Grannen i öst spänner bågen inför de olympiska spelen. 

De senaste dagarna har Sverige presenterat sina OS-trupper på både dam- och herrsidan och nu vet vi även hur Finland kommer ställa upp. Landet skickar två starka lag till Kina där siktet är inställt på att ta medalj i båda turneringarna, något som inte skulle vara första gången.

I OS 2010 lyckades både herr- och damlaget säkra varsin bronsmedalj och sedan dess har man fortsatt att vara med långt framme när det vankas olympiska spel, herrarna missade visserligen medalj för fyra år sedan men damerna tog sig till semifinal och vann tillslut bronsmatchen mot Ryssland med 3-2. Så sent som förra året blev det även brons i VM så det är ingen hemlighet att de finska damerna siktar på medalj även i Peking.

Rutinerade lejon

Med tanke på att det “bara” blev kvartsfinal 2018 är förväntningarna kanske låga på de finska herrarna, men faktum är att man åker till Kina med ett relativt starka lag där offensiven och rutinen väger tungt. I truppen hittar vi bland annat den tidigare supertalangen Markus Granlund som gjort drygt 300 matcher i NHL men som numera gör succé i KHL-laget Salavat Yulaev Ufa. I vinter har målskyttet inte varit på riktigt samma nivå som 20/21 men i sina bästa stunder är 28-åringen en målgörare av rang som mycket av den finska offensiven kommer kretsa kring.

I truppen finns även en av hela turneringens mest rutinerade spelare, Valtteri Filppula gjorde debut i NHL redan säsongen 05/06 och hann med att spela mer än tusen matcher i världens bästa liga innan förra sommarens flytt till Schweiz. 37-åringen, som vann Stanley Cup 2008, är fortfarande en bra spelare som mycket väl kan få en kaptensroll i OS.

HELA FINSLANDS OS-TRUPP (HERR)
Målvakter
Harri Säteri
Frans Tuohimaa
Jussi Olkinuora
Backar
Ville Pokka
Niklas Friman
Mikko Lehtonen
Valtteri Kemiläinen
Juuso Hietanen
Petteri Lindbohm
Sami Vatanen
Atte Ohtamaa
Forwards
Marko Anttila
Miro Aaltonen
Niko Ojamäki
Joonas Kemppainen
Hannes Björninen
Toni Rajala
Valtteri Filppula
Sakari Manninen
Teemu Hartikainen
Leo Komarov
Markus Granlund
Saku Mäenalanen
Iiro Pakarinen
Harri Pesonen

Norrländsk prägel hos de finska damerna

Även på damsidan åker Finland till OS med ett starkt lag där det finns många erfarna spelare, en hel del med svensk koppling. I truppen finns totalt sju spelare som till vardags håller till i SDHL, dessutom har Michelle Karvinen spenderat första halvan av säsongen i division 1 med Malmö. Trots detta luktar det mer Norrland än Skåne om den finska truppen, lagkaptenen Jenni Hiirikoski är mitt inne på sin sjätte säsong i klubben och hon får med sig inte mindre än fyra klubbkamrater till OS. Bland annat Petra Nieminen som är en av SDHL:s främsta målgörare och som håller hög internationell klass. Något hon visade i VM förra året då hon stod för sex mål på sju matcher. Flera länder gör upp om guldet och Kanada är den stora förhandsfavoriten men Finland har stora chanser att vara med hela vägen i Peking.

HELA FINLANDS OS-TRUPP (DAM)
Målvakter
Eveliina Mäkinen
Meeri Räisänen
Anni Keisala
Backar
Sini Karjalainen
Jenni Hiirikoski
Sanni Rantala
Ella Viitasuo
Nelli Laitinen
Minnamari Tuominen
Ronja Savolainen
Forwards
Elisa Holopainen
Sanni Vanhanen
Petra Nieminen
Sanni Hakala
Viivi Vainikka
Julia Liikala
Jenniina Nylund
Emilia Vesa
Michelle Karvinen
Sofianna Sundelin
Noora Tulus
Tanja Niskanen
Susanna Tapani

Tror du Finland tar medalj i OS-Hockeyn? 

Annons | 18+ | R&V gäller | Spela ansvarsfullt - www.stödlinjen.se

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här