Nu är Damkronornas trupp till OS presenterad. 

Det har spekulerats en hel del den senaste tiden och under eftermiddagen presenterade förbundskaptenen Ulf Lundberg vilka spelare han tagit ut till sin OS-trupp som ska försöka vara med och slåss om medaljer i Peking. Noterbart är att det blev en sjundeplats 2018 efter att man avslutat turneringen genom att besegra värdnationen Sydkorea med 6-1 i en placeringsmatch.

Rutinen väger tungt

I den svenska truppen återfinns en hel del bekanta namn som vet hur det är att vara med i ett olympiskt spel och där rutinen är fördelad över samtliga positioner. Ett exempel på rutin hittar vi i målvakten Sara Grahn som gjorde VM-debut redan säsongen 06/07 och som varit med i tre OS. På backsidan återfinns Johanna Fällman som också var med i OS 2018 och som varit en fast punkt i Damkronorna i mer än tio år.

Även på forwardssidan hittar vi flera rutinerade spelare där Emma Nordin sticker ut lite extra, 30-åringen hade stor del i att det blev ett lyckat OS-kval och gör precis som Grahn sitt fjärde olympiska spel.

En erfaren talang

Det finns som sagt var en hel del rutin i truppen och en av spelarna som var med i det senaste OS:et är nyckelspelaren Maja Nylén Persson. Backen var en av lagets främsta i kvalet och har en riktigt stark säsongsinledningen i Brynäs som hon kan ta med sig i ryggsäcken till Peking. Trots sin rutin är Nylén Persson bara 21 år men hon har utan tvekan varit av Damkronornas viktigaste spelare de senaste åren och blir minst lika viktig i OS.

I truppen hittar vi även flera debutanter, bland annat backen Ebba Berglund som nosat på landslaget tidigare men som fått ett riktigt lyft sedan flytten till HV71 där hon dessutom är assisterande lagkapten. 22-åringen spelade samtliga matcher i OS-kvalet och kan mycket väl bli en joker under turneringen som blir hennes första med Damkronorna. En potentiell joker finns även i Josefin Bouveng som briljerat i Brynäs den här säsongen och som vi tog ett snack med när OS-biljetten säkrades.

Målvakter
Ida Boman, Djurgården
Sara Grahn, Luleå
Emma Söderberg, University of Minnesota-Duluth
Backar
Jessica Adolfsson, Linköping
Emmy Alasalmi, AIK
Ebba Berglund, HV71
Johanna Fällman, Luleå
Linnea Hedin, AIK
Anna Kjellbin, Luleå
Maja Nylén Persson, Brynäs
Mina Waxin, Brynäs
Forwards
Josefin Bouveng, Brynäs
Olivia Carlsson, Modo
Sara Hjalmarsson, Providence College
Linnea Johansson, Linköping
Lisa Johansson, AIK
Lina Ljungblom, Modo
Sofie Lundin, Djurgården
Michelle Löwenhielm, SDE
Emma Murén, Brynäs
Emma Nordin, Luleå
Hanna Olsson, HV71
Felizia Wikner-Zienkiewicz, HV71

Vi kommer ta en närmare titt på Damkronorna inför OS, håll utkik här på VMishockey! 

Annons | 18+ | R&V gäller | Spela ansvarsfullt - www.stödlinjen.se
Sportskribent Benjamin är en 30 år gammal hockeyälskare med extra inriktning inom svensk klubb och landslagshockey. Han har tidigare jobbat för en klubb i Hockeyallsvenskan och skapat hockeysändningar i allt från Hockeyallsvenskan till Hockeytrean. På fritiden så driver han en egen hemsida med fokus på Hockeyettan.