Det bjöds på mängder av mål och en liten skräll när åtta lag blev fyra i U18-VM.

Efter ett händelserikt gruppspel var det under gårdagen dags för slutspelet att inledas vilket innebar att fyra lag skulle komma ett steg närmare en medaljmatch. Nedan följer en liten summering av hur det gick i de fyra olika kvartsfinalerna.

Sverige – Tjeckien (2-4)

Sverige klev in i mötet med Tjeckien som favoriter efter att ha tagit silver förra året och även tack vare en fint gruppspel där man vann två av tre matcher. Trots förlusten mot USA fanns det ett gott självförtroende i laget och inte blev det sämre när Isabelle Leijonhielm satte ledningspucken en bit in i första perioden. Dessvärre var det egentligen det sista positiva som hände i matchen, för ju mer klocka tickade desto mer tog Tjeckien över spelet och innan den första perioden var över skulle man både kvittera och ta ledningen.

Sverige hängde med hyfsat rent resultatmässigt och när Ella Hellman kvitterade till 2-2 knappt halvvägs in i tredje perioden väcktes hoppet om seger men sedan gjorde Tjeckien två mål som släckte den blågula drömmen om medalj. Jämför man med i gruppspelet kom de svenska spelarna inte riktigt upp i nivå samtidigt som nyckelspelarna hos Tjeckien levererade, inte minst stjärnan Adela Sapovalivova som gjorde två mål och som gjort imponerande sju mål på fyra matcher. Eftersom Tjeckien förlorat två raka kvartsfinaler får det ses som en liten skräll att man nu slagit ut förra årets silvermedaljör och man kan därför gå in i lördagens semifinal med ett gott självförtroende.

Finland – Slovakien (2-0)

Precis som Sverige fick Finland iklä sig rollen som favorit i sin kvartsfinal och det var en press man skulle visa sig hantera på ett bra sätt. Slovakien var på inget sätt en enkel motståndare men Finland försvarade sig på ett väldigt bra sätt och det skulle visa sig bli nyckeln i en målsnål tillställning.

Det dröjde halvvägs in i matchen innan Julia Kuusisto kunde spräcka målnollan och exakt en period senare, 11:29 i tredje akten, spikade Emma Ekoluoma slutresultatet till 2-0 vilket gör att Finlands dröm om en medalj lever vidare. Noterbart är att Slovakien stod för en på många sätt väldigt bra insats men Kerttu Kuja-Halkola storspelade i det finska målet samtidigt som Ekoluomas succé fortsätter, målet var hennes sjunde och hon visar därmed att den fina formen från ligaspelet fortsätter.

Kanada – Schweiz (6-0)

Ett VM på hemmaplan fick Schweiz att drömma om en skräll i sin kvartsfinal men det syntes tidigt att det här skulle bli en alltför tuff utmaning. Kanada ledde visserligen bara med 2-0 efter första perioden men man ägde det mesta av spelet och när Maxine Cimorone utökade ledningen i andra perioden minskade chansen till en skräll avsevärt.

Kanada var bättre på det mesta och ytterligare tre mål i tredje perioden säkrade en stabil och på alla sätt rättvis seger och biljett vidare till semifinalspelet. Noterbart är att Kanada vann skotten med hela 54-3 vilket säger en hel del om hur matchbilden såg ut.

USA – Tyskland (4-0)

USA klev in i sin kvartsfinal mot Tyskland med ett lika stort favoritskap som rivalen Kanada hade gjort ett par timmar tidigare och man darrade aldrig på den berömda marschettknappen. Redan efter en minuts spel tog man ledningen genom Josie St Martin och innan fem minuter var spelade hade hon gjort ytterligare ett mål vilket i praktiken säkrade segern redan där.

Tyskland visste att man stod inför en tuff utmaning och målskillnaden 1-20 säger en del om vilken uppförsbacke man befann sig i. I andra perioden utökade USA ledningen genom Haley Box och en bit in i den tredje akten kunde stjärnan Maggie Scannell spika slutresultatet till 4-0 vilket faktiskt var i underkant sett till hur överlägset man var rent spelmässigt. Noterbart är att alla målen kom väldigt tidigt i perioderna, Scannells mål var det sena i sammanhanget och det kom redan 06:49 in i den tredje akten. Tyskland har tagit steg i rätt riktning de senaste åren men den avslutande kvartsfinalen blev ett bevis på att man ändå har en bra bit att vandra innan vi får se ett tyskt juniorlandslag i en semifinal.