Det råder sorg i hockeyvärlden efter söndagens sorgliga besked. 

Samtidigt som Tjeckien firade efter att ha inlett säsongen på bästa sätt genom att vinna samtliga matcher och därmed även vinna Karjala Tournament tvingades man ta emot ett tråkigt besked. Under söndagen kom nämligen nyheten att den tidigare landslagsmålvakten Roman Cechmanek avlidit, endast 52 år gammal.

Flerfaldig guldhjälte

Cechmanek fick sitt genombrott på en hög nivå under säsongen 94/95 då han på allvar etablerade sig i den tjeckiska högstaligan med HC Vsetin, han hade stor del i att klubben överraskande lyckades vinna mästerskapet – vilket blev starten på en storhetstid för klubben – och samma vinter fick målvakten även chansen att göra VM-debut. Under de kommande åren skulle Roman vara en av ligans främsta målvakter och våren 1996 fanns han med i laget som vann VM-guld i Wien där Kanada besegrades i finalen.

Ett år senare fanns Cechmanek med i laget som åkte till Nagano för att delta i de olympiska spelen och väl där blev det ett historiskt OS-guld tillsammans med spelare som Jaromir Jágr, Robert Lang och målvaktskollegan Dominik Hasek.

Efter att Hasek storspelat var det 1999 dags för Cechmanek att iklä sig rollen som hjälte när det blev VM-guld våren 1999 i en turnering där målvakten stod fyra matcher och ett år senare lyckades man försvara titeln. Den gången klev Roman fram ytterligare och blev utsett till turneringens främsta målvakt.

“Hjärtskärande”

Med tre VM-guld och ett olympiskt guld på meritlistan var Cechmanek etablerad som en av Europas främsta målvakter och det gjorde att Philadelphia draftade honom sommaren 2000, trots att han var närmare trettio år gammal. Det skulle dock visa sig vara ett klokt beslut för redan under som debutsäsong stod tjecken drygt 50 matcher i grundserien och han blev nominerad till priset som ligans främsta målvakt. Säsongen 02/03 fick han dessutom ta emot priset till den målvakt som har lägst insläppta mål per match i ligan, Jennings Trophy. Det blev totalt fyra säsonger i NHL varav tre i Philadelphia som nu sörjer en av sina nyckelspelare under början av 2000-talet.

– Hans bortgång vid en för ung ålder är hjärtskärande för oss alla. Våra tankar och böner går till hans familj under denna svåra tid. Han var mycket framgångsrik och gjorde en omedelbar inverkan på vår klubb på isen och i omklädningsrummet. Utöver hans statistik, som var enastående, var han älskad av fans och lagkamrater för sin personlighet, distinkta stil och stolthet över att stoppa pucken, säger Philadelphias klubbpresident Keith Jones i ett uttalande.

Efter sin tid i NHL flyttade Cechmanek hem till Tjeckien innan det blev spel i Tyskland och säsongen 06/07 blev det även en sejour i Elitserien med Linköping, där han stod 26 matcher innan det återigen var dags att återvända till Tjeckien. Våren 2007 gjorde målvakten sitt sista VM innan karriären rundades av med ytterligare två säsonger hemma i den tjeckiska högstaligan.

Efter spelarkarriären hade Cechmanek varit tränare i ett flertal klubbar där det sista uppdraget var säsongen 19/20 då han hade ansvaret som huvudtränare i UTB Zlin som höll till i en centraleuropeisk universitetsliga.

FAKTA: Roman Cechmanek
Född: 2:e mars 1970
Död: 12:e november 2023
Moderklubb: HC Zlin
Landskamper: 79 A (1994-2007)
Meriter: OS-Guld (1998), 3 VM-Guld (1996,1999,2000), Jennings Trophy (2003), 5 tjeckiska ligaguld (1995,1996,1997,1998,1999)

Annons | 18+ | R&V gäller | Spela ansvarsfullt - www.stödlinjen.se
Sportskribent Benjamin är en 30 år gammal hockeyälskare med extra inriktning inom svensk klubb och landslagshockey. Han har tidigare jobbat för en klubb i Hockeyallsvenskan och skapat hockeysändningar i allt från Hockeyallsvenskan till Hockeytrean. På fritiden så driver han en egen hemsida med fokus på Hockeyettan.

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här