Finland ställer in siktet på en skräll i nästa års nya landslagsturnering. 

Efter närmare tio års uppehåll är det snart äntligen dags för världens bästa ishockeyspelare att åter får spela i sina respektive landslag igen då den nya turneringen 4 Nations Face-off har premiär i början av 2025. På Nordamerikansk mark ska Kanada, USA, Sverige och Finland göra upp om titeln och de senaste dagarna har de olika landslagen börjat presentera spelare som kommer vara med i turneringen. För svensk del kommer bland annat stjärnduon Erik Karlsson och Victor Hedman finnas med i truppen och även grannen Finland kommer åka västerut med ett starkt lag.

Bland de sex första spelarna som den nya förbundskaptenen Antti Pennanen tagit ut finns den färske Stanley Cup-vinnaren Alexander Barkov som kommer med en stark säsong i ryggen och som i nuläget ser ut att bli lagkapten. Noterbart är att det här blir Pennanens första riktiga utmaning – om man inte räknar med Euro Hockey Tour – efter att den tidigare guldmakaren Jukka Jalonen tackat för sig.

Här är Finlands första spelare i truppen till 4 Nations

Esa Lindell – back, Dallas Stars 

Är inget omskrivet namn här i Sverige men i Finland ses 30-åringen som en av landets främsta ishockeyspelare och han har hunnit skaffa en hel del rutin som kan visa sig bli värdefull. Gjorde debut i NHL säsongen 15/16 och är numera en given spelare i Dallas Stars där han sedan 2020 är assisterande lagkapten. Som bäst gick det våren 2020 då laget tog sig hela vägen till final där tillslut Tampa Bay blev en för svår motståndare. Lindell var med i truppen som spelade i World Cup 2016 och på meritlistan finns bland annat ett VM-guld från 2022 då han var en av relativt få förstärkningar från NHL.

Juuse Saros – målvakt, Nashville Predators 

Finland har genom åren haft flera riktiga målvaktsstjärnor i NHL och Saros ser ut att bli ytterligare ett exempel på det. 29-åringen har hållit en hög nivå i många år och är sedan ett par säsonger given etta i Nashvilles mål, vilket även gör honom till en av lagets viktigaste spelare. Han blir dessutom en viktig kugge i den nya satsningen som man gör inför den kommande säsongen. Har inte spelat så mycket med landslaget utan 4 Nations ser ut att bli första framträdandet sedan VM för åtta år sedan.

Miro Heiskanen – back, Dallas Stars 

Här har vi en minst sagt skicklig pjäs som kommer få dra ett tungt lass i 4 Nations. Heiskanen är bara 24 år gammal men rankas redan som en toppspelare i NHL och sedan debuten 2018 har han varit en av Dallas viktigaste spelare. Har som bäst gjort hela 73 poäng i grundserien och stod under våren för imponerande sexton poäng på nitton slutspelsmatcher. Stod för sju poäng när det blev VM-guld för två år sedan och gjorde sin mästerskapsdebut vid OS 2018, precis innan det bar av till NHL. Skulle förmodligen platsa i vilket lag som helst i 4 Nations, så bra är han.

Sebastian Aho – forward, Carolina Hurricanes 

Konstigt nog skrivs det inte mycket om Aho i Sverige med tanke på hur hög nivå han har hållit de senaste åren. Debuterade i NHL 2016 och har sedan dess varit en viktig spelare i Carolina, där han stod för hela 101 poäng den gångna säsongen. Är sedan några år tillbaka assisterande lagkapten och är en spelare som mycket av lagets offensiv kretsar kring. Har tidigare varit med i World Cup (2016) och tre världsmästerskap, där det gick som bäst 2018 då Aho stod för nio mål och hela 18 poäng. 26-åringen är utan tvekan en offensiv kraft som blir att räkna med i många år framöver.

Alexander Barkov – forward, Florida Panthers 

Det var ganska få som jublade över att just Florida vann Stanley Cup men desto fler valde ändå att glädjas åt att just Barkov fick lyfta pokalen. Den rutinerade centern är en riktigt lojal spelare som spenderat hela sin NHL-karriär i klubben och han har de senaste sju säsongerna klivit fram som en extra viktig spelare. Stod för hela 22 poäng i slutspelet och är i sina bästa stunder en spelare som håller världsklass, vilket Finland nu hoppas att han kommer göra i 4 Nations. Har inte varit med i landslaget sedan World Cup för snart åtta år sedan.

Mikko Rantanen – forward, Colorado Avalanche 

Barkov är en stor stjärna i NHL och även en av ligans högst betalda spelare men hemma i Finland är det förmodligen fortfarande Rantanen som är nummer ett. 27-åringen har varit omåttligt populär och han blev inte mindre omtyckt när han kom hem för att spela i VM förra året. Har varit en av Colorados viktigaste spelare i många år och har de två senaste säsongerna lyckats göra mer än hundra poäng i grundserien. Stod för hela 25 poäng när Colorado vann Stanley Cup för två år sedan och blir en spelare som alla andra försvar i 4 Nations behöver hålla ett extra öga på.

MER OM 4 NATIONS – Här är Tre Kronors första spelare 

 

 

 

Annons | 18+ | R&V gäller | Spela ansvarsfullt - www.stödlinjen.se
Sportskribent Benjamin är en 30 år gammal hockeyälskare med extra inriktning inom svensk klubb och landslagshockey. Han har tidigare jobbat för en klubb i Hockeyallsvenskan och skapat hockeysändningar i allt från Hockeyallsvenskan till Hockeytrean. På fritiden så driver han en egen hemsida med fokus på Hockeyettan.