Det bjöds på dramatik när Sverige jagade en biljett till final i Junior-VM.

Efter den högdramatiska kvartsfinalen mot Finland där det tillslut blev seger med uddamålet stod det klart att Sverige skulle få ta sig an Tjeckien i semifinalen och det skulle också visa sig bli en spännande match där små marginaler avgjorde.

Tittar man på en semifinal finns risken att inledningen av matchen blir något avvaktande och så blev det ikväll, både Sverige och Tjeckien verkade vilja känna lite på varandra och därför går den första perioden inte till historien som någon smällkaramell. Visst fanns det några chanser åt båda hållen men inget som skapade några större problem för någon av målvakterna som kunde gå till pausvila med ställningen 0-0.

Succéspelaren visar vägen

I andra perioden släppte Sverige på handbromsen och fick bättre fart på sitt spel, det skulle visa sig ge resultat snabbt. Redan efter knappt två minuters spel kunde man få in det viktiga ledningsmålet när Ludvig Jansson placerade in pucken med ett fint dragskott och med sitt fjärde mål i turneringen satte han Juniorkronorna i en fin sits.

Sverige spelade med stor koncentration under andra perioden och man gav inte tjeckerna något utrymme att ordna en kvittering. Vid ett par tillfällen tvingades Carl Lindbom ingripa och då gjorde han det utan några större problem, det blev alltmer tydligt att 19-åringen är en trygg sista utpost. Det enda negativa från perioden var att Sverige inte lyckades ta vara på sina chanser, vid tre tillfällen fick man spela med en man mer på isen men väl där saknades skärpan i avsluten.

Ett rafflande avgörande

I inledningen av tredje perioden fick Sverige ett drömläge Victor Stjernborg stod fri framför det tjeckiska målet, men lagkaptenen lyckades inte få tag på pucken. Ett mål där hade satt Sverige i ett väldigt bra läge inför fortsättningen av matchen.

Många förväntade sig nog en tjeckisk offensiv i jakt på en kvittering men det dröjde till slutminuterna innan man skulle få till en press mot det svenska målet, och med målvakten uttagen kunde backen David Jiricek skjuta in 1-1 med ett hårt slagskott. Det som länge såg ut som en trygg ledning (så pass trygg 1-0 kan kännas) förvandlades plötsligt till något helt annat och istället för svenskt jubel tvingades Juniorkronorna ta ny kraft när slutsignalen ljöd.

I förlängningen fanns chanser åt båda hållen, Noah Östlund stod för en fin prestation men avslutet gjorde att pucken saknade tillräckligt med kraft att glida in över mållinjen. Istället blev det Tjeckien som fick jubla när Jiri Kulich klev fram och placerade in segermålet, mindre än minuten innan straffade hade varit ett faktum.

Tjeckien – Sverige: 2-1 (0-0,0-1,1-0,1-0)
0-1, Ludvig Jansson (E.Pettersson, Östlund)
1-1, David Jiricek (Spacek, Szturc)
2-1, Jiri Kulich (Sapovaliv, Spacek)
Skott: 31-22 (9-6,6-8,14-3,2-5)
Utvisningsminuter: 8-4
Publik: 9265 (Scotiabank Centre, Halifax)