Damkronorna har fått en bra start på årets sista turnering.

Julen närmar sig men innan det är dags för lite välbehövlig vila spelar Damkronorna årets sista matcher i och med veckans turnering på hemmaplan i Falun. I premiären stod Tyskland för motståndet och det skulle visa sig bli en jämn match med relativt små marginaler som avgörande, även om hemmalaget hade mycket av spelet.

Collegespelaren matchhjälte

Sverige inledde matchen på ett bra sätt och kunde ta ledningen lite drygt halvvägs in i första perioden när Hanna Thuvik kunde placera in pucken i ena krysset med hjälp av ett elegant backhandavslut. Målet gav Damkronorna en fin start på matchen och det såg än bättre ut när Lova Blom utökade till 2-0 i powerplay precis när den andra perioden inletts.

Några minuter senare skulle tyskorna väcka liv i spänningen när Luisa Welcke stod på rätt plats vid rätt tillfälle och kunde peta in reduceringspucken bekom Tindra Holm som i övrigt stod för en fin insats i det svenska målet. Glädjen skulle dock bli kortvarig för i boxplay kunde Thea Johansson, till vardags i den nordamerikanska collegeligan, utöka ledningen till 3-1 med ett fint mål efter att hon tagit pucken i mittzon för att sedan placera in pucken med ett fint backhandavslut. Ett mål som skulle visa sig bli helt avgörande.

Tyskorna skulle visserligen reducera innan den andra perioden var över, men man kunde sedan inte skapa tillräckligt bra chanser för att få in ytterligare mål. Damkronorna vinner därmed premiärmatchen med uddamålet vilket ger mersmak inför morgondagens möte med Schweiz.

Publik: 112 (Lugnets Ishall, Falun)

I kvällens andra match blev det seger för Tjeckien som stod för en stabil insats i mötet med Schweiz, där Sara Cajanova stod för två av lagets mål. Forwarden, till vardags i Brynäs, hade därmed stod del i att man tillslut kunde vinna matchen med 4-1 men det är även värt att lyfta fram målvakten Klara Peslarova som stod för en fin insats i målet.

Damkronornas nästa match spelas redan imorgon mot Schweiz och den kan man se på SVT play med start 19:00.

Sportskribent Benjamin är en 30 år gammal hockeyälskare med extra inriktning inom svensk klubb och landslagshockey. Han har tidigare jobbat för en klubb i Hockeyallsvenskan och skapat hockeysändningar i allt från Hockeyallsvenskan till Hockeytrean. På fritiden så driver han en egen hemsida med fokus på Hockeyettan.