Det bjöds på både spänning och skönspel när Tre Kronor jagade en semifinalplats. 

Inför matchen ansågs det här vara Tre Kronors tuffaste utmaning hittills i årets VM och kanske motiverade det spelarna lite extra, för man inledde matchen på ett väldigt bra sätt och det hade inte ens gått två minuter innan Carl Klingberg kunde ge Sverige ledningen. Den svenska drömstarten var inte slut där, några minuter senare utökades ledningen genom William Nylander som därmed satte sitt tredje mål i VM – assisterad av Joakim Nordström som fick chansen som center i förstakedjan tillsammans med Nylander och Lucas Wallmark.

Första perioden var i stort sett perfekt ut svensk synvinkel och man spelade bra även efter pausen, det kanadensiska försvaret ställdes på prov vid ett flertal tillfällen och efter knappt halva den andra perioden kunde Max Friberg sätta 3-0. Där och då kändes semifinalen väldigt nära.

Ett rafflande avslut

Inom hockey brukar man säga att en ledning med 3-0 är bland det värsta som finns, och det var något som de svenska spelarna fick erfara i dagens kvartsfinal. Kanada hade fått en tung start på matchen men i början av tredje perioden kunde man få in den viktiga reduceringspucken genom Ryan Graves, vilket blev startskottet på en intensiv offensiv mot det svenska målet.

Med ungefär tre minuter kvar av den tredje perioden fick Kanada chansen i powerplay och väl klev Pierre-Luc Dubois fram när det behövdes som mest. Stjärnans mål blev en försmak på det som skulle komma, för en halv minut senare kom även kvitteringen genom Mathew Barzal.

Istället för att komfortabelt ta sig vidare till semifinal krävdes det förlängning för att få till ett avgörande och väl där visade Kanada sin klass, efter att William Nylander dragit på sig en utvisning kunde Drake Batherson sätta 3-4 som skjuter Kanada till semifinal och Tre Kronor ut ur VM.

MATCHFAKTA
Sverige – Kanada: 3-4 (2-0,1-0,0-2,0-1)
1-0, Carl Klingberg (Lang, Peterson)
2-0, William Nylander (Nordström)
3-0, Max Friberg (Gustafsson, Ekman-Larsson)
3-1, Ryan Graves (Roy, Comtois)
3-2, Pierre-Luc Dubois (Chabot, Cozens)
3-3, Mathew Barzal (Batherson, Comtois)
3-4, Drake Batherson (Barzal, Dubois)
Skott: 19-42
Utvisningsminuter: 6-10
Publik: 8576 (Nokia Arena)

Vad tycker du om Tre Kronors insats i VM? 

Annons | 18+ | R&V gäller | Spela ansvarsfullt - www.stödlinjen.se
Sportskribent Benjamin är en 30 år gammal hockeyälskare med extra inriktning inom svensk klubb och landslagshockey. Han har tidigare jobbat för en klubb i Hockeyallsvenskan och skapat hockeysändningar i allt från Hockeyallsvenskan till Hockeytrean. På fritiden så driver han en egen hemsida med fokus på Hockeyettan.

2 KOMMENTARER

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här