Kanada spänner musklerna inför nästa säsongs riktiga höjdare. 

Ett VM på svensk mark i all ära men de flesta är överens om att nästa säsongs höjdpunkt blir 4 Nations, en helt ny turnering där fyra av världens främsta landslag får chansen att mötas på nordamerikansk mark. Det som gör turneringen extra intressant är det faktum att den spelas mitt under säsongen och att stjärnor från NHL kan vara med. I förra veckan började de olika landslagen presentera sina trupper – däribland Tre Kronor – och i Kanada annonserade man också ut vilka de sex första spelarna blir.

– Vi är glada över att tillkännage de första sex spelarna som kommer att representera Kanada vid 4 Nations Face-Off i februari, eftersom dessa är sex världsklassspelare och ledare i deras NHL-lag som vi kan bygga ett starkt och framgångsrikt lag kring, säger General Managern Don Sweeney till hockeycanada.ca

Här är Kanadas sex första spelare i 4 Nations

Cale Makar – back, Colorado Avalanche 

Är bara 25 år gammal men rankas redan som en av världens bästa backar och går nu in på sin sjätte säsong i NHL med Colorado. Stod för hela 29 poäng i slutspelet när Avalanche vann Stanley Cup för två år sedan och blev samma säsong utsedd till NHL:s främsta back – ett pris han nominerats till hela fyra gånger. Blev säsongens nykomling 19/20 och utsågs till slutspelets mest värdefulla spelare 2022. Har inte spelat något med A-landslaget men stod för åtta poäng när det blev guld i JVM 2018.

Brayden Point – forward, Tampa Bay Lightning 

Ansågs inte vara någon supertalang när han valdes i den tredje rundan av Tampa Bay för tio år sedan men har på senare tid seglat upp som en av ligans mest underhållande spelare. Stod för imponerande 56 poäng på 46 slutspelsmatcher när Tampa vann Stanley Cup två säsonger i rad och under de två senaste säsongerna klivit fram som en av lagets stora stjärnor. Stod för 51 mål förra säsongen och noterades i vintras för imponerande 90 poäng på 81 grundseriematcher. Har inte spelat i landslaget sedan VM 2017 då det blev silver.

Brad Marchand – forward, Boston Bruins 

Få spelare väcker så mycket känslor i NHL som Marchand, en av Kanadas största profiler på 2010-talet. Är en riktig veteran som spelat mer än tusen NHL-matcher i Boston där han sedan ett år tillbaka är lagkapten. Är lika bra oavsett om det är grundserie eller slutspel och får nu chansen att göra sina första landskamper sedan World Cup 2016. Var med och vann Stanley Cup redan 2011 och har även guld i både VM och World Cup på sin meritlista.

Connor McDavid – forward, Edmonton Oilers 

Rent prismässigt blev 23/24 något av ett mellanår för McDavid och då stod han ändå för 132 poäng i grundserien. Det säger en hel del om förväntningarna på stjärnforwarden som många rankas som världens bästa spelare. Tog sitt Edmonton hela vägen till final genom att göra imponerande 42 poäng i slutspelet och är kommer förmodligen noteras för sin 1000:e poäng i ligan redan under hösten, trots att han bara är 27 år gammal. Har blivit NHL:s poängkung hela fem gånger och ska nu försöka vinna sin första titel med Kanada sedan VM-guldet 2016.

Nathan MacKinnon – forward, Colorado Avalanche 

Att det inte blev ett prisregn över McDavid berodde till stor del på MacKinnon som hade en helt fenomenal säsong. Det blev visserligen ingen succé i slutspelet men 28-åringen var fenomenal under grundserien där han noterades för imponerande 140 poäng och i förra veckan utsågs han till NHL:s mest värdefulla spelare, både av ligan av de övriga spelarna. Stod för 24 poäng när Colorado vann Stanley Cup för två år sedan och gör nu sitt första framträdande med Kanada sedan VM 2017.

Sidney Crosby – forward, Pittsburgh Penguins 

McDavid må ha tagit över fanan som den stora stjärnan inom kanadensisk hockey men Crosby är fortfarande med i leken och har de senaste åren visat att han inte är redo att kasta in handduken. I vintras noterades 36-åringen för 94 poäng i grundserien men något slutspel blev det inte eftersom Pittsburgh inte riktigt fick spelet att fungera. Har inte varit med i landslaget sedan det blev seger i World Cup för åtta och sedan men har en diger meritlista med Team Canada, där två olympiska guld glänser mest. Har även vunnit Stanley Cup hela tre gånger (2009,16,17).

4 Nations face-off äger rum 13-21:e februari i Montréal och Boston. 

 

 

 

Annons | 18+ | R&V gäller | Spela ansvarsfullt - www.stödlinjen.se
Sportskribent Benjamin är en 30 år gammal hockeyälskare med extra inriktning inom svensk klubb och landslagshockey. Han har tidigare jobbat för en klubb i Hockeyallsvenskan och skapat hockeysändningar i allt från Hockeyallsvenskan till Hockeytrean. På fritiden så driver han en egen hemsida med fokus på Hockeyettan.