Det bjöds på en hel del dramatik när Småkronorna avslutade Hlinka Gretzky Cup.

Trots ett bitvis bra gruppspel i Hlinka Gretzky Cup blev det bara en tredjeplats för Småkronorna vilket innebar att man missade semifinal, något som resulterade i att man istället fick sikta in sig på matchen om femteplats där Schweiz stod för motståndet under fredagseftermiddagen.

Efter en inledande period där de båda lagen stundtals såg lite passiva ut för att lära känna sin motståndare började spelet bli mer ordnat efter paus och väl då var det Schweiz som satte sig själva i förarsätet. Lite drygt fem minuter in i andra perioden kunde man nämligen ta ledningen genom Jordan Forget och sedan dröjde det bara elva sekunder innan David Bosson kunde utöka ledningen.

Målet satte naturligtvis Småkronorna i en besvärlig sits men man gav inte upp och med sju minuter kvar av perioden kom den viktiga reduceringen när Måns Toresson lyckades överlista den Schweiziska målvakten Phileas Lachat som i övrigt stod för en bra insats. Toressons mål väckte liv i matchen och med knappt två minuter kvar innan periodpausen kunde Linus Eriksson hitta fram till Hugo Zetterlund som ordnade kvitteringen med sitt andra mål i turneringen.

Ett sent mål fällde avgörandet

Inledningen av den tredje perioden blev något av ett ställningskrig och det dröjde ett tag innan något av lagen lyckades koppla ett spelmässigt grepp om matchen. Efter ungefär halva perioden var Småkronorna nära att ta ledningen när Filip Holst Persson prickade stolpen men den gången hade man inte marginalerna på sin sida.

Under resterande del av perioden bjöds det på en del bra lägen åt båda hållen men målen uteblev vilket innebar att matchen fick avgöras efter ordinarie speltid. Väl i förlängningen dröjde det bara 35 sekunder innan Linus Eriksson kunde bryta sig in framför mål och placera in pucken som innebar att Småkronorna slutar femma i årets upplaga av Hlinka Gretzky Cup.

Sverige – Schweiz: 3-2
0-1 Jordan Forget (Muggli, Ustinkov)
0-2 David Bosson (Tarchini)
1-2 Måns Toresson (Sahlin Wallenius)
2-2 Hugo Zetterlund (Eriksson)
3-2 Linus Eriksson

I matchen om sjundeplats bjöds det på en hel del spänning, detta trots att Tyskland gått ifrån till 1-4 redan en bit in i andra perioden. Efter det skulle dock Slovakien få in en viktig reducering till 2-4 och i början av tredje perioden höjdes spänningen ytterligare när Tobias Tomik kunde sätta 3-4 i powerplay. Just Tomik var något av matchens huvudperson och med ungefär åtta minuter kvar att spela skulle han få in den efterlängtade kvitteringen, och precis som vid hans första mål kom det i spelformen powerplay.

Glädjen hos de slovakiska spelarna blev dock kort för strax efter kvitteringen svarade Tyskland genom att återta sin ledning när Manuel Schams höll sig på rätt plats vid rätt tillfälle. Målet blev matchens sista vilket gör att Tyskland kan lämna Tjeckien med en meriterande sjundeplats samtidigt som Slovakien slutar åtta och därmed sist i turneringen. Något som inte direkt stärker självförtroendet inför fortsättningen av säsongen.

Ikväll med start 19:00 spelas de båda semifinalerna där Kanada och USA möter varandra samtidigt som Finland och Tjeckien ska göra upp om den andra finalplatsen.