Snart släpps pucken i ett riktigt rivalmöte. 

Samtidigt som Kanada tar sig an Slovakien spelas ett intressant annat möte som man skulle kunna kalla ett derby mellan två länder med en lång historia som rivaler i olika sporter. När det kommer till ishockey har Schweiz varit snäppet bättre de senaste åren men man får inte glömma bort att Tyskland tog ett silver så sent som förra våren. Något som gör att målsättningen är hög även den här gången.

Tyskland kommer till kvartsfinalen med en tredjeplats i Grupp B färskt i minne där man stundtals spelade väldigt bra, men det fanns även den del dalar i nivån på spelet. Man har inte riktigt lyckats locka samma typ av stjärnspelare förra året men har ändå en bra trupp där JJ Peterka får ses som det tyngsta namnet och Buffalospelaren har noterats för fem mål på de sju inledande matcherna. Lyckas man få upp målvaktsspelet ytterligare en nivå så finns det en realistisk chans till att nå en semifinalplats.

Schweiz har lyckats med det mesta i gruppspelet men förlusten mot Kanada resulterade i att man “bara” slutade tvåa. Man avslutade dock på ett imponerande sätt genom att besegra Finland med 3-1 vilket ändå visar att formen är god. Alplandet brukar bygga starka VM-lag och det har man gjort även den här gången, stjärnor som Roman Josi och Nico Hischier gör att man får kliva in som favorit i den här kvartsfinalen och siktet är säkerligen inställt på att spela hem en medalj. Noterbart är att Josi gjort imponerande elva poäng i gruppspelet samt att Kevin Fiala klivit fram på ett fint sätt genom att göra sex mål på fem matcher, även om de flesta bara minns matchstraffet mot Kanada.

På pappret är det här en av de mest ovissa kvartsfinalerna för även om Schweiz har en lite starkare trupp har Tyskland visat att man kan spela på en hög nivå, vilket öppnar för ett riktigt drama mellan två lag som gärna skulle lämna Tjeckien med en medalj. Noterbart inför matchen är att special teams kan visa sig bli extra viktigt för Schweiz och Tyskland är turneringens främsta lag i powerplay, samtidigt som båda har haft problem i boxplay. Den som lyckas lösa den ekvationen har därmed stor chans att ta sig vidare till semifinal.

STATISTIK INFÖR MATCHEN 

Gjorda mål
Schweiz – 29
Tyskland – 34
Insläppta mål
Schweiz – 12
Tyskland – 24
Powerplay
Schweiz – 32.26%
Tyskland – 35.29%
Boxplay
Schweiz – 66.67%
Tyskland – 80.00%
Poängkungen
Schweiz – Roman Josi, 11 poäng (3+8)
Tyskland – JJ Peterka, Leo Pföderl och Yasin Ehliz – 9 poäng vardera

Matchen startar 16:20 och sänds på Viaplay. 

Annons | 18+ | R&V gäller | Spela ansvarsfullt - www.stödlinjen.se
Sportskribent Benjamin är en 30 år gammal hockeyälskare med extra inriktning inom svensk klubb och landslagshockey. Han har tidigare jobbat för en klubb i Hockeyallsvenskan och skapat hockeysändningar i allt från Hockeyallsvenskan till Hockeytrean. På fritiden så driver han en egen hemsida med fokus på Hockeyettan.

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här