Det finns en hel del landslagsrutin när HockeyAllsvenskan inleder den nya säsongen. 

Väntan har varit lång men om några timmar drar den HockeyAllsvenska säsongen igång och det bjuds på en fullspäckad premiärkväll där flertalet möten känns väldigt intressanta. Vi väljer att ta en närmare titt på den tidigaste matchen som spelas och precis som vanligt med extra fokus på lagens landslagsspelare.

Brynäs – AIK 

Redan klockan 18:00 är det nedsläpp för den HockeyAllsvenska säsongen och det bjuds direkt på ett prestigemöte mellan två av landets mest anrika klubbar. Brynäs är nykomlingar efter att ha degraderats från SHL men man kliver in i säsongen med en stark trupp där det finns gott om landslagsrutin. Bland de mest erfarna spelarna finns backklippan Simon Bertilsson som gjorde sin landslagsdebut redan säsongen 2011/12 och som innan dess spelat både U18- och Junior-VM. 32-åringen har dessutom varit med i ett olympiskt spel (2018) och kommer vara en av Brynäs viktigaste spelare i jakten på en snabb återkomst till SHL.

I truppen hittar vi även Johan Larsson (bilden) som bland annat har ett VM-guld på meritlistan men när den här texten skrivs är det fortfarande osäkert om 31-åringen kommer kunna vara med i kvällens premiär. Tittar vi vidare i laget finns det även en del utländsk landslagsrutin i form av nyförvärvet Karlis Cukste som senast kommer från spel i den Tjeckiska ligan och som var med och säkrade en historisk bronsmedalj för sitt Lettland vid vårens världsmästerskap. Just lettiska nyförvärv verkar vara något av grejen för Brynäs som även plockat in forwarden Miks Indrasis som bland annat varit med i två olympiska spel och som också var med i vårens VM-trupp.

När det gäller Brynäs finns det även landslagsrutin hos båda lagets målvakter där talangen Damian Clara redan hunnit debutera i det italienska A-landslaget och Anders Lindbäck har som bekant en lång karriär med flertalet landskamper och även en VM-medalj från 2010 då Tre Kronor tog brons. Avslutningsvis är det på sin plats att även lyfta fram backtalangen Theo Lindstein som var med och vann guld i U18-VM för ett år sedan och som sedan var med när Småkronorna nådde final förra säsongen. 18-åringen har spelat några matcher med Juniorkronorna under sommaren och kan mycket väl vara ett namn för vinterns VM-trupp.

Sett till rutin är Brynäs en riktig tungviktare i HockeyAllsvenskan 2023/24 men kvällens motståndare är verkligen ingen duvunge. AIK har en rik historia och man inleder säsongen med en relativt erfaren trupp där det finns en hel del landslagsrutin. På målvaktssidan har man värvat in Tobias Normann som var med i den norska VM-truppen i våras och 22-åringen har tidigare även varit med i flera juniormästerskap.

Bland lagets backar finns det flera unga och lovande spelare, inte minst Dennis Good Bogg som var med och vann U18-VM Guld förra året och som sedan dess även blivit draftad av New York Islanders. Förra säsongen briljerade han i klubbens juniorlag och det här kan mycket väl bli säsongen då genombrottet på seniornivå kommer. Inför säsongen har man inte bara värvat en utan två norska landslagsspelare, på backsidan förstärker man nämligen med Ole Einar Engeland som spelade i vårens VM och som totalt gjort 19 A-landskamper för sitt Norge.

Lagets tyngsta pjäs rent meritmässigt är utan tvekan forwarden Richard Gynge och han går nu in på sin andra säsong under sin andra sejour hos de svartgula. 36-åringen debuterade med Tre Kronor redan vintern 12/13 och var en av landslagets främsta spelare säsongen 16/17 men sedan dess har det inte blivit några landskamper. Den rutinerade forwarden har däremot hunnit med att vinna ett SM-guld med Växjö och förra säsongen stod han för totalt 43 poäng fördelat över 50 matcher, så än verkar det finnas kvar en del hockey i stockholmarens kropp.

Precis som på backsidan finns det en hel del talang även i offensiven, inte minst i form av Rasmus Rudslätt som precis som Good Bogg har ett guld från U18-VM på meritlistan. 19-åringen spelade en hel del med Juniorkronorna redan förra säsongen men tog inte plats i VM-truppen och även om konkurrensen är hård ska han inte räknas bort på förhand inför säsongens mästerskap som spelas på hemmaplan. Låter namnet bekant så beror det förmodligen på att pappa Daniel har en lång karriär bakom sig med närmare 500 Elitseriematcher och ett SM-guld på meritlistan.

SÅ SPELAS KVÄLLENS PREMIÄROMGÅNG

Brynäs – AIK (18:00)
Mora – Södertälje (19:00)
BIK Karlskoga – Östersund (19:00)
Västerås – Almtuna (19:00)
Nybro – Tingsryd (19:00)
Västervik – Kalmar (19:00)
Djurgården – Björklöven (20:30)

Annons | 18+ | R&V gäller | Spela ansvarsfullt - www.stödlinjen.se
Sportskribent Benjamin är en 30 år gammal hockeyälskare med extra inriktning inom svensk klubb och landslagshockey. Han har tidigare jobbat för en klubb i Hockeyallsvenskan och skapat hockeysändningar i allt från Hockeyallsvenskan till Hockeytrean. På fritiden så driver han en egen hemsida med fokus på Hockeyettan.

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här