Sverige har inlett Junior-VM på ett bra sätt och är fortsatt obesegrade.

Efter gårdagens målfest fanns goda förhoppningar om att Juniorkronorna skulle kunna göra något liknande i kvällens match mot Tyskland, men det skulle snabbt visa sig att det här var en helt annan utmaning. Tyskland bjöd på bra motstånd under inledningen av matchen och rent spelmässigt var det väldigt jämnt, men med mindre än en minut kvar av första perioden kunde Sverige ta ledningen genom Adam Engström.

Ett ineffektivt Sverige

Efter kvällens första vilostund i omklädningsrummet talade det mesta för att Sverige skulle koppla ett grepp om matchen, man inledde andra perioden på ett bra sätt och skapade flera bra lägen men skärpan saknades och för varje missad chans ökade frustrationen. Tyskland hade inte mycket av spelet i perioden och lyckades bara få till ett par avslut, men trots ett spelmässigt överläge stod det fortsatt bara 0-1 på resultattavlan.

I tredje perioden fortsatte Juniorkronorna att ha mycket puck och vid flertalet tillfällen var man nära att utöka sin ledning, men den tyska målvakten Nikita Quapp stod för en enastående insats. Samtidigt höjde sig även hans lagkamrater ett par snäpp jämfört med i andra perioden, vilket gjorde den avslutande delen av matchen till något av en nervpärs.

Under de avslutande minuterna av perioden var det närmare tysk kvittering än ett svenskt mål, men Carl Lindbom stod för flera bra räddningar vilket tillslut gjorde att Sverige kunde lämna isen med en ny seger i bagaget. Även om det var betydligt jämnare den här gången jämfört med i premiären.

– Det var dramatiskt hela vägen in. Har vi bara 1–0 så vet man att det andra laget kommer forcera. Och det gjorde de verkligen. Men vi redde ut det till slut, sa förbundskapten Magnus Hävelid till SVT sport efter slutsignalen.

Tyskland – Sverige: 0-1 (0-1,0-0,0-0)
0-1, Adam Engström (Bystedt)
Skott: 28-44 (13-16,2-18,13-10)
Utvisningsminuter: 8-10
Publik: 7632 (Scotiabank Centre, Halifax)

Tidigare under kvällen tog Finland en viktig seger mot Slovakien efter att Brad Lambert spikat slutresultatet till 5-2 en bit in i tredje perioden. Vinsten gör att Finland inlett JVM med en seger och en förlust medan Slovakien får lämna sin premiär med en förlust. Nästa match för svensk del spelas på torsdag kväll då Tjeckien står för motståndet. Ett Tjeckien som bekant skrällvann mot Kanada i sin premiär och som ska ta sig an Österrike innan fredagens match.