Sverige har fått en bra start på U18-VM.

Sverige klev in i mötet med Slovakien som stor favorit men man fick en tung start på matchen, redan efter 53 sekunder tilldömdes man en utvisning och i det efterföljande powerplayspelet kunde slovakiskorna ta ledningen genom Nela Lopusanova som därmed gjorde sitt första mål i turnering.

Efter den tunga inledningen på matchen inledde de svenska spelarna jakten på en kvittering och spelformen powerplay skulle visa sig bli ett tema för perioden. Med lite drygt fem minuter kvar av perioden fick Sverige spela med en man mer på isen och väl då kunde Mira Hallin kvittera med sitt tredje mål i turneringen. I slutet av perioden fick man en ny chans att spela powerplay och där visade de svenska spelarna prov på ett väldigt fint spel där ledningsmålet till 2-1 blev kronan på verket och precis som vid kvitteringen var det Mira Hallin som var sist på pucken.

I inledningen av andra perioden spelade Sverige bra och efter knappt åtta minuters spel kunde Hilda Svensson utöka ledningen med sitt tredje mål i turneringen. Där och då kändes segern nära men sedan skulle det bara dröja ett par minuter innan Lenka Karkoskova kunde skapa lite spänning med sin reduceringspuck.

Målet gav de slovakiska spelarna ny energi och med knappt fyra minuter kvar av perioden kunde Ema Tothova ta pucken från egen zon hela vägen till det svenska målet där hon elegant lyfte in kvitteringen vilket gjorde att utgången helt plötsligt kändes väldigt oviss inför den tredje perioden.

Stark avslutning bäddade för svensk seger

Fem minuter in i perioden var Sverige väldigt nära att kunna återta ledningen men Hilda Svenssons skott tog i stolpen och de kommande minuterna präglades av ett ganska svängigt spel där båda lagen skapade chanser. Med knappt nio minuter spelet kom Sverige in i offensiv zon och väl där kunde Anna Brenkle få tag i pucken och sätta 3-4, vilket var hennes första mål i turneringen.

Målet gav svenskorna lite arbetsro och knappt två minuter efter Brenkles mål fick man återigen in pucken, den här gången via en styrning av Hilda Svensson följt av en touch på en slovakisk skridsko. I slutet av matchen plockade Slovakien ut målvakten i jakt på en reducering men det gav istället Ella Hellman att spika slutresultatet till 3-6 vilket gör att Sverige inlett U18-VM med två segrar på lika många matcher.

Slovakien – Sverige: 3-6 (1-2,2-1,0-3)
1-0 Nela Lopusanova (Benakova, Krakorova)
1-1 Mira Hallin (Hedqvist, H.Svensson)
1-2 Mira Hallin (Hedqvist, Raunio)
1-3 Hilda Svensson (Hollström)
2-3 Lenka Karkoskova (Blichova)
3-3 Ema Tothova (Tomastikova)
3-4 Anna Brenkle (Johannesson, Natt och Dag)