Årets andra juniorvärldsmästerskap bjöd på både skrällar och favoriter som höll för trycket. 

Efter ett intensivt Junior-VM i Göteborg där USA besegrade Sverige i finalen var det dags att vända blicken mot alperna, där damernas U18-VM skulle äga rum. Redan under den inledande dagen bjöds det på underhållande matcher där Finland besegrade Tjeckien och där Kanada krossade Tyskland med hela 11-0. Några timmar tidigare fick Sverige en drömstart på turneringen när Schweiz besegrades med 5-1 i en match som gav mersmak. Kanske skulle man lyckas försvara sin silvermedalj från ifjol?

Den svenska insatsen

Efter premiären fanns höga förhoppningar om att årets U18-VM skulle kunna bli minst lika lyckat som förra vinterns upplaga, då det svenska laget överraskade alla genom att ta sig hela vägen till final där tillslut Kanada blev en för svår motståndare. Ett par dagar efter segern mot Schweiz stod det svenska laget för en ny bra insats där Slovakien fick se sig slaget med 6-3 i en match där Hilda Svensson och Mira Hallin stod för två mål vardera.

Efter en lovande start på gruppspelet fick Sverige bekänna färg i mötet med USA där man stundtals stod upp bra, men där det tillslut blev förlust med 0-4 efter tre insläppta mål i den andra perioden. I stort var dock gruppspelet lyckat vilket fick de svenska spelarna att känna stort hopp inför den kommande kvartsfinalen mot Tjeckien. Ett lag man tidigare presterat bra mot.

Inför mötet med det tjeckiska laget ställdes en del frågetecken kring hur Sverige lyckats återhämta sig efter gruppavslutningen, men det såg inte ut att vara något större bekymmer eftersom man tidigt tog ledningen genom Isabelle Leijonhielm som stod för en fin insats i turneringen. Efter forwardens mål svarade dock Tjeckien med två snabba mål vilket gjorde att de ledde inför den andra perioden.

I början av tredje perioden kvitterade Ella Hellman men sedan kom ytterligare två tjeckiska mål vilket gjorde att drömmen om en VM-medalj slocknade för det svenska laget. Matchen slutade 2-4 till ett Tjeckien som enligt många skapat en skräll samtidigt som det fanns stor besvikelse bland de svenska spelarna. Att man sedan lyckades vinna matchen mot Slovakien och sluta femma blev en klen tröst för ett Sverige som ställt in siktet på medalj.

Skrällen

Förlusten mot Tjeckien blev en tung smäll för det svenska laget men några dagar senare syntes det att det kanske inte var en så pass stor skräll som det tidigare målats upp. Ledda av supertalangen Adela Sapovalivova lyckades nämligen Tjeckien vinna en dramatisk semifinal mot Kanada med 4-2 vilket gjorde att man kvalificerat sig för sin allra första final när det kommer till ett U18-VM på damsidan.

Väl i finalen mot USA hade de tjeckiska spelarna inte mycket att sätta emot, men i stort var det här en väldigt lyckad turnering och de flesta är överens om att Tjeckiens silvermedalj är en stor skräll. Det är dessutom ett bevis på att landet fortsätter sin fina utveckling på damsidan, de senaste åren har A-landslaget tagit stora kliv i rätt riktning och nu ser även framtiden ljus ut. Fortsätter trenden kan Tjeckien bli en maktfaktor att räkna med.

Floppen

Samtidigt som de tjeckiska spelarna firade en finalplats var besvikelsen stor i det kanadensiska lägret. Inför turneringen var förhoppningarna väldigt stora och kraven på en minst lika hög nivå, man åkte trots allt till Schweiz som regerande mästare efter att ha krossat Sverige med hela 10-0 i finalen som spelades i Östersund.

Även årets turnering inleddes lovande när Tyskland krossades med 11-0 och sedan besegrade man även Tjeckien med hela 8-1 i en match där man ägde det mesta av spelet. I gruppavslutningen mot Finland bjöd man publiken på en ny målfest och med tre raka segrar i bagaget fanns det ingen anledning att tro att Kanada anno 2024 skulle vara sämre än förra årets upplaga.

I kvartsfinalen mot Schweiz stod Kanada för en ny uppvisning vilket höjda självförtroendet till skyarna inför semin mot Tjeckien men där var det slut på det roliga. Trots mängder av chanser kom man aldrig närmare än Stryker Zablockis kvittering till 2-2 i början av tredje perioden, när slutsignalen ljöd stod det 2-4 på resultattalvan och skrällen var därmed ett faktum. Misslyckandet detsamma och på de inledande två veckorna hade giganten Kanada förlorat två slutspelsmatcher mot just Tjeckien. Något som fick presskåren hemma i Nordamerika att ta fram den stora sågen.

Mästaren

Samtidigt som det råder en ganska dämpad stämning i Kanada är glädjen desto större hos grannen och den stora rivalen – USA. I Göteborg vann man JVM på ett imponerande sätt och även i damernas motsvarighet skulle man spela hem ett guld. Gruppspelet blev en enda succé och sedan fortsatte man att bara farten, i kvarten besegrades Tyskland med 4-0 och i semin vann man med 4-2 mot ett slutkört finskt lag.

Finalen mot Tjeckien blev stundtals spännande men amerikanskorna var bättre på det mesta och vann tillslut med 5-1 efter att man gjort tre mål i den avslutande perioden. Succén var ett faktum och det första guldet sedan 2019 bärgat. USA är därmed tillbaka på tronen och det känns förmodligen extra bra att fira framgången samtidigt som Kanada misslyckades stort.

Trots att Sverige inte riktigt kom upp i nivå bjöd U18-VM bjöd flera av lagets spelare på fina insatser som visar att framtiden ändå ser ganska ljus ut. Spelare som Hilda Svensson och Ebba Hedqvist är redan etablerade i A-landslaget och ett flertal andra talanger lär följa i deras fotspår, kanske redan den här säsongen.

 

SÅ SLUTADE U18-VM 2024

Guld 
USA
Silver 
Tjeckien
Brons 
Kanada

Poängligan

  1. Chloe Primerano (Kanada) – 16 poäng
  2. Adela Sapovalivova (Tjeckien) – 11 poäng
    Emma Ekoluoma (Finland) – 11 poäng
    Abby Stonehouse (Kanada) – 11 poäng
  3. Caitlin Kraemer (Kanada) – 10 poäng
    Ebba Hedqvist (Sverige) – 10 poäng

Skytteligan

  1. Caitlin Kraemer (Kanada) – 10 mål
  2. Adela Sapovalivova (Tjeckien) 9 mål
  3. Chloe Primerano (Kanada) – 8 mål
    Emma Ekoluoma (Finland) – 8 mål

Målvaktsligan (Med minst tre spelade matcher)

  1. Rhyah Stewart (Kanada) – 95.0%
  2. Layla Hemp (USA) – 94.4%
  3. Livia Debnarova (Slovakien) – 91.5%
  4. Aneta Senkova (Tjeckien) – 91.4%
  5. Maja Helge (Sverige) – 90.0%

TURNERINGENS ALLSTAR TEAM

Målvakt
Aneta Senkova (Tjeckien)
Backar
Chloe Primerano (Kanada)
Tuuli Tallinen (Finland)
Forwards
Emma Ekoluoma (Finland)
Adela Sapovalivova (Tjeckien)
Josie St Martin (USA)

Bästa målvakt
Aneta Senkova (Tjeckien)
Bästa back
Chloe Primerano (Kanada)
Forward
Adela Sapovalivova (Tjeckien)

Turneringens MVP
Chloe Primerano (Kanada)

Annons | 18+ | R&V gäller | Spela ansvarsfullt - www.stödlinjen.se

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här