Idag har Tre Kronor presenterat sin trupp till Ishockey-VM 2023. 

Väntan har varit lång och spekulationerna många men vid lunchtid presenterade förbundskaptenen Sam Hallam vilka spelare han tagit ut i årets VM-trupp, som ska försvara de svenska färgerna i Finland samt Lettland med start på fredag. Bland spelarna som blivit uttagna finns talangen Leo Carlsson som därmed får chansen att göra mästerskapsdebut på seniornivå.

– Han var kanske inte tänkt till VM när säsongen startade, men vi tog med honom i förturneringarna och visade att han förtjänar den här chansen. Vi har en gedigen centersida men jag tycker Leo bryter mönster och står för mer offensiv kreativitet. Sedan är det spännande med unga spelare som blir bättre vecka för vecka, säger Sam Hallam till SVT sport.

Tre intressanta spelare i Tre Kronors VM-trupp

  1. Lucas Raymond. I takt med att flera tunga namn tackat nej till VM seglar Raymond upp som den största stjärnan i årets trupp och den offensivt skickliga forwarden kommer utan tvekan bli en nyckelspelare. Imponerade under Czech Hockey Games och håller i sina bästa stunder riktigt hög klass. Är en spelare som Detroit hoppas bygga sin offensiv kring under de kommande åren.
  2. Rasmus Sandin. Får sällan de stora rubrikerna men har en stark säsong bakom sig där han bland annat stod för flera imponerande insatser efter flytten till Washington, där han noterades för femton poäng på 19 matcher. Gör precis som Raymond sitt första VM och kommer bli en minst lika viktig spelare.
  3. Lars Johansson. De möjliga NHL-målvakterna har tackat nej till VM vilket gör Johansson till ett troligt förstaval mellan stolparna. Har aldrig spelat i NHL men har flera fina år i KHL bakom sig och var väldigt bra i OS förra vintern. Bidrar med värdefull rutin och måste hålla en hög nivå om Tre Kronor ska få ett lyckat VM.

Drömmen om förstärkningar lever

Truppen till VM är uttagen men det finns, precis som tidigare år, fortfarande möjlighet att göra ändringar och för svensk del kan det ske en del intressanta saker under de kommande dagarna. Många spelare från NHL har som bekant tackat nej till VM men det finns fortfarande en chans till värdefulla förstärkningar om Toronto åker ur slutspelet. Den anrika klubben jagar en efterlängtad titel men ligger under med 0-3 i matcher mot Florida och är därmed bara en förlust från en avslutad säsong. I VM-truppen finns Alexander Nylander vars storebror William spelar i Toronto och i laget finns ytterligare tre svenskar som rent potentiellt skulle kunna tillföra något till Tre Kronor.

Svenskarna i Toronto Maple Leafs

Backar
Erik Gustafsson – 72 matcher, 43 poäng (8+35), 23 utvisningsminuter
Timothy Liljegren – 70 matcher, 18 poäng (6+12), 30 utvisningsminuter
Forwards
Calle Järnkrok – 82 matcher, 42 poäng (21+21), 14 utvisningsminuter
William Nylander – 91 matcher, 95 poäng (42+53), 30 utvisningsminuter

Här är Tre Kronors VM-trupp

Målvakter

Jesper Wallstedt (Iowa)
Lasse Johansson (Frölunda)
Jacob Johansson (Timrå)

Backar

Rasmus Sandin (Washington)
Christian Folin (Frölunda)
Henrik Tömmernes (Genève-Servette)
Patrik Nemeth (Arizona)
Lukas Bengtsson (Växjö)
Anton Lindholm (Leksand)
Jonathan Pudas (Skellefteå)
Joel Persson (Växjö)

Forwards

Lucas Raymond (Detroit)
Jakob Silfverberg (Anaheim)
Pär Lindholm (Skellefteå)
Dennis Everberg (Rögle)
Marcus Sörensen (Fribourg)
Alexander Nylander (Pittsburgh)
André Petersson (HV71)
Leo Carlsson (Örebro)
Oscar Lindberg (Bern)
Jonatan Berggren (Detroit)
Fabian Zetterlund (San Jose)
Linus Johansson (Färjestad)
Carl Grundström (Los Angeles)
Jacob de la Rose (Fribourg)

Tre Kronor inleder VM med fredagens möte mot Tyskland, den matchen spelas 19:20 och kan ses på SVT2 samt SVT play. 

Annons | 18+ | R&V gäller | Spela ansvarsfullt - www.stödlinjen.se
Sportskribent Benjamin är en 30 år gammal hockeyälskare med extra inriktning inom svensk klubb och landslagshockey. Han har tidigare jobbat för en klubb i Hockeyallsvenskan och skapat hockeysändningar i allt från Hockeyallsvenskan till Hockeytrean. På fritiden så driver han en egen hemsida med fokus på Hockeyettan.

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här