Med mindre än två veckor kvar till OS har Damkronorna drabbats av flera tunga smällar. 

Så sent som i onsdags presenterade Damkronorna vilka som tar plats i OS-truppen som ska åka till Peking men bara ett par dagar sedan ser lägen annorlunda ut. Under fredagen meddelade svenska ishockeyförbundet att AIK:s backduon Linnea Hedin och Emmy Alasalmi lämnat positiva covidtest och knappt ett dygn senare kom nästa smäll – ytterligare två spelare har testats positiva och ser ut att missa OS.

Stjärnmålvaktens besvikelse – debutantens drömchans

Det ska handla om HV71:s lagkapten Hanna Olsson, som hade stor del att det blev ett lyckat OS-kval, samt Luleås målvakt Sara Grahn som testats positiva och därmed riskerar att få stanna hemma. För den senare är det en stor besvikelse och hon har på sociala medier meddelat att “Jag söker ingen sympati nu, men jag är så fruktansvärt besviken, ledsen och arg. En lite förkylning förstörde en hel dröm och min sista chans att representera Sverige i ett olympiskt spel.”

Svenska ishockeyförbundet öppnar dock dörren på glänt för att Grahn kanske ska kunna ansluta till truppen vid ett senare tillfälle, men man har även gått ut med att Agnes Åker, till vardags i AIK, blir den rutinerade målvaktens ersättare.

– Det kändes lite overkligt, att bli inkallad och få ära att representera Sverige är stort. Och det är en upplevelse jag ser fram emot, säger målvakten till VMishockey under lördagen.

Du har ju faktiskt aldrig spelat något i landslaget, hur känns det att första gången du drar på dig landslagströjan så blir det i ett OS? 
– Ja, nån gång ska ju vara första så varför inte på OS (skrattar).

För bara några dagar sedan togs truppen till OS ut och då fanns du inte med i den, var det en besvikelse eller hur såg du på förhand kring dina chanser att bli uttagen? 
– Jag blev snarare positivt överraskad när Uffe (Lundberg, reds anm) ringde och sa att jag var reserv. Jag fick ett smakprov av landslag förra säsongen vilket gjorde att jag hade som mål att försöka ta en plats till OS men jag har fått fightats om speltid under säsongen och förstod att det skulle bli svårt att slå sig in.

Det känns som att du fått ett litet lyft den här säsongen, är du nöjd med hur det har gått hittills? 
– Jag är väl helt okej nöjd så här långt, det finns absolut saker att slipa på och utveckla i takt med mer speltid och förtroende.

Inför avresan kommer det mesta av förhandssnacket kretsa kring Covid, hur rädd eller orolig är du att bli smittad? 
– Självklart är det en speciell situation, och risken att bli smittad finns ju. Men jag försöker skydda mig så gott jag kan och förhoppningsvis räcker det för att hålla mig frisk.

Med tanke på hur det sett ut de senaste åren går Damkronorna in i OS som något av en outsider, hur ser du på era chanser?
– Precis, det gäller att vi tar chansen, visar vad vi går för och krigar för att ta oss så långt som möjligt.

FAKTA: De senaste spelarhändelserna hos Damkronorna
Spelarna som testats positiva för Covid-19: Sara Grahn (Luleå), Emmy Alasalmi (AIK), Linnea Hedin (AIK) och Hanna Olsson (HV71)
Spelarna som kallats in i OS-truppen: Agnes Åker (AIK), Paula Bergström (Modo), Linnéa Andersson (HV71), Linn Peterson (Luleå)

Annons | 18+ | R&V gäller | Spela ansvarsfullt - www.stödlinjen.se
Sportskribent Benjamin är en 30 år gammal hockeyälskare med extra inriktning inom svensk klubb och landslagshockey. Han har tidigare jobbat för en klubb i Hockeyallsvenskan och skapat hockeysändningar i allt från Hockeyallsvenskan till Hockeytrean. På fritiden så driver han en egen hemsida med fokus på Hockeyettan.

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här