En av svensk hockeys största blir belönad för sina insatser. 

Nästa helg är det dags för Beijer Hockey Games i Malmö och under turneringen kommer Svenska ishockeyförbundet att hylla två spelare som gjort mycket för landslaget, en av dem är Henrik Zetterberg som under dagen presenterades som den senaste att bli invald i svensk hockeys Hall of Fame.

Juryns motivering:

“Bördig från plantskolan Njurunda IK, därefter representerade Zäta Timrå IK i fem säsonger och Detroit Red Wings i arton säsonger, bl a som lagkapten. Zäta tillhör den exklusiva Triple Gold Club, spelare som vunnit OS-, VM- och Stanley Cup. Under lockoutsäsongen 2004/05 spelade han för Timrå IK och gjorde flest mål av alla, totalt 50 på 50 matcher. I NHL spelade slitstarke Zäta över 1200 matcher och svarade för över 1000 poäng. Under sex turneringar med Tre Kronor blev det förutom OS- och VM-gulden även ett VM-brons och ett OS-silver. Under sin tid i Sverige utnämndes han till Årets Rookie och vann även Guldpucken, som landets bäste spelare. Zäta är Stor Grabb nr 162 och spelade totalt 116 landskamper.” 

Genombrottet

Att en spelare av Henrik Zetterbergs kaliber blir invald i svensk hockeys Hall of Fame är knappast en överraskning, frågan har snarare varit när det skulle ske. Redan i tonåren visade “Zäta” sin potential när han tidigt fick debutera i Timrås A-lag och framstegen där gjorde att han skulle få göra sina första inhopp i Tre Kronor redan säsongen 00/01, med spel i VM som höjdpunkt. Senare samma år stod han för fyra mål när Finland besegrades i Sweden Hockey Games vilket belönades med en plats i truppen till OS i Salt Lake City 2002. Där blev det ett uppmärksammat uttåg i kvartsfinalen mot Vitryssland (numera Belarus) men för Zetterberg hade äventyret bara börjat.

Doldisens succé

Trots fina insatser i Timrå var det få scouter som, två år innan OS, hade koll på Zetterberg inför NHL-draften och länge verkade forwardstalangen få ge upp drömmen om att bli draftad. På den tiden höll Timrå till i Hockeyallsvenskan vilket gjorde att man inte riktigt trodde att en talang där hade det som räckte för att kunna spela i NHL i framtiden, men i den sjunde rundan valde Detroit att ge den unge svensken en chans. Något man verkligen inte skulle ångra.

Efter två bra säsonger med Timrå i Elitserien och ett fint VM våren 2002 kände sig Zetterberg redo att testa vingarna i Nordamerika. För många krävs det tid i farmarligan innan man är redo för NHL men i Henriks fall blev det tidigt debut i världens bästa liga och redan som rookie spelade han nästan alla matcher i grundserien vilket resulterade i 44 poäng. Ingen annan nykomling gjorde fler mål (22) än svensken och han blev nominerad till priset som ligans bästa rookie, men det gick till Barret Jackman som skulle komma spela närmare 900 matcher i NHL innan karriären var över 2016.

En ledare med guldglans

I Detroit handlade mycket om Nicklas Lidström och Pavel Datsyuk, den duon var givna ledare både på och utanför isen i det klassiska laget. Efter att “Lidas” lagt skridskorna på hyllan 2012 trodde en hel del att Datsyuk skulle ta över som lagkapten men valet föll istället på Henrik Zetterberg. Ett val man inte skulle ångra, för svensken tog vid där Lidström slutade och blev en väldigt bra och respekterad lagkapten under de kommande sex säsongerna.

Bland höjdpunkterna under sin tid i Detroit finns det några saker som sticker ut lite extra, inte minst från säsongen 07/08. Då var “Zäta” i högform och hade stor del i att klubben lyckades vinna Stanley cup, han stod för flest poäng under slutspelet och tog hem priset som slutspelets mest värdefulla spelare. Samma säsong nominerade han även till priset som ligans bästa defensiva forward.

Att ta plats i svensk hockeys Hall of Fame beror delvis på framgångarna i NHL men även insatserna i landslaget och där har Zetterberg verkligen gjort ett avtryck. Sedan debuten säsongen 00/01 väntade många år där forwarden hade en stor roll i Tre Kronor, 2006 blev det OS-guld efter att “Zäta” gjort sex poäng och ett par månader senare var han en av nyckelspelarna när det även blev VM-guld i Riga. Fyra år senare var han assisterande lagkapten vid OS i Vancouver och våren 2012 stod han för hela tolv poäng när Tre Kronor nådde final i VM.

2014 åkte Zetterberg till OS i Sochi som lagkapten men där kunde han bara spela en match innan ryggen stoppade honom. Just problem med ryggen var det som sedan skulle göra att forwarden tvingades avsluta karriären hösten 2018, detta efter att inte kunnat träna något under sommaren och därmed var en epok med svenska lagkaptener i Detroit över. Det stannade vid tolv år.

FAKTA: Henrik Zetterberg
Ålder: 42 år
Position: forward
Moderklubb: Njurunda SK
Landskamper: 116 (2000-2014)
Mästerskap: 4 OS (2002,2006,2010,2014) 6 VM (2001,2002,2003,2005,2006,2012) 1 World Cup (2004)
Meriter i urval: OS-Guld (2006), VM-Guld (2006), Stanley cup-mästare (2012), OS-silver (2014), VM-silver (2012), 2 VM-brons (2001,2002)

 

Annons | 18+ | R&V gäller | Spela ansvarsfullt - www.stödlinjen.se
Sportskribent Benjamin är en 30 år gammal hockeyälskare med extra inriktning inom svensk klubb och landslagshockey. Han har tidigare jobbat för en klubb i Hockeyallsvenskan och skapat hockeysändningar i allt från Hockeyallsvenskan till Hockeytrean. På fritiden så driver han en egen hemsida med fokus på Hockeyettan.