Det kryllar av lovande landslagsspelare i Sverige 2023. 

Under de närmaste veckorna kommer den svenska klubblagshockeyn att inledas vilket gör att mängder av spelare på allvar får chansen att visa upp sig, under hela sommaren har man kunnat övertyga sina tränare om att man är något att satsa på – men nu ska även förbundskaptener på olika nivåer få upp ögonen för en. Idag lyfter VMishockey.se fram tio lovande spelare som kan komma att sätta färg på landslagen säsongen 2023/24.

Tio landslagstalanger att hålla ögonen på 2023/24

Jenna Raunio (damernas U18-landslag)

Ålder: 16 år Position: Back Klubb: HV71
De senaste åren har det kommit fram en hel del lovande spelare på damsidan och en hel del talar för att Raunio kan stå näst på tur. 16-åringen har redan hunnit etablera sig i SDHL med HV71 och kommer från en säsong där hon stundtals imponerade under U18-VM, men en skada under turneringen gör framtiden oviss. Det är dock inget snack om att Raunio är en lovande spelare som mycket väl kan bli en kommande storback.

Herman Liv (Småkronorna)

Ålder: 17 år Position: Målvakt Klubb: Örebro
Det är alltid svårt att veta hur bra en tonåring egentligen kan bli, men de flesta är överens om att Herman Liv har potential att nå en väldigt hög nivå. 17-åringen har hockeyn i blodet och var uppsnackad redan för flera år sedan, men nu har talangen börjat visa att han är mer än bara sitt efternamn. Jönköpingssonen var den bästa målvakten i Hlinka Gretzky Cup och ses just nu som Småkronornas förstaval inför U18-VM som kommer spelas i Finland nästa vår.

Filip Bystedt (Juniorkronorna)

Ålder: 19 år Position: Forward Klubb: Linköping
Det återstår visserligen några månader men det mesta talar för att Bystedt kommer bli en riktig nyckelspelare för Juniorkronorna när man ska försöka spela hem en JVM-medalj på hemmaplan under jul och nyårshelgen. Forwardstalangen var väldigt bra redan förra säsongen och har imponerat så pass mycket på San Jose att man skrivit kontrakt, men det blir ytterligare ett år hemma på Östgötaslätten och det är naturligtvis goda nyheter för Juniorkronorna. Förutom att dra ett tungt lass på juniorsidan talar en hel del för att Bystedt även kommer kunna få speltid i Tre Kronor under säsongens gång.

Hilda Svensson (Damkronorna)

Ålder: 17 år Position: Forward Klubb: HV71
Det finns många talanger inom damhockeyn men frågan är om inte Svensson är den med högst potential – även internationellt sett. Forwardslöftet kommer från en riktig genombrottssäsong där hon först hade stor del i att det blev silver i U18-VM innan hon sedan gjorde stor succé med Damkronorna i VM, där det bland annat blev fem mål. Har en imponerande mognad i sitt spel och kommer kunna vara en nyckelspelare både för landslaget och HV71 den här vintern.

Noah Östlund (Juniorkronorna)

Ålder: 19 år Position: Forward Klubb: Växjö
Det känns som att Östlund har varit med hur länge som helst men den lovande stockholmaren är faktiskt bara nitton år och kan därför vara med i JVM även den här säsongen. I vintras blandade och gav han i turneringen men potentialen är hög och hemma i Djurgården imponerande forwarden så pass mycket att Växjö gjorde slag i saken och värvade honom. Nu får han chansen att spela hos de svenska mästarna och det kan naturligtvis ge utvecklingen ytterligare en skjuts i rätt riktning.

Carl Lindbom (Tre Kronor)

Ålder: 20 år Position: Målvakt Klubb: Färjestad
Varje år snackas någon målvakt upp lite extra och 2023 kan det mycket väl bli Lindboms tur. Redan under Junior-VM imponerande Stockholmaren och under säsongen bjöd han även på ett väldigt bra spel hemma i Djurgården. Nu väntar SHL med Färjestad som lånat in honom från Vegas Golden Knights som under sommaren skrivit kontrakt med 20-åringen. Konkurrensen är hård men chansen finns att den lovande keepern får chansen att debutera i Tre Kronor någon gång under säsongen.

Mira Jungåker (Damkronorna)

Ålder: 18 år Position: Back Klubb: HV71
Trots sin ålder är Jungåker redan välkänd i hockeykretsar och hon klassas redan som en av Damkronornas viktigaste spelare. Det säger en hel del om vilket arbete som lagts ner och vilken potential hon besitter. 18-åringen har redan spelat två VM med Damkronorna och förra säsongen briljerade hon även när det blev silver i U18-VM. Skulle väljas väldigt tidigt om det fanns en NHL-draft även på damsidan. Kan bli precis hur bra som helst.

Axel Sandin Pellikka (Juniorkronorna)

Ålder: 18 år Position: Back Klubb: Skellefteå
Det mesta kring sommarens NHL-draft handlade om en viss Connor Bedard men lite i skymundan valde Detroit Sandin Pellikka som nummer 17 och det lyftes fram som något av ett kap. Rent talangmässigt hade faktiskt den lovande backen kunnat bli vald betydligt tidigare. Nu väntar en ny säsong hemma i Skellefteå och under vintern ska han även dra ett tungt lass när Juniorkronorna ska spela VM på hemmaplan. Där kommer 18-åringen ha många blickar riktade mot sig och överlag går han mot en väldigt spännande säsong. Underhållningsnivån är hög och potentialen likaså.

Tuva Kandell (Damkronorna)

Ålder: 19 år Position: Back Klubb: Frölunda
Här kommer något av ett “wild card” inför säsongen. I nuläget pratas det nog inte så mycket om Kandell som en möjlig spelare för Damkronorna men den lovande backen har utan tvekan potential att nå dit – kanske redan den här säsongen. Blev utsedd till U18-VM:s främsta back 2022 och har nu gjort en intressant flytt till storsatsande Frölunda där karriären mycket väl kan ta ny fart. Behöver fortfarande utveckla sin offensiv på seniornivå och det kanske blir på västkusten hon tar nästa steg?

Otto Stenberg (Juniorkronorna)

Ålder: 18 år Position: Forward Klubb: Frölunda
Det är svårt att veta i vilken riktning Stenbergs säsong kommer att gå eftersom han inledningsvis kommer behöva sitta på läktaren på grund av en skada, men går läkningen bra kan det bli en händelserik vinter för den lovande forwarden. Redan förra säsongen imponerade Stenberg under U18-VM där det bland annat blev sju mål och nu nämns han som en möjlig spelare för Juniorkronorna. Något som naturligtvis lockar eftersom 18-åringen är från västkusten, spelar i Frölunda och JVM äger rum i Göteborg. Det här kan även bli säsongen då forwarden på allvar etablerar sig i SHL vilket är ett steg i rätt riktning där målet är att spela till sig en tröja i San Jose, som valde honom i sommarens draft.

MER LANDSLAGSHOCKEY: Här är fem viktiga händelser säsongen 2023/24

Annons | 18+ | R&V gäller | Spela ansvarsfullt - www.stödlinjen.se
Sportskribent Benjamin är en 30 år gammal hockeyälskare med extra inriktning inom svensk klubb och landslagshockey. Han har tidigare jobbat för en klubb i Hockeyallsvenskan och skapat hockeysändningar i allt från Hockeyallsvenskan till Hockeytrean. På fritiden så driver han en egen hemsida med fokus på Hockeyettan.

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här