Trots en stundtals bra insats blev det förlust för Sverige i sin andra VM-match.

Efter en förlust i premiären mot USA väntade en ny utmaning för det svenska laget under måndagskvällen i form av Kanada, de regerande mästarna som krossade Finland i sin premiär. Trots gårdagens förlust gick de svenska spelarna in i matchen vid gott mod och man inledde på ett övertygande sätt, man hade lagom mycket respekt för sin motståndare men vågade samtidigt ta för sig i det fysiska spelet.

Den goda attityden gav tidigt resultat när Hilda Svensson kunde ta in pucken mot mål och placera in ett svenskt ledningsmål bakom Hannah Clark som i övrigt stod för en väldigt bra match. Den svenska glädjen blev dock kortvarig, ungefär fem minuter efter Svenssons mål kvitterade Kanada genom Emma Pais som kunde ta tillvara på ett svenskt misstag vid egen blå.

Ett omdiskuterat avgörande

Den oavgjorda ställningen stod sig perioden ut och in i andra akten fortsatte de båda lagen att bjuda på en underhållande och bra hockey där Sverige verkligen bjöd upp till kamp. I andra perioden fick Kanada spela powerplay vid ett flertal tillfällen och ungefär efter sju minuters spel kunde Alex Law sätta ledningspucken när hon stod fri framför det svenska målet.

Just powerplay var något av en röd tråd genom matchen, Sverige fick också spela med en man mer på isen flera gången vilket resulterade i många chanser och en halv minut innan paus kunde Mira Jungåker sätta kvitteringen vilket höll liv i spänningen inför den tredje perioden.

Även i tredje perioden bjöd Sverige upp till dans och man spelade stundtals väldigt bra, men efter några minuters spel kom ett omdiskuterat mål som skulle visa sig bli avgörande. Kanada fick chansen att spela powerplay vilket skulle ge resultat när Caitlin Kraemer kunde styra in pucken i det svenska målet som var tomt eftersom målvakten Felicia Frank satt fast i en kanadensisk spelare vid ena stolpen. Trots svenska protester godkändes målet vilket gjorde att Sverige fick ge sig ut på en kvitteringsjakt.

I slutminuten valde man att plocka ut målvakten i hopp om att få till en forcering men slarv i egen zon gjorde istället att Kraemer kunde spika slutresultatet till 2-4 i tom bur, vilket gör att Sverige inlett U18-VM med dubbla förluster.

Publik: 972

Överlag gör Sverige en riktigt bra insats, man står upp bra i det fysiska spelet och tar för sig men det som blev avgörande var bristen på skärpa i avsluten. Inte minst i powerplay, där man fick mängder av chanser. Försvarsspelet såg stundtals bra ut och Felicia Frank övertygade i målet, vilket ändå borde göra att känslan i laget är god inför den avslutande gruppspelsmatchen som spelas mot Finland på onsdag.