Ikväll har Sverige chans att ta sin andra seger i Junior-VM. 

JVM i Kanada hade knappt hunnit börja innan vi fick se den första skrällen, redan i premiären lyckades Schweiz överraska genom att besegra Finland efter förlängning och inatt stod Tjeckien för en riktig stjärnsmäll när man vann mot favoriten Kanada. För svensk del lyckades man undvika en skräll i sin premiär, Österrike visade sig bli en lätt utmaning och man vann tillslut matchen med hela 11-0 efter att sex av målen kommit i andra perioden.

– Vi jobbar för varandra rakt igenom. Vi sänder bra signaler. Tappar man puck ska man ta tillbaka den. Man vinner närkamper, man är redo att blocka skott. Det är de små signalerna till ett bås. Sedan tycker jag vi visar bra spelglädje där ute. Det är såklart jag är glad att vi vinner. Vi ska vinna mot Österrike. Nu är vi igång. Nu ska jag glädjas med grabbarna, hem och summera lite och ladda för Tysklandsmatchen, sa förbundskaptenen Magnus Hävelid till SVT sport efter slutsignalen.

Motståndarkollen

De senaste åren har Tyskland satt färg på Junior-VM, säsongen 19/20 hade man bland annat Moritz Seider och Tim Stützle i laget men den här gången ser läget annorlunda ut. Den gyllene generationen har antingen blivit för gamla eller helt enkelt för bra för att kunna vara med i JVM, vilket gör att landslaget åkt till Kanada utan några större förväntningar på sig.

Merparten av spelarna i årets trupp håller till i den tyska högstaligan men flera spelar på en lägre nivå och det är bara Julian Lutz som är draftad. 18-åringen valdes av Arizona (nummer 43) i somras och är en spelare som måste vara på sitt bästa spelhumör om Tyskland ska bli att räkna med. Samma sak gäller Ryan Del Monte och Luca Hauf, de enda spelarna som till vardags håller till i den nordamerikanska juniorhockeyn.

Kvällens match är Tysklands första i turneringen så man borde gå in i den med pigga ben och ett gott självförtroende, samtidigt brukar man ha ganska svårt mot Sverige och senast lagen möttes blev det svensk seger med 4-2. Noterbart är även att Tyskland blandat och gett under upptakten, det blev visserligen seger i genrepet (6-3 mot Lettland) men ett par dagar tidigare föll man i förlängning mot Österrike.

Kvällens match startar 19:30 och kan ses på SVT.

Annons | 18+ | R&V gäller | Spela ansvarsfullt - www.stödlinjen.se
Sportskribent Benjamin är en 30 år gammal hockeyälskare med extra inriktning inom svensk klubb och landslagshockey. Han har tidigare jobbat för en klubb i Hockeyallsvenskan och skapat hockeysändningar i allt från Hockeyallsvenskan till Hockeytrean. På fritiden så driver han en egen hemsida med fokus på Hockeyettan.