Många bekanta namn dyker upp när Finland ska ta sig an Tre Kronor nästa vecka. 

Efter en ganska tung inledning hösten där man inte imponerade i Karjala tournament är det i nästa vecka dags för Finland att försöka ta revansch, Schweiz bjuder in till säsongens andra turnering i Euro Hockey Tour och under måndagen presenterade förbundskaptenen Jukka Jalonen den finska truppen. En trupp där det fanns en hel del namn med svensk koppling.

Succéspelaren får chansen

Bland spelarna i truppen finns hela sju namn från SHL och ett av dem sticker ut lite extra. Det är flera år sedan Emil Larmi senast representerade Finland men succén i Växjö har gjort att Jalonen tagit ut den 26-årige målvakten i truppen. Larmi har spelat femton matcher under inledningen av säsongen och med räddningsprocenten 92.4 är han fjärde bäst i ligan. Noterbart är att succéspelaren även får med sig backen Miika Koivisto som också håller till i Växjö, något som är en mindre överraskning eftersom han tidigare varit med i både OS och VM.

På backsidan skickar även Luleå iväg Julius Honka som inlett säsongen väldigt bra, samt Tony Sund (Rögle) och Elmeri Eronen som haft en stabil höst uppe i Timrå. I offensiven förväntas Mikael Ruohomaa (Leksand) och Luleås Juhani Tyrväinen få relativt undanskymda roller, detta eftersom Jalonen tagit ut flertalet tunga namn just på forwardssidan.

Rutin och debutanter

I Finlands andra trupp för säsongen finns det en spännande mix av talang och rutin där vi bland annat hittar hela sex spelare som aldrig tidigare blivit uttagna i landslaget, exempelvis den tidigare NHL-spelaren Janne Kuokkanen som inlett säsongen lovande nere i Schweiz. 24-åringen har spenderat de fem senaste säsongerna i Nordamerika och gör som sagt debut i landslaget, men har tidigare spelat två JVM och vintern 15/16 hade han stor del i att det blev guld i U18-VM där forwarden stod för sju poäng.

Kuokkanen är rutinerad sett till sin ålder men får ändå anses vara något av en talang, åtminstone i jämförelse med backklippan Sami Lepistö som var med och vann VM-guld redan för elva år sedan. Sedan debuten med landslaget 2007 har 38-åringen hunnit med att spela flera stora mästerskap där OS 2018 var det senaste, och det är faktiskt senaste gången som han var med i landslaget. Lepistö har även han en svensk koppling eftersom han spenderade förra säsongen i Luleå där det blev hela 44 poäng på 56 matcher och ett SM-silver. Bland de mer rutinerade spelarna finns även Harri Pesonen (dubbel världsmästare och olympisk mästare i vintras) samt Mikael Granlund som klockat in drygt 300 NHL-matcher och var en del av förra säsongens guldlag i OS.

Stjärnorna saknas

Finland har ett på pappret starkt lag som ska åka ner till alperna men det finns en lång rad spelare med tunga meriter som inte blivit uttagna i truppen. Inte minst spelare som håller till i SHL. Bland dessa finns Oskarshamns Antti Suomela som gjort flest poäng (30) av alla spelare i SHL, men även den rutinerade backen Kristian Näkyvä (Örebro) samt Leo Komarov som håller till i Luleå och som tidigare vunnit guld i både OS och VM.

Det är dock värt att poängtera det faktum att Jalonen valt att, precis som Sam Hallam förmodligen kommer göra, testa så många spelare som möjligt under säsongen så att han får en klar överblick inför vårens höjdpunkt – VM på hemmaplan. Noterbart är att ingen spelare i Karjala-truppen finns med på flyget som åker ner till Schweiz.

HÄR ÄR FINLANDS TRUPP TILL EURO HOCKEY TOUR

Målvakter

Lassi Lehtinen, TPS
Emil Larmi, Växjö

Backar

Sami Niku, JYP
Topi Niemelä, Kärpät
Atte Ohtamaa, Kärpät
Jarkko Parikka, Ilves
Sami Lepistö, Langnau
Juuso Vainio, Fribourg
Elmeri Eronen, Timrå
Julius Honka, Luleå
Miika Koivisto, Växjö
Tony Sund, Rögle

Forwards

Joona Ikonen, Ilves
Tommi Tikka, Ilves
Eemeli Suomi, Ilves
Iiro Pakarinen, HIFK
Joonas Kemppainen, Kärpät
Sebastian Repo, Lukko
Miro Aaltonen, Kloten
Markus Granlund, Lugano
Teemu Hartikainen, Geneve
Janne Kuokkanen, Fribourg
Harri Pesonen, Langnau
Toni Rajala, Biel-Bienne
Arttu Ruotsalainen, Kloten
Mikael Ruohomaa, Leksand
Juhani Tyrväinen, Luleå

Annons | 18+ | R&V gäller | Spela ansvarsfullt - www.stödlinjen.se
Sportskribent Benjamin är en 30 år gammal hockeyälskare med extra inriktning inom svensk klubb och landslagshockey. Han har tidigare jobbat för en klubb i Hockeyallsvenskan och skapat hockeysändningar i allt från Hockeyallsvenskan till Hockeytrean. På fritiden så driver han en egen hemsida med fokus på Hockeyettan.