Idag väntar en fullspäckad kväll med fyra högintressanta kvartsfinaler. 

Efter ett gruppspel som på många sätt gick som förväntat är det ikväll dags för Junior-VM att gå in i nästa fas, där vinst är det enda som räknas – förlorar man slocknar drömmen om ett guld. Efter att ha vunnit den avslutande gruppspelsmatchen mot Tyskland väntar Lettland för Sverige i kvartsfinalen men det spelas ytterligare tre matcher som kan bli värda att följa.

Finland – Tyskland (18:00)

Kvällen inleds med ett möte mellan två lag som inte direkt brukar skapa några klassiska bataljer men som ändå borde kunna bjuda på en hel del spänning. Tyskland har tagit sig igenom gruppspelet på ett relativt bra sätt där det blev vinster både mot Österrike och Schweiz, men man fick se sig besegrat av Sverige och USA. Det resulterade i en tredjeplats som gör att man får ta sig an Finland.

Finland gick in i mästerskapet som en möjlig outsider till medalj och hittills har laget presterat på en bra nivå. I premiären besegrades Lettland med 6-1, sedan slog man Tjeckien efter straffar och mot Slovakien vann man med hela 9-3 efter att supertalangen Aatu Räty gjort ett mål och spelat fram till ytterligare två. I gruppavslutningen fick man dock se sig besegrat av Kanada, men trots det känns Finland som klar favorit inför kvällens match. Håll koll på nyss nämnda Räty samt Joakim Kemell som stod för nio poäng vardera i gruppspelet.

Sverige – Lettland (21:30)

Segern mot Tyskland i gruppspelets sista match gjorde som bekant att Juniorkronorna får ta sig an Lettland i kvartsfinalen men det betyder inte att det nödvändigtvis kommer bli en enkel uppgift. Laget från andra sidan Östersjön gick in i mästerskapet med en låg ranking men stod för ett överraskande bra gruppspel där vinsten mot Tjeckien med 5-2 var det stora glädjeämnet. I den matchen föll alla bitar på plats och med sitt hattrick visade Ralfs Bergmanis sin klass. Forwarden är utan tvekan en spelare som Sverige behöver hålla koll på i kvällens match.

Tittar man på statistiken så ska Sverige vara nöjda med sin insats i gruppspelet, att förlora mot USA är inget att skämmas för men rent spelmässigt finns det utrymme för förbättring. Inför mästerskapet rankades målvaktsparet Jesper Wallstedt & Calle Klang högst av alla men hittills finns det mer att önska. Klang höll visserligen nollan mot Österrike men stod för en habil insats mot Tyskland och Wallstedt tycks inte heller nått sin topp.

Även i offensiven finns det en del spelare som inte riktigt kommit igång som förväntat men glädjeämnet Emil Andrae gör att det även finns positiva saker att lyfta fram. Backen slog igenom stort i Hockeyallsvenskan med HV71 den gångna säsongen och ser ut att hålla liv i formen, med sina sju poäng toppar 20-åringen backarnas poängliga och många har imponerats över hans kapacitet. Bli inte överraskade om lagkaptenen kliver fram även i kvällens match.

Kanada – Schweiz (01:00)

Här har vi en match som egentligen bara kan sluta på ett sätt. Kanada gick in i mästerskapet som stor förhandsfavorit och hittills har man lyckats hantera den pressen på ett bra sätt. I gruppspelet vann man alla matcher och i den största värdemätaren – mot Finland – stod man för en fin insats där det bland annat blev sex mål. Bland spelarna att lyfta fram finns Mason McTavish som toppar poängligan efter att ha gjort sju mål, men naturligtvis även supertalangen Connor Bedard som förväntas kliva fram extra mycket nu när matcherna blir allt viktigare.

Schweiz då, vad ska de kunna ställa till med? Förmodligen inte mycket. Laget fick nöja sig med en fjärdeplats i Grupp B efter att bara lyckats vinna mot Österrike, i den matchen dröjde det dessutom till slutminuterna innan Attilio Biasca kunde avgöra med en fin fullträff. Just Biasca som även gjorde mål i matchen mot Sverige. I nattens match krävs det stordåd för att få till en skräll och då gäller det att Kevin Nicolet, till vardags i Rögles organisation, får fart på produktionen.

USA – Tjeckien (04:00)

Om mötet mellan Kanada och Schweiz på förhand givet är det samma visa när USA ska ta sig an Tjeckien. Rent traditionellt brukar Tjeckien producera lovande spelare som kan hävda sig internationellt men insatserna i gruppspelet övertygade inte direkt och man slutade faktiskt bara fyra – där förlusten mot Lettland sved lite extra. Mycket kretsar kring forwarden Jan Mysak som gör sitt tredje JVM och som stod för hela 75 poäng i OHL den gångna säsongen. Naturligtvis toppar även 20-åringen den interna poängligan efter att ha gjort fem poäng i gruppspelet.

Den tjeckiska talangen är naturligtvis ett visst hot för USA, men nordamerikanerna har en helt annan bredd som gör laget till klar favorit inför kvällens möte. I gruppspelet vann man samtliga matcher och målskillnaden 22-4 imponerade men det finns fortfarande saker som kan bli bättre. Bland annat målvaktspelet, där ingen av lagets tre målvakter övertygat – detta trots att statistiken ser väldigt fin ut. I offensiven förlitar man sig mycket på Matt Coronato och Carter Mazur som gjort fyra mål vardera, men det är faktiskt Thomas Bordelau som toppar den interna poängligan efter att ha gjort sju poäng i gruppspelet.

 

SÅ SÄNDS KVÄLLENS MATCHER
Finland – Tyskland (18:00, Viaplay/TV6)
Sverige – Lettland (21:30, SVT play/SVT24)
Kanada – Schweiz (01:00, Viaplay/TV6)
USA – Tjeckien (04:00, SVT play/SVT2)

Annons | 18+ | R&V gäller | Spela ansvarsfullt - www.stödlinjen.se
Sportskribent Benjamin är en 30 år gammal hockeyälskare med extra inriktning inom svensk klubb och landslagshockey. Han har tidigare jobbat för en klubb i Hockeyallsvenskan och skapat hockeysändningar i allt från Hockeyallsvenskan till Hockeytrean. På fritiden så driver han en egen hemsida med fokus på Hockeyettan.