Imorgon är det dags för U18-VM att gå in i nästa fas. 

Efter några intensiva dagar är gruppspelet i U18-VM över och vi vet vilka åtta lag som fortfarande har chansen att ta medalj. För svensk del lever drömmen om ett försvarat guld vidare men vägen dit är lång och det finns fler lag som också imponerat i gruppspelet, inte minst USA som gick rent i grupp B efter att bland annat besegrat Finland med 8-4.

Den svenska insatsen

Småkronorna gick in i turneringen med relativt höga förväntningar på sig eftersom man är regerande mästare, och ingen kan säga annat än att insatsen under gruppspelet var väldigt bra. Redan i premiären visade de svenska spelarna att man lyckats bibehålla en bra form, Kanada spåddes bli en tuff motståndare men fick se sig besegrat med hela 0-8 i en match där Småkronorna verkligen imponerande.

I den andra matchen blev det också seger men Slovakien bjöd på ett bra motstånd och med några minuter kvar att spela stod det 3-3 på resultattavlan. Två sena mål räddade dock segern och tre nya poäng åt det svenska laget vars självförtroende växte för varje dag som gick. Insatsen mot Tjeckien var inte på samma nivå som exempelvis den mot Kanada, men det berodde till stor del på ett uppoffrande tjeckiskt försvar och en storspelande målvakt. Tillslut blev det dock seger med 2-0 vilket säkrade förstaplatsen i gruppspelet.

I den avslutande gruppspelsmatchen stod Tyskland upp bra i två perioder men tillslut orkade man inte stå emot, två sena powerplaymål bäddade för en fjärde seger vilket gör att Sverige kliver in i slutspelet som en av de stora favoriterna.

Andra lag som imponerat

Vi har fokuserat mycket på Sverige under gruppspelet men det finns naturligtvis andra lag som också gjort väldigt bra ifrån sig. I samma grupp fick Kanada som bekant en tuff start men sedan har det gått bättre och man kan ändå kliva in i slutspelet med ett hyfsat självförtroende, även om det fortfarande finns vissa saker som behöver bli bättre. Inte minst disciplinen och spelet runt det egna målet.

I grupp B imponerade Finland stundtals men man räckte inte till i mötet mot USA och de flesta verkar överens om att amerikanerna vann gruppen helt rättvist. Deras offensiva spel har sett väldigt bra ut och det blir extra tydligt om man tar en titt på de individuella listorna från gruppspelet, spelare som Gabe Perreault och Will Smith har stundtals haft lekstuga och det ska bli väldigt intressant att se hur de står sig även mot bättre motstånd.

Överlag är det Sverige och USA som imponerat mest under gruppspelet men nu när slutspelet ska inledas förväntar sig många att Kanada ska kunna höja sig ytterligare ett snäpp. Som möjliga outsiders nämns Tjeckien och Slovakien, där dock båda har väldigt tuffa kvartsfinaler i form av USA respektive Finland. För svensk del väntar Lettland och det är en match där man får ses som stor förhandsfavorit, faktum är att allt annat än seger skulle ses som ett stort misslyckande.

GRUPP A
 1. Sverige – 12 poäng (+15)
 2. Kanada – 9 poäng (+6)
 3. Slovakien – 4 poäng (0)
 4. Tjeckien – 4 poäng (-2)
 5. Tyskland – 0 poäng (-19)
GRUPP B
 1. USA – 12 poäng (+31)
 2. Finland – 9 poäng (+9)
 3. Schweiz – 6 poäng (-3)
 4. Lettland – 3 poäng (-12)
 5. Norge – 0 poäng (-25)

Poängligan 

 1. Gabe Perreault (USA) – 15 poäng
  Will Smith (USA) – 15 poäng
 2. Ryan Leonard (USA) – 13 poäng
 3. Cole Eiserman (USA) – 9 poäng
  Otto Stenberg (Sverige) – 9 poäng
 4. Dalibor Dvorsky (Slovakien) – 8 poäng
  Kasper Halttunen (Finland) – 8 poäng
 5. Matthew Wood (Kanada) – 7 poäng
  Juraj Pekarcik (Slovakien) – 7 poäng
  Calum Ritchie (Kanada) – 7 poäng
  Macklin Celebrini (Kanada) – 7 poäng
  Cole Hutson (USA) – 7 poäng
  Aron Kiviharju (Finland) – 7 poäng

Skytteligan

 1. Cole Eiserman (USA) – 8 mål
 2. Ryan Leonard (USA) – 6 mål
 3. Dalibor Dvorsky (Slovakien) – 5 mål
  Kasper Halttunen (Finland) – 5 mål
  Gabe Perreault (USA) – 5 mål
  Will Smith (USA) – 5 mål
  Matthew Wood (Kanada) – 5 mål
 4. Nick Lardis (Kanada) – 4 mål
  Oliver Moore (USA) – 4 mål
  Eduard Sale (Tjeckien) – 4 mål

Målvaktsligan

 1. Noah Erliden (Sverige) – 95.77%
 2. Ewan Huet (Schweiz) – 94.59%
 3. Trey Augustine (USA) – 92.19%
 4. Michael Hrabal (Tjeckien) – 91.91%
 5. Samuel Urban (Slovakien) – 90.10%

Kvartsfinalerna spelas under torsdagen och för svensk del väntar Lettland. 

Annons | 18+ | R&V gäller | Spela ansvarsfullt - www.stödlinjen.se
Sportskribent Benjamin är en 30 år gammal hockeyälskare med extra inriktning inom svensk klubb och landslagshockey. Han har tidigare jobbat för en klubb i Hockeyallsvenskan och skapat hockeysändningar i allt från Hockeyallsvenskan till Hockeytrean. På fritiden så driver han en egen hemsida med fokus på Hockeyettan.