kval. Vore given i årets VM-trupp.

Kirill Kaprizov (Ryssland)
Otroligt spelskicklig forward som på relativt kort tid etablerat sig som en av NHL:s mest underhållande spelare. Lämnade Ryssland våren 2020 och har gjort succé i Minnesota, där det bland annat blev 109 poäng förra säsongen. Stod för nio poäng när Ryssland vann OS-guld för fem år sedan.

MER OM KRIGET I UKRAINA: Ryssland portas från Beijer Hockey Games 
Schweiz ersätter Ryssland i Beijer Hockey Games
Stjärnorna lämnar KHL  

Annons | 18+ | R&V gäller | Spela ansvarsfullt - www.stödlinjen.se

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här