Mycket står på spel när Tre Kronor tar sig an de regerande olympiska mästarna.  

Efter en i stort sett perfekt utförd kvartsfinal mot Kanada är det dags för Tre Kronor att ta sig an nästa utmaning. Den här gången står de regerande mästarna Ryssland för motståndet och det sista hindret inför en eventuell final. Ryssland, som tävlar under den olympiska flaggan under OS, tog sig till semifinalen efter att ha besegrat Danmark med 3-1 i kvarten efter en fin insats av bland annat stjärnan Nikita Gusev som spelade fram till två av lagets mål.

Lagens väg till semifinal

Tre Kronors väg till semifinal har inte varit spikrak, gruppspelet inleddes visserligen med två segrar men både Lettland och Slovakien bjöd på ett bra motstånd och väl i den avslutande matchen föll man mot Finland. Under gruppspelet använde sig förbundskapten Johan Garpenlöv av två målvakten där Magnus Hellberg fick spela två matcher och Lars Johansson en, valet föll sedan på att ge Johansson chansen i kvartsfinalen mot Kanada. Mötet mot lönnlöven blev en tät men målsnål match mellan två bra lag där en stark tredje period där Lucas Wallmark och Anton Lander stod för varsitt mål bäddade för en biljett till semifinalen. Därmed stod det klart att Sverige fortsatt har chansen att ta ytterligare en medalj i ett väldigt framgångsrikt OS.

Det ryska laget gick in i OS med höga förväntningar på sig och inledde gruppspelet genom att “bara” vinna med 1-0 mot Schweiz, sedan besegrades Danmark (2-0) innan Tjeckien besegrade de regerande mästarna efter förlängning i gruppavslutningen. Väl i kvartsfinalen stod återigen Danmark för motståndet och där fick de ryska spelarna bekänna färg men trots den danska målvakten Sebastian Dahm storspel kunde det bli seger med 3-1 efter att man gjort ett mål i varje period.

Tre Kronors chanser till final

Det ryska laget är på pappret tillräckligt bra för att kunna bjuda på ett offensivt och underhållande spel men hittills har de inte riktigt nått den nivån många förväntat sig. Det finns dock potential till förbättring och nu när det är vinna eller försvinna som gäller så finns chansen – eller risken – att de höjer sig ett par snäpp. Ska det bli ett nytt guld måste spelet i både powerplay och boxplay bli mycket bättre än det varit hittills i turneringen. Spelare som Mikhail Grigorenko och Vadim Shipachev borde bli lite extra motiverade inför den här typen av utmaningar.

För svensk del blir nyckeln att hålla en liknande nivå som i kvartsfinalen mot Kanada, då fungerade defensiven på ett väldigt bra sätt samtidigt som man fick ordning på spelet i boxplay. Något som hade varit direkt dåligt tidigare under turneringen. Det kan vara lockande att släppa lite på handbromsen och spela en mer offensiv hockey men mot ett lag som Ryssland kan det nog vara bra att satsa på att hålla tätt och spela lite “tråkig” hockey. Det är ingen hemlighet att ryska spelares motivation och kvalité styrs av deras humör.

Sätter Tre Kronor defensiven är mycket vunnet och kan Lucas Wallmark visa att krutet fortfarande är torrt finns goda chanser till att vi får se Sverige i en ny OS-final.

STATISTIK INFÖR MATCHEN 
Gjorda mål
Sverige – 12
Ryssland (ROC) – 11
Insläppta mål
Sverige – 7
Ryssland (ROC) – 7
Flest poäng 
Sverige – Lucas Wallmark, 5 poäng (5+0)
Ryssland (ROC) – Nikita Gusev, 5 poäng (0+5)
Bästa målvakten
Sverige – Lars Johansson, 94.9%
Ryssland (ROC) – Ivan Fedotov, 93.5%
Powerplay
Sverige – 26.32%
Ryssland (ROC) – 14.29%
Boxplay
Sverige – 69.23%
Ryssland (ROC) – 61.54%

Matchen startar 14:10 och sänds på Kanal5 samt Discovery+. 

Annons | 18+ | R&V gäller | Spela ansvarsfullt - www.stödlinjen.se
Sportskribent Benjamin är en 30 år gammal hockeyälskare med extra inriktning inom svensk klubb och landslagshockey. Han har tidigare jobbat för en klubb i Hockeyallsvenskan och skapat hockeysändningar i allt från Hockeyallsvenskan till Hockeytrean. På fritiden så driver han en egen hemsida med fokus på Hockeyettan.