Det blir inget VM-guld för Tre Kronor. Tjeckien vann semifinalen med 7-3 och är klara för final. 

Tre Kronors drömmar om VM-guld är över. Sverige misslyckades med att ta sig till final och förlorade semifinalen, slutsiffrorna blev 7-3 till Tjeckien. Hemmanationen Tjeckien är därmed det första laget som är klara för final. För Sverige väntar istället en bronsmatch imorgon, vilket motstånd det blir återstår att se.

Tjeckien gör en väldigt stark andra period och är effektiva när de får chansen, samtidigt som Tre Kronor gör en del misstag. När Sverige sedan skulle försöka jaga ikapp i tredje perioden lyckades de inte med att skapa tillräckligt mycket, och Tjeckien var istället sylvassa i sina kontringar.

Victor Hedman var besviken efter matchen.

– Tomhet, så klart. Det är inte en 7-3 match i mina ögon. Det känns som att varje chans de får gör de mål på, så det är tungt, sa Victor Hedman till TV6 efter matchen.

Tjeckiens starka andra period avgjorde

Semifinalen inleddes i ett högt tempo. Och Sverige fick en smakstart. Efter lite mer än tre minuter gjorde Marcus Johansson 1-0. Men Tjeckien ville inte vara sämre och kvitterade några minuter senare genom Dominik Kubalik. Direkt efter återtog Tre Kronor ledningen på ett skott av Marcus Pettersson som styrdes in via en tjeckisk skridsko. Men ledningen varade inte länge denna gången heller och Tjeckien kvitterade återigen, denna gången genom David Kämpf.

– Det är väl små detaljer, vi får skydda mitten först. De är skickliga spelare och letar efter de här små spelen in i mitten och slänger mycket puckar mot mål, sa Marcus Johansson till TV6 efter första perioden.

I den andra perioden gick det mesta Tjeckiens väg. Pucken studsade via domarens skridsko och in framför mål där en tjeckisk spelare befann sig och Ondrej Kase kunde sätta dit ledningsmålet för Tjeckien. Kort därefter utökade Martin Nečas ledningen på en tekningsvariant. Sedan kom en situation där Jan Rutta satte ut sin armbåge som träffade i huvudet på Isac Lundeström, men ingen av domarna såg något. Strax därefter kom Tjeckien i ett tre-mot-en-läge och gjorde mål genom Dominik Kubalik. Efter det bytte Tre Kronor målvakt, och Samuel Ersson ersatte Filip Gustavsson. I slutet av perioden fick Tre Kronor ett powerplay och lyckades utnyttja det, Joel Eriksson Ek gjorde 3-5 för Sverige. Det blev sedan ännu ett powerplay för Tre Kronor som inte gjorde något mål innan pausen, utan överläget fortsatte in i tredje perioden.

Men Tre Kronor lyckades inte utnyttja spelet i powerplay den här gången. Sverige klarade inte av att skapa riktigt farliga chanser, istället fick Tjeckien ett friläge som Lukas Sedlak förvaltade på bästa sätt. Lite senare fick Sedlak ännu ett friläge och gjorde samma sak som gången innan och stängde definitivt matchen. Sedlak gjorde även ett till mål i tomt mål i slutet, men det blev bortdömt för offside.

Målskyttar:
1-0 Marcus Johansson (utan assist)
1-1 Dominik Kubalik (assist av Martin Nečas och Tomas Kundratek)
2-1 Marcus Pettersson (assist av Adrian Kempe och Joel Eriksson Ek)
2-2 David Kämpf (assist av Martin Nečas)
2-3 Ondrej Kase (assist av Lukas Sedlak)
2-4 Martin Nečas (assist av Dominik Kubalik och David Kämpf)
2-5 Dominik Kubalik (assist av Michal Kempný och Martin Nečas)
3-5 Joel Eriksson Ek (i PP, assist av Lucas Raymond och Rasmus Dahlin)
3-6 Lukas Sedlak (assist av Ondrej Kase)
3-7 Lukas Sedlak (utan assist)

MER OM VM: Intervju med Valentina Lizana om Tre Kronor

Annons | 18+ | R&V gäller | Spela ansvarsfullt - www.stödlinjen.se
Christoffer är 25 år gammal och älskar hockey, med extra fokus på NHL och landslagsturneringar. Tidigare har han skrivit för Hockeysverige.se under sin praktik där. Han går just nu sista terminen på journalistutbildningen och på fritiden spelar han hockey.

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här