VMishockey.se har tagit ett snack med en av stjärnorna i OS-hockeyn. 

Det är bara några få dagar kvar till den olympiska elden tänds i Peking, idrottare från alla världens hörn har samlats för att skapa både minnen för sig själva och sina respektive länder. Hockeyturneringen brukar vara en av höjdpunkterna för oss svenskar och vi på VMishockey.se kommer naturligtvis följa matcherna med spänning. Under de kommande dagarna ska vi prata med flera spelare som ska vara med i OS och först ut är Lara Stalder, till vardags skyttedrottning i Brynäs, som hoppas hjälpa sitt Schweiz till en ny olympisk medalj.

Snart är det dags att resa till OS i Peking, hur känns det att göra ditt tredje olympiska spel?
– Det känns fantastiskt och jag tror att jag kommer att bli ännu mer exalterad när vi väl sätter oss på det planet till Kina, säger forwarden till VMishockey strax innan avfärden till Peking.

Så sent som i senaste VM:et blev det en fjärdeplats för er, det känns som att siktet kommer vara inställt på medalj i OS? 
– Definitivt – en medalj är vårt mål. Allt kan hända och vi vill drömma stort!

För fyra år sedan blev det en femteplats i Pyeongchang, vad har du för minnen från den turneringen? 
– OS är alltid speciellt. Det är en stor händelse som jag alltid kommer att minnas. Femteplatsen är okej men vi ville ha mer och hade ett bra lag för att nå en högre plats. Jag minns att vi i kvartsfinalen spelade mot Ryssland och spelade riktigt bra, dominerade matchen, men det var bara resultatet inte var bra för oss, eftersom vi inte utnyttjade våra chanser. Förutom själva tävlingen har jag andra fantastiska minnen också, som att njuta av hela upplevelsen på den stora scenen och träffa några fantastiska människor.

Sedan dess har laget tappat Florence Schelling, hur mycket tomrum har hon lämnat efter sig?
– Vi vet alla vilken fantastisk målvakt hon var och naturligtvis tappade vi det, men laget har förändrats mycket i allmänhet. Andra spelare har tagit en större roll och blivit större ledare, yngre spelare klev fram och utnyttjade sina chanser för att komma in i laget. Förändringar sker alltid – allt som betyder något är att anta utmaningen och gå framåt.

De senaste åren har hockeyn i Schweiz tagit stora kliv framåt, vad tror du är den stora anledningen till framgångarna?
– Sammantaget är att damlandslagen blivit bättre inkluderade i förbundet och på nationell nivå får det mer uppmärksamhet, vilket gör att projekt skapas för att utveckla schweiziska spelare. Men jag tror också att det har något att göra med att fler och fler spelare spelar utomlands och tar nästa steg i en mer professionell miljö efter att de inte kan spela med killar längre. Därför måste ligan i Schweiz, både i en nära och avlägsen framtid bli starkare, mer professionella och större klubbar behöver investera i damhockey på regional basis för att skapa mer djup i landslaget och hålla sig på en internationell toppnivå.

I ditt första OS, för åtta år sedan, lyckades Schweiz vinna brons, hur var det att nå så stora framgångar så tidigt i din karriär?
– Det var redan en dröm som gick i uppfyllelse att ens få vara med i mitt första OS och då var hela upplevelsen en saga, med att vinna bronsmedaljen, vilket ingen förväntade sig av oss. Vi hade en fantastisk grupp och en härlig blandning av unga och gamla med en väldigt speciell laganda. Redan från början trodde vi på något större och gjorde allt för att uppnå det. Vissa ögonblick kommer jag aldrig att glömma och speciellt ett av dem var bronsmatchen där vi kom tillbaka i den sista perioden från att ha legat under med 0-2 för att sedan vinna matchen och medaljen.

Många aktiva brukar prata om att stämningen i OS-byn är speciell, hur har du upplevt den vid tidigare tillfällen? 
– Det är något väldigt speciellt att vara på samma plats med så många andra sporter och representera sitt land på en så stor scen. Hela världen tittar på och att vara där med så fantastiska andra idrottare från Schweiz men också från hela världen är något väldigt unikt. Förutom att OS är ett så traditionellt evenemang så händer det bara var fjärde år vilket gör det värt ännu mer.

Mycket av snacket innan OS har handlat om Corona-viruset, spelare från NHL åker inte dit och det pratas mycket om säkerhet. Har du varit tveksam till att åka dit? 
– Nej, jag är glad över att åka dit och spela för mitt land. Det ligger inte i mina händer att ta det beslutet och självklart är det en stressig tid innan för allt kan hända och man försöker bara vara flexibel och förbereda sig så gott det går.

Om vi tittar på statistiken så verkar du åka till Peking i bra form, är du nöjd med hur säsongen har varit hittills? 
– Ja, jag har den perfekta miljön här i Brynäs för att prestera på topp och förbereda mig inför OS. Vi har ett fantastiskt lag, vi pushar och utmanar varandra varje dag, tävlar hårt och vill prestera konsekvent på en hög nivå. Jag vill alltid vara i nuet och fokusera dag för dag för att vara den bästa versionen av mig själv. Den större bilden sköter sig därför av sig självt.

För oss svenskar är du det mest kända namnet i den schweiziska truppen, är det någon annan du tycker att publiken ska hålla extra koll på?
– Ja det är ju lättare eftersom jag spelar i Sverige. Sammantaget tycker jag att vi har en bra tränare med ett bra system som ger oss mycket struktur, vilket definitivt gör skillnad i vårt spel. När vi följer detta system och lägger all vår schweiziska passion, hängivenhet och hjärta i det, kan fantastiska saker hända. Men ja, det finns andra unga talanger och även en av de bästa spelarna i världen i form av Alina Müller som du definitivt kommer att märka om du tittar på våra matcher!

FAKTA: Lara Stalder
Ålder: 27 år
Position: forward
Moderklubb: HC Luzern
Klubb: Brynäs IF
Statistik den här säsongen: 27 matcher, 77 poäng (29+48), 10 utvisningsminuter
Meriter: OS-Brons, Schweizisk mästare, 3 SM-Silver

Annons | 18+ | R&V gäller | Spela ansvarsfullt - www.stödlinjen.se
Sportskribent Benjamin är en 30 år gammal hockeyälskare med extra inriktning inom svensk klubb och landslagshockey. Han har tidigare jobbat för en klubb i Hockeyallsvenskan och skapat hockeysändningar i allt från Hockeyallsvenskan till Hockeytrean. På fritiden så driver han en egen hemsida med fokus på Hockeyettan.