Imorgon släpps pucken i damernas Ishockey-VM. 

Väntan har varit lång men nu är det mindre än ett dygn innan den första matchen i VM spelas och det är Sverige och Danmark som gör upp i premiären. Precis som vanligt inleds turneringen med två grupper med fem lag vardera och där det finns gott om riktigt duktiga spelare. Det finns därmed mycket att lyfta fram och fokusera på inför det att årets upplaga av VM ska dra igång.

Grupp A – lagen, stjärnorna, matcherna

HÄR ÄR LAGEN I GRUPP A

Finland 

Finland kommer till VM med relativt höga förväntningar på sig, detta efter att man etablerat sig som ett av världens 4-5 bästa lag de senaste tio åren. Man åker dock till mästerskapet med en del frågetecken kring sig efter att ha missat semifinal de två senaste åren och nu är siktet inställt på att ta sin första medalj sedan 2021. En stor snackis inför VM är att man fått tillbaka en del rutinerade namn där Michelle Karvinen sticker ut lite extra. Frölundaspelaren har bland annat vunnit tre SM-guld och med landslaget har det blivit hela nio medaljer, där hennes tre olympiska brons väger.

Kanada 

Om Finland har relativt höga förväntningar på sig så är de enorma hos Kanada. Landet ser sig själva som favoriter inför ett mästerskap och nu går man in i VM med siktet inställt på revansch efter finalförlusten mot rivalen USA förra året. Det känns högst rimligt att man siktar in sig på guldmedaljen eftersom det kryllar av världsspelare i truppen och man har egentligen allt som krävs för att gå hela vägen. Vi ska dock lägga på minnet att det krävdes förlängning för att ta sig vidare från kvartsfinalen mot Damkronorna senast.

Tjeckien 

Här har vi ett lag som tagit stora steg framåt de senaste åren och nu åker man till Utica med dubbla bronsmedaljer att försvara. Förväntningarna kring laget har växt men det finns spelare som kan hantera den nya pressen, inte minst i offensiven där man har flera riktigt duktiga spelare. Dessutom har man fått tillbaka stjärnmålvakten Klára Peslarová som missade en stor del av förra säsongen, däribland VM. 27-åringen är en av Europas tre främsta på positionen och blir väldigt viktig i jakten på ytterligare en medalj.

Schweiz 

I den här på pappret tuffa gruppen är det Schweiz som får ses som en outsider men man är långt ifrån ett dåligt lag – tvärtom. De tre senaste åren har man spelat om bronset och nu hoppas man är det är fjärde gången gillt. I truppen finns det gott om rutinerade spelare där Lara Stalder är den som fortsatt drar till sig mest stjärnglans, men man förlitar sig även mycket på Alina Müller som valdes som nummer tre i den historiska PWHL-draften i höstas.

USA 

Årets VM har allt som krävs för att bli något alldeles extra för USA. Man kommer till mästerskapet som regerande mästare efter att ha besegrat rivalen Kanada i finalen, och man står dessutom som värd för hela festen. Därmed höjs samtidigt förväntningarna ytterligare på laget och det ska bli intressant att se hur man kan hantera pressen. Det är dock inget snack om att det finns gott om spelare som vanligtvis kan leverera när det gäller som mest, något inte minst mästerskapsexperten Hilary Knight är ett lysande exempel på.

TRE STJÄRNOR ATT HÅLLA ÖGONEN PÅ I GRUPPSPELET

  1. Taylor Heise – USA
    Hela den här gruppen kryllar av stjärnor men frågan är om det inte glittrar lite extra om just Heise. 24-åringen ses av många som “the next one” och hon har redan visat att hon kan leverera på den allra högsta nivån. Centern stod för tolv poäng när hon tog sitt första VM-guld och på meritlistan finns sedan tidigare hela tre guld från U18-VM. Som ett bevis på hennes nivå i spelet valdes hon som först av alla i PWHL-draften förra hösten. Det här kan mycket väl vara VM:s främsta spelare när mästerskapet summeras.
  2. Marie-Philip Poulin – Kanada 
    Det finns flera rutinerade pjäser i Kanadas trupp men det är ingen tvekan om att det är Poulin som fortfarande är den stora stjärnan och ledaren. 33-åringen har haft en enastående karriär där det bland annat blivit tre olympiska guld och stjärnforwarden håller fortfarande en väldigt hög klass. Något hon inte minst visat i Montréal den här säsongen.
  3. Jenni Hiirikoski – Finland 
    Kanada och USA är fortsatt giganterna inom hockeyn på damsidan men tittar man på individuella spelare är det få som kan mäta sig med finskan Hiirikoski. 37-åringen har varit med på den högsta nivån i hela tjugo år och det har bland annat resulterat i imponerande elva mästerskapsmedaljer och sex SM-guld. Dessutom har den spelskickliga Luleåspelaren blivit utsedd till VM:s främsta back hela sju gånger, och vid fyra tillfällen har hon även tagits ut i turneringens Allstar team. Det är minst sagt imponerande.

 

SÅ SPELAS GRUPP A

3:e april
Finland – Tjeckien (21:00)

4:e april
USA – Schweiz (01:00)

5:e april
Kanada – Finland (01:00)
Schweiz – Kanada (21:00)

6:e april
Tjeckien – USA (01:00)

7:e april
Finland – USA (01:00)
Kanada – Tjeckien (21:00)

8:e april
Schweiz – Finland (21:00)

9:e april
USA – Kanada (01:00)
Tjeckien – Schweiz (21:00)

 

Annons | 18+ | R&V gäller | Spela ansvarsfullt - www.stödlinjen.se
Sportskribent Benjamin är en 30 år gammal hockeyälskare med extra inriktning inom svensk klubb och landslagshockey. Han har tidigare jobbat för en klubb i Hockeyallsvenskan och skapat hockeysändningar i allt från Hockeyallsvenskan till Hockeytrean. På fritiden så driver han en egen hemsida med fokus på Hockeyettan.

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här