En bronsmedalj stod på spel i Småkronornas sista match för säsongen.

Efter att ha gjort en riktigt bra insats i semifinalen mot USA, där det dock blev förlust, ställde Småkronorna in siktet på nattens bronsmatch mot rivalen Finland och det skulle visa sig bli en ny tät tillställning med små marginaler. Både Sverige och Finland fick kämpa mycket i sina respektive semifinaler, så tempot var ganska avvaktande under inledningen av matchen. Finland lyckades dock etablera tryck mot Sverige fler gånger än de svenska spelarna kunde göra samma sak, men trots det förblev den första perioden mållös.

Stjärnan kliver fram och säkrar ett finskt brons

I andra perioden fortsatte spelet att vara relativt jämnt mellan de båda lagen, men när Finland fick chansen att spela i powerplay skulle man lyckas ta vara på sina chanser. Supertalangen Sanni Vanhanen fick gott om tid på sig och kunde avancera in i banan, vilket följdes av ett välplacerat dragskott upp i målvakten Lisa Jönssons ena kryss.

Rent spelmässigt stod Småkronorna upp på ett relativt bra sätt även i tredje perioden, men i en medaljmatch gäller det att enskilda spelare kliver fram lite extra och det var precis vad Finlands största stjärna. Efter att ha gett laget ledningen i andra perioden kunde Sanni Vanhanen utöka till 2-0 en bit in i tredje perioden och bara några minuter senare fullbordade 16-åringen sitt hattrick.

Med fem minuter kvar av matchen plockade Sverige ut målvakten i hopp om att få till en reducering och man såg ut att lyckas med det, det dröjde bara några få sekunder innan Nicole Hall kunde peta in pucken efter en rörig situation framför den finska kassen – men efter ett par minuters granskande valde domarteamet att döma bort målet.

Närmare än så skulle Småkronorna inte komma utan Finland vinner matchen och säkrar den eftertraktade bronsmedaljen. För svensk del handlar det nu om att ladda om inför en ny säsong där allt fler spelare ska försöka etablera sig på seniornivå.

Finland – Sverige: 3-0 (0-0,1-0,2-0)
1-0, Sanni Vanhanen (Makkonen, Keränen)
2-0, Sanni Vanhanen (Eronen)
3-0, Sanni Vanhanen (Salonen, Keränen)
Skott: 24-35
Utvisningsminuter: 4-8
Publik: 2273 (LaBahn Ice Arena)

Vad tycker du om Småkronornas insats i U18-VM?