VM är över och så även Johan Garpenlövs tid som förbundskapten. 

Redan inför ishockey-VM i Finland visste vi att Johan Garpenlöv skulle lämna sitt uppdrag som förbundskapten för Tre Kronor, nu väntar en ganska oviss framtid där det enda vi vet är att hans tid med landslaget går till historien som långt ifrån bra. Frågan är bara – varför?

Många motgångar

Att ta över huvudansvaret för Tre Kronor är naturligtvis en stor ära men det medför även en hel del krav, det fick Garpenlöv bittert erfara. Förväntningarna var extra höga eftersom han efterträdde Rikard Grönborg som lett Sverige till två VM-guld (2017,2018). Ett lyckat VM som debut skulle ge “Garpen” lite arbetsro men en pandemi gjorde att det inte spelades något VM våren 2020. Istället ställdes siktet in mot den kommande säsongen, men väl där gick det som bekant väldigt tungt, att bli utslaget redan i gruppspelet var naturligtvis ett misslyckande av gigantiska mått.

Efter att ha fått en hel del kritik kring insatsen i VM hoppades man nu att ett OS med NHL-stjärnorna skulle rädda hedern, men nya bakslag med pandemin gjorde att världens bästa spelare stannade hemma. Istället fick Sverige och de övriga länderna bygga ett lag med spelare från Europa, något som ändå gick relativt bra för Tre Kronor. Efter en tung förlust i semifinalen föll man även i bronsmatchen mot Slovakien vilket gjorde att man tillsist fick lämna Kina med en försmädlig fjärdeplats. Något som trots allt var ett litet steg i rätt riktning.

Det nyligen avslutade VM blev inte riktigt den avskedsföreställning som Garpenlöv hoppats, det såg länge bra ut i kvartsfinalen mot Kanada men en sen vändning och ett avgörande i förlängningen gjorde att Tre Kronor inte fick vara med och spela om medaljerna. Efter slutsignalen var många kritiska kring hur man försvarade sin ledning, men med facit i hand skulle även de kommande världsmästarna Finland misslyckas med att behålla en ledning mot Kanada. Det är helt enkelt långt ifrån “en walk in the park” att försvara sig mot ett kämpande kanadensiskt lag.

GARPENLÖVS FACIT SOM FÖRBUNDSKAPTEN 
2019/20: Inget VM
2020/21: Utslagna i gruppspelet i VM
2021/22: Fyra i OS, Utslagna i kvartsfinal i VM

“Tack, men nej tack”

En stor anledning till Garpenlövs svaga resultat som förbundskapten är att förtroendet inte riktigt verkar ha funnits hos landets största stjärnor, som håller till i NHL. Jämför vi antalet spelare som tackade ja till VM-spel under Grönborgs ledning så talar det sitt tydliga språk. Visst, William Nylander var med i årets VM men 2019 spetsades truppen av stjärnor som Henrik Lundqvist, Gabriel Landeskog, Patric Hörnqvist, Nylander och Elias Pettersson. Där fanns en helt annan slagstyrka.

Ska ett svenskt landslag kunna konkurrera med de allra bästa behöver man övertyga spelarna i världens bästa liga om att representera sitt land är det finaste man kan göra. Det är insatser med landslaget som gör spelare ikoniska. Se bara på Mats Sundin och Peter Forsberg. Deras framgångar i NHL är imponerande, men den svenska publiken minns mest duon för sina prestationer i Tre Kronor – där guld i både OS och VM gjort dem odödliga.

Summa summarum har Johan Garpenlövs tid som förbundskapten varit långt ifrån lyckad, men man måste nog vidga perspektivet en aning för att hitta orsakerna – och lösningarna på problemet. Ska Sam Hallam göra bättre ifrån sig behöver han ha god kontakt med stjärnorna i NHL, annars är det nästintill omöjligt att lyckas.

Vad ger du Garpenlöv för betyg som förbundskapten?

Det här är en åsiktstext i form av en krönika. Åsikterna är skribentens egna och inte VMishockey.se

Annons | 18+ | R&V gäller | Spela ansvarsfullt - www.stödlinjen.se
Sportskribent Benjamin är en 30 år gammal hockeyälskare med extra inriktning inom svensk klubb och landslagshockey. Han har tidigare jobbat för en klubb i Hockeyallsvenskan och skapat hockeysändningar i allt från Hockeyallsvenskan till Hockeytrean. På fritiden så driver han en egen hemsida med fokus på Hockeyettan.

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här