Hockeyfesten i Edmonton blev aldrig av – JVM ställs in. 

Efter ett par inledande matcher som bjöd på mängder av fina mål och underhållning kändes det som att årets upplaga av Junior-VM skulle kunna bli något att minnas en lång tid framöver. Så kan mycket väl bli fallet – men tyvärr av helt fel anledning. Efter att ha tvingats ställa in tre matcher på två dygn togs under gårdagen beslutet att samtliga lag skulle lämna spelorterna Edmonton och Red Deer, samt att resterande del av mästerskapet ställs in.

– Trots våra bästa ansträngningar, och ständigt anpassa och stärka protokoll, har vi tyvärr inte nått vårt mål att fullfölja 2022 IIHF World Junior Championship och dela ut medaljer den femte januari på grund av utmaningarna i det nuvarande COVID-19-landskapet, säger det kanadensiska hockeyförbundet i ett uttalande.

Anledningen till beslutet

Efter att nyheten blivit offentliggjord under gårdagskvällen var besvikelsen stor hos många hockeyälskare, dessutom fanns det en hel del som ställde sig frågande till varför man egentligen ställer in ett helt mästerskap trots relativt få smittade spelare. Enligt flera olika medier från andra sidan Atlanten ska den största orsaken till beslutet vara att upp till en handfull domare också insjuknat, vilket ställt till stora organisatoriska problem. Dessutom ansågs risken stor att fler spelare skulle testats positiva för Covid-19 för varje dag som går.

Det internationella ishockeyförbundet uppger att det är tråkigt att man behövt ta det här beslutet men att det fortfarande finns en liten chans att kunna spela klart mästerskapet vid ett senare tillfälle längre fram under året.

Bubblan som sprack

Förra säsongen kunde Junior-VM spelas tack vare en strikt bubbla kring spelare och ledare, man lyckades hålla smittan utanför de aktiva och efter mästerskapet var många nöjda med hur allting hade skötts. Den här gången har det dock sett annorlunda ut, under natten har flera spelare gått ut i media och berättat att det var långt ifrån en stängd bubbla på hotellet där man höll till. De aktiva var mest på sina rum men på samma hotell ska det ha funnits många gäster som inte hade något med Junior-VM att göra. Därmed fanns det en väg in i bubblan för viruset.

Sista chansen för stjärnorna

Det som skulle bli en av årets höjdpunkter för alla hockeyälskare blir plötsligt något helt annat och för många spelare försvann sista chansen att få vara med och vinna ett JVM-guld. Bland dessa återfinns Cole Perfetti som vann poängligan efter att ha gjort sex poäng på två spelade matcher, samma sak gäller hans landsman Owen Power som valdes först i sommarens draft. För hela kanadensiska laget var det här även en chans att ta revansch från finalförlusten förra vintern och spela hem ett guld på hemmaplan.

Det finns även flera svenskar som gått miste om att försöka avsluta sin tid som junior på bästa vis, för en del var JVM även ett väldigt bra tillfälle att visa sina framtida NHL-klubbar att man håller på en hög internationell nivå. Målvakten Jesper Wallstedt inledde mästerskapet på ett övertygande sätt som förmodligen imponerat på Minnesota, dessutom har William Eklund visat att han kan spela väldigt bra på mindre rink och det är inte omöjligt att den unge forwarden åter får chansen i NHL innan säsongen är över.

Tycker du det är rätt att Junior-VM ställs in? 

Annons | 18+ | R&V gäller | Spela ansvarsfullt - www.stödlinjen.se
Sportskribent Benjamin är en 30 år gammal hockeyälskare med extra inriktning inom svensk klubb och landslagshockey. Han har tidigare jobbat för en klubb i Hockeyallsvenskan och skapat hockeysändningar i allt från Hockeyallsvenskan till Hockeytrean. På fritiden så driver han en egen hemsida med fokus på Hockeyettan.

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här