Ikväll inleder Småkronorna sin jakt på medalj i U18-VM. 

Väntan har varit lång och spekulationerna många men idag är det äntligen dags för U18-VM i Finland att dra igång och det bjuds direkt på flera intressanta matcher. I premiären ställs de regerande mästarna USA mot Slovakien och senare under dagen kliver värdnationen in i gruppspelet innan en fullspäckad dag avslutas med Småkronornas premiär mot ett favorittippat Kanada.

Inför Småkronornas premiär i U18-VM

Det svenska laget har åkt till Finland med relativt höga förväntningar på sig efter att ha tagit silver förra året och 2022 blev det som bekant ett guld. Den här gången finns ingen an spelarna från den årgången i truppen men förbundskapten Johan Rosén har lyckats bygga ett högintressant lag med flertalet spelare som förmodligen kommer väljas i sommarens draft.

Tre intressanta spelare i Småkronornas trupp

 1. Linus Eriksson (forward)
  Den lovande forwarden var i stort sett okänd inför säsongen men under vintern har Eriksson gjort flera imponerande insatser i Djurgården och nu kommer han till VM som en av de mest omtalade spelarna. Har en hög potential och har visat att han kan kliva fram när det gäller som mest.
 2. Leo Sahlin Wallenius (back)
  Sverige har fostrat flertalet storbackar genom åren och det finns en hel del som talar för att Sahlin Wallenius kan nå väldigt långt i sin karriär. 18-åringen har varit briljant i Växjös J20-lag den här säsongen och har ett spelsinne som få andra i hans åldersgrupp kan mäta sig med, inte minst på backsidan. Kommer få en viktig roll i VM.
 3. Jack Berglund (forward)
  Är inte upplyft som en av Småkronornas nyckelspelare på förhand men 18-åringen kan mycket väl bli en joker i mästerskapet. Forwarden blev målskytt i sin SHL-debut och har under vintern varit en av juniorseriens främsta spelare, mycket tack vare sitt fina målsinne.

Siktet inställt på revansch

Kanada har genom åren varit en gigant när det kommer till Junior-VM men i den lite yngre varianten har det gått tyngre. Efter guldet 2021 har man inte lyckats hålla samma nivå och förra våren fick man nöja sig med en bronsmedalj. Faktum är att Kanada rent historiskt haft svårt att leverera i U18-VM, mellan 2013-2021 nådde man aldrig final och i mästerskapen 2016-19 blev det inte ens medalj. Trots att man har historiken mot sig är siktet inställt på revansch och Kanada har flugit till Finland med ett talangfullt lag där det finns flertalet spelare som har en väldigt hög potential.

Tre intressanta spelare i Kanadas trupp

 1. Gavin McKenna (forward)
  Kanada har haft otur när det kommer till skador på några av sina största talanger men McKenna är med i truppen och 16-åringen har potential att bli något alldeles extra. Den unge forwarden har briljerat i juniorligan WHL den här säsongen och stod för imponerande 97 poäng i grundserien och redan förra vintern snittade han drygt en poäng per match. Blir högintressant att följa under den här turneringen.
 2. Porter Martone (forward)
  Trots att Martone bara är 17 år har han redan hunnit visa sin potential och det är ingen hemlighet att Kanada har höga förhoppningar om honom – det är till viss del därför man valt just honom till lagkapten. Var med i U18-VM redan förra året och har potential att bli en av turneringens främsta spelare den här gången. Har imponerat i OHL under säsongen och kommer följas av många scouter fram till nästa års NHL-draft.
 3. Tij Iginla (forward)
  Här har vi en spelare som presenterades i truppen relativt sent men som har en kapacitet att vara med och spela en viktig roll. 17-åringen har haft en imponerande utveckling det senaste året och det är inte minst målskyttet som tagit ett extra kliv, i WHL:s grundserie blev det hela 56 mål. Har redan många blickar riktade mot sig och i Calgary hoppas man att klubben kommer drafta honom så att han kan gå i fotspåren av sin pappa, Jarome Iginla, som gjort flest poäng i Flames historia.

 

Kvällens match startar 18:00 och sänds på SVT play. 

Annons | 18+ | R&V gäller | Spela ansvarsfullt - www.stödlinjen.se
Sportskribent Benjamin är en 30 år gammal hockeyälskare med extra inriktning inom svensk klubb och landslagshockey. Han har tidigare jobbat för en klubb i Hockeyallsvenskan och skapat hockeysändningar i allt från Hockeyallsvenskan till Hockeytrean. På fritiden så driver han en egen hemsida med fokus på Hockeyettan.

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här