Många nya bekantskaper får chansen när Finland inleder säsongen. 

Ikväll inleds 2023/24 års upplaga av Euro Hockey Tour och precis som vanligt är det Karjala Tournament som är den första anhalten. Matcherna spelas i Tammerfors – förutom kvällens möte mellan Tre Kronor och Tjeckien som äger rum i Växjö – och i Finland kliver in i säsongen med en hel del nya ansikten i truppen. Jukka Jalonen gör sin sista säsong i rollen som förbundskapten och i truppen till hemmaturneringen återfinns hela sex debutanter som för första gången ska få chansen att representera lejonen.

Bland debutanterna hittar vi forwarden Henrik Borgström som inlett hösten i HV71 på ett relativt bra sätt vilket ger 26-åringen chansen att få debutera i A-landslaget. En stor del av seniorkarriären har spenderats i Nordamerika där det bland annat blev 111 matcher i NHL men det blev även en hel del spel i farmarligan och i våras vann han mästerskapet tillsammans med Hersey Bears.

HÄR ÄR DEBUTANTERNA I FINLANDS TRUPP

Målvakt
Roope Taponen (HIFK)
Back
Jesper Mattila (KalPa)
Forwards
Henrik Borgström (HV71)
Niko Huhtanen (Jukurit)
Ville Koivunen (Kärpät)
Kristian Vesalainen (HIFK)

Ett hemvävt landslag

Det mest anmärkningsvärda i säsongens första trupp är att Jalonen väljer att satsa på många spelare från den inhemska ligan. Faktum är att hela arton spelare håller till i den finska ligan medan man endast har tre spelare från den Schweiziska ligan, detta trots att det fullkomligen kryllar av duktiga finska lirare där. Bland spelarna som inte finns med i truppen hittar vi den rutinerade trion Valtteri Filppula, Toni Rajala och Jere Sallinen som tillsammans vunnit hela fem VM-guld och där både Filppula och Rajala var med och vann OS-guldet förra året.

– Vi tänker på de tre EHT-turneringarna som en helhet. Laguppställningarna kommer att variera väldigt mycket i de olika EHT-turneringarna. Vi har en så stor spelarpool att handskas med, säger förbundskaptenen Jukka Jalonen till Yle.

Istället för rutinerade stjärnor från Alperna får spelare från FM-ligan chansen, både Tappara och HIFK har med fyra spelare vardera och man har även valt att ge succéspelaren Jerry Turkulainen (Jyp) chansen. 25-åringen spelade fyra landskamper förra vintern och har inlett den här säsongen med att göra 26 poäng på 18 matcher vilket fört forwarden in i landslaget och även till en ledning i poängligan. Tvåan i poängligan är lagkamraten Sami Niku och även han finns med i truppen som ska försvara de blåvita färgerna i veckans matcher.

HÄR ÄR FINLANDS TRUPP TILL KARJALA TOURNAMENT

Målvakter

Christian Heljanko – Tappara
Roope Taponen – HIFK

Backar 

Petteri Lindbohm – HIFK
Oskari Laaksonen – Luleå
Niklas Friman – Ilves
Juuso Riikola – SCL Tigers
Vili Saarijärvi – SCL Tigers
Jesper Mattila – KalPa
Sami Niku – JYP
Otto Leskinen – Tappara
Veli-Matti Vittasmäki – Tappara
Mikael Seppälä – HV71

Forwards

Hannes Björninen – Örebro
Joona Ikonen – Ilves
Janne Kuokkanen – Malmö
Ahti Oksanen – Oskarshamn
Eemil Erholtz – Ässät
Sebastian Repo – Lukko
Ville Koivunen – Kärpät
Juha Jääskä – HIFK
Julius Mattila – Lukko
Antti Suomela – Lausanne
Anton Levtchi – Tappara
Kristian Vesalainen – HIFK
Henrik Borgström – HV71
Jerry Turkulainen – JYP
Niko Huuhtanen – Jukurit

 

SÅ SPELAS FINLANDS MATCHER

9:e november
Finland – Schweiz (17:30)
11:e november
Finland – Tjeckien (16:00)
12:e november
Finland – Sverige (16:00)

 

Annons | 18+ | R&V gäller | Spela ansvarsfullt - www.stödlinjen.se
Sportskribent Benjamin är en 30 år gammal hockeyälskare med extra inriktning inom svensk klubb och landslagshockey. Han har tidigare jobbat för en klubb i Hockeyallsvenskan och skapat hockeysändningar i allt från Hockeyallsvenskan till Hockeytrean. På fritiden så driver han en egen hemsida med fokus på Hockeyettan.

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här