Ikväll inleder Tre Kronor sin sista turnering inför VM. 

Väntan har varit lång men snart är det dags för Tre Kronor att bege sig till andra sidan Östersjön för att delta i VM, som den här gången spelas i Finland och Lettland. Innan det är dags för avresa återstår ett sista test – Czech Hockey Games. I helgen spelas två matcher nere i Tjeckien men redan ikväll väntar premiären mot Schweiz och den matchen spelas i Scandinavium.

– Det blir nyttiga dagar i Göteborg, då vi kan lära känna varandra vid sidan av isen, och även jobba med grunderna i spelet med tanke på att det är flera nya som kommer in. Den här veckan blir ett bra test inför VM med tufft motstånd och back-to-back-matcher i helgen, säger Tre Kronors förbundskapten Sam Hallam i ett uttalande på förbundets hemsida.

Läget i Tre Kronor

Med ungefär en vecka kvar till VM börjar konkurrensen bli allt hårdare och sedan förra veckans matcher mot Finland har truppen spetsats med sju spelare från Nordamerika där målvakten Jesper Wallstedt är den senaste att tillkomma. Dessutom har man fått positiva besked från backen Patrik Nemeth men han kommer inte vara med i veckans turnering. Det är däremot Rasmus Sandin som kommer från sin hittills bästa säsong i karriären och som nu ska backen göra sitt första VM.

– Jag tycker bara det ska bli otroligt roligt, jag har inte spelat någon A-landskamp än så jag ser fram emot det. Flyger ner till Göteborg nu i veckan och får köra igång där, så det ska bli otroligt roligt, sa Sandin till SVT sport i samband med matcherna mot Finland förra veckan.

Samtidigt som flera spelare tackat ja till att vara med i VM är det ett flertal stora namn som av en eller annan anledning tackat nej. Däribland backstjärnan Erik Karlsson som behöver få mer tid med familjen, Victor Hedman som behöver återhämtning efter en lång säsong samt Nicklas Bäckström som missade stora delar av säsongen på grund av en skada. Vi vet sedan tidigare att även Elias Pettersson och Rasmus Dahlin tackat nej till spel.

Läget i Schweiz

Precis som Tre Kronor är Schweiz inne i en intensiv period där truppen till VM ska byggas och matcherna i Göteborg och Tjeckien blir därför viktiga tillfällen för förbundskaptenen Patrick Fischer att se vilka som är redo för uppgiften. Man hoppas naturligtvis på förstärkningar från NHL och lagom till veckans matcher har backduon Janis Moser (Arizona) och Tim Berni (Columbus) anlänt, vilket förhoppningsvis ska ge en trygg defensiv i mästerskapet som väntar.

Fischer har även tagit ut ett flertal rutinerade spelare som förmodligen även kommer få åka med till VM, däribland Andres Ambühl som gjorde sitt första VM redan 2004 och som bland annat varit med i hela fem olympiska spel. Sedan tio år tillbaka håller 39-åringen till i Davos och det är redan bestämt att han stannar i klubben ytterligare en säsong, vilket kommer ge honom chansen att göra sin 1000:e match i den Schweiziska ligan.

Här är Tre Kronors trupp i Czech Hockey Games

Målvakter
Lars Johansson (Frölunda)
Marcus Högberg (Linköping)
Jesper Wallstedt (Iowa Wild)

Backar
Christian Folin (Frölunda)
Rasmus Sandin (Washington)
Henrik Tömmernes (Genéve-Servette)
Lukas Bengtsson (Växjö)
Anton Lindholm (Leksand)
Joel Persson (Växjö)
Jonathan Pudas (Skellefteå)
Hardy Äman Aktell (Växjö)

Forwards
Lucas Raymond (Detroit)
Jakob Silfverberg (Anaheim)
Marcus Sörensen (Fribourg)
Jonatan Berggren (Detroit)
Alexander Nylander (Pittsburgh)
Fabian Zetterlund (San José)
Oscar Lindberg (Bern)
André Petersson (HV71)
Dennis Rasmussen (Davos)
Linus Johansson (Färjestad)
Dennis Everberg (Rögle)
Isac Brännström (Luleå)
Leo Carlsson (Örebro)
Jacob de la Rose (Fribourg)
Pär Lindholm (Skellefteå)

Här är Schweiz trupp i Czech Hockey Games

Målvakter
Robert Mayer (Genéve-Servette)
Joren van Pottelberghe (Biel-Bienne)
Leonardo Genoni (Zug)

Backar
Janis Moser (Arizona)
Tim Berni (Columbus)
Lian Bichsel (Leksand)
Dean Kukan (Zürich)
Tobias Geisser (Zug)
Andrea Glauser (Lausanne)
Michael Fora (Davos)
Christian Marti (Zürich)
Roger Karrer (Genéve-Servette)
Romain Loeffel (Bern)

Forwards
Damien Riat (Lausanne)
Andres Ambühl (Davos)
Christoph Bertschy (Fribourg)
Sven Senteler (Zug)
Richard Tanner (Genéve-Servette)
Johnny Kneubühler (Ambri-Piotta)
Dario Simion Zug)
André Heim (Ambri-Piotta)
Fabrice Herzog (Zug)
Enzo Corvi (Davos)
Mike Kunzle (Biel-Bienne)
Calvin Thurkauf (Lugano)
Geätan Haas (Biel-Bienne)
Tyler Moy (Rapperswil)
Marco Miranda (Genéve-Servette)

Matchen börjar 19:00 och kan ses på SVT play samt SVT2. 

Annons | 18+ | R&V gäller | Spela ansvarsfullt - www.stödlinjen.se
Sportskribent Benjamin är en 30 år gammal hockeyälskare med extra inriktning inom svensk klubb och landslagshockey. Han har tidigare jobbat för en klubb i Hockeyallsvenskan och skapat hockeysändningar i allt från Hockeyallsvenskan till Hockeytrean. På fritiden så driver han en egen hemsida med fokus på Hockeyettan.