Flertalet rutinerade spelare väljer att avsluta karriären. 

Inför en ny säsong brukar några gamla och erfarna spelare sitta och fundera på om de har det som krävs för att spela ytterligare en säsong, eller om det är dags att avsluta karriären. De flesta tar det beslutet innan säsongen är igång men i helgen fick vi beskedet att två spelare väljer att kasta upp skridskorna först ny. Spelarna det handlar om är de ytterst rutinerade Joe Thornton och Tomas Plekanec som gått ut med att det är färdigspelat.

–  Att döma av alla människor som fortfarande frågar mig om det antar jag att jag måste göra det tydligt: jag avslutar min karriär som NHL-spelare, klargjorde Thornton. Jag trodde ni skulle lista ut det snabbare, men ni fortsatte fråga. Så här är jag, pensionerad, säger kanadensaren i en video på X, tidigare twitter.

En av de största

Att Thornton väljer att avsluta karriären kommer egentligen som ett ganska väntat besked eftersom 44-åringen inte spelade någonting förra säsongen, men det fanns nog fortfarande några som hoppades få se kanadensaren på isen igen. Thornton hade höga förväntningar på sig redan som junior och draftades som nummer ett av Boston sommaren 1997, precis före Patrick Marleau som många år senare skulle bli en riktig radarpartner.

Debuten i NHL skedde några månader senare och efter en helt okej debutsäsong tog Joe stora steg framåt, inte minst i det offensiva spelet. Säsongen 02/03 lyckades han för första gången göra mer än hundra poäng i grundserien vilket blev som ett tack för att han fått bli ny lagkapten i Boston. Efter lite drygt sju säsonger i klubben värvades forwarden till San Jose och väl där skulle han snabbt få ikonstatus.

Redan under sitt första halvår i klubben stod han för imponerande 92 poäng på 58 grundseriematcher. Något som starkt bidrog till att Joe utsågs till ligans mest värdefulla spelare. Den efterföljande säsongen stod kanadensaren för hela 114 poäng varav 92 assist – flest i ligan. Det skulle bli totals femton säsonger i San Jose varav fyra som lagkapten och han ses än idag som en av klubbens största genom tiderna.

Våren 2020 hade karriären kunnat vara över men efter en höst i Schweiz fortsatte tiden i NHL med spel i Toronto innan karriären rundades av med en säsong i Florida där den sista matchen spelades i slutspelet våren 2022. Totalt blev det hela 1539 poäng på 1714 matcher i NHL och med det kanadensiska landslaget kom den största framgången när det blev OS-guld på hemmaplan 2010. Förutom guldet i Vancouver vann Thornton även World Cup vid två tillfällen, 2004 samt 2016.

Veteranen tackar för sig

Thornton är utan tvekan en av 2000-talets främsta spelare och även om Tomas Plekanec inte riktigt kan räknas som det är det inget snack om att den rutinerade forwarden kan blicka tillbaka på en lång och fin karriär. Efter några år hemma i Tjeckien inledde 41-åringen säsongen i Kladno men efter nio matcher har forwarden valt att avsluta karriären. Nu väntar uppdraget som assisterande förbundskapten för Tjeckien, ett landslag han har ett långt förflutet i.

När Plekanec draftades i tredjerundan 2001 fanns det inga större förväntningar på tjecken men väl på plats i Montréal visade han sin klass. Efter några fina år i farmarligan kom genombrottet säsongen 06/07 och sedan väntade flera starka säsonger i världens bästa liga, inte minst vintern 09/10 då han stod för totalt 81 poäng varav elva i slutspelet. Efter lite drygt sexton säsonger i organisationen lämnade Plekanec Montréal för spel hos rivalen Toronto men hösten 2018 avslutade han ändå NHL-tiden med tre matcher i just Montréal, sedan blev det en flytt hem till Kladno som forwarden hjälpte tillbaka till den tjeckiska högstaligan.

Totalt noterades Plekanec för 608 poäng på 1001 matcher i NHL men han har även haft stor del i det tjeckiska landslaget. Mästerskapsdebuten skedde vid VM 2006 och sedan skulle det bli hela elva världsmästerskap, men även ett World Cup samt två olympiska spel (2010, 2014). Plekanec avslutar karriären med tre VM-medaljer i bagaget men det blev även ett guld i Junior-VM 2001.

VM-experten avslutar karriären

Förutom Plekanec och Thornton har även en annan rutinerad spelare gått ut med att han avslutar karriären. Det är amerikanen Paul Stastny som aviserat att det är färdigspelat och att han tog beslutet redan i våras. 37-åringen gjorde sin NHL-debut i Colorado 2006 och stod för hela 78 poäng på 82 matcher som rookie under det som blev den första av åtta säsonger i klubben. Efter tiden i Denver väntade spel i ytterligare fyra klubbar där Carolina blev den sista. Totalt blev det 822 poäng på 1145 matcher i världens bästa liga men Stastny blev även något av en expert när det kom till spel i världsmästerskap. Det blev visserligen aldrig något guld men under sina tre mästerskap noterades Stastny för imponerande 32 poäng på 25 matcher och som bäst blev det brons 2013 där amerikanen även tog plats i turneringens Allstar team efter att ha gjort femton poäng som lagkapten. På meritlistan finns även ett silver från OS i Vancouver 2010, där rivalen Kanada blev en för svår motståndare i finalen.

MER INTERNATIONELL HOCKEY: Så ser Tre Kronors grupp ut i OS 2026

Annons | 18+ | R&V gäller | Spela ansvarsfullt - www.stödlinjen.se
Sportskribent Benjamin är en 30 år gammal hockeyälskare med extra inriktning inom svensk klubb och landslagshockey. Han har tidigare jobbat för en klubb i Hockeyallsvenskan och skapat hockeysändningar i allt från Hockeyallsvenskan till Hockeytrean. På fritiden så driver han en egen hemsida med fokus på Hockeyettan.