Om några timmar är det dags för premiären av damernas ishockey-VM i USA. 

Efter veckor av spekulationer kring vilka spelare som ska vara med i VM är det äntligen dags för mästerskapet att dra igång. Under kvällen spelas de första matcherna och redan i premiären får vi se Damkronorna som tar sig an Danmark. Under gårdagen tog vi en närmare titt på Grupp A och idag har turen kommit till den andra gruppen, där just Sverige är ett av lagen.

Grupp A – lagen, stjärnorna, matcherna

HÄR ÄR LAGEN I GRUPP A

Japan 

Japan har, precis som några andra landslag, tagit steg i rätt riktning de senaste åren och inför VM har man fem raka kvartsfinaler i bagaget. Den bästa insatsen hittills kom på en andraplats i gruppspelet för att sedan förlora med stora siffror i kvartsfinalen mot USA. Många i årets trupp var med redan förra året och det finns några spelare som sticker ut, inte minst Akane Shiga som lyckats knipa en plats i PWHL-laget Ottawas laguppställning – något som får ses som en imponerande bedrift med tanke på konkurrensen. I truppen hittar vi även Haruka Toko som gjort succé i Linköping den här säsongen och man kommer också förlita sig på Yoshino Enomoto som numera håller till i den Schweiziska högstaligan med Lugano.

Tyskland 

I Grupp A är det en väldigt tuff konkurrens men i den här gruppen finns det lite mer toppar och dalar, där Tyskland är ett av lagen som tippas få det svårt att plocka många poäng. Det är dock inte läge att underskatta laget, man har spelat kvartsfinal flera gånger och sakta men säkert tar man steg i rätt riktning. En hel del talar dock för att det kommer spenderas mycket tid i egen zon och då är det tur att man har en väldigt duktig målvakt i form av Sandra Abstreiter. 25-åringen har tidigare spelat bra i såväl VM och Collegeligan för att numera hålla till i den nystartade proffsligan med Ottawa där hon visat att hon kan hålla en hög nivå. Ska Tyskland kunna skrälla i VM måste Abstreiter vara minst lika bra som för ett år sedan, då hon höll kvar laget i flertalet täta matcher.

Danmark 

Sveriges premiärmotståndare kommer till VM utan några större förväntningar på sig och det beror till viss del på att man är nykomlingar, man spelade nämligen i B-divisionen förra året. Sejouren där blev dock kortvarig och nu är man tillbaka i “riktiga” VM där konkurrensen kommer bli betydligt hårdare. I truppen finns det några namn som sticker ut och precis som Tyskland kan Danmark gå in i gruppspelet med en väldigt duktig målvakt. Tidigare har Emma-Sofie Nordström imponerat i SDHL med Linköping men sedan snart två år tillbaka håller hon till i collegeligan där det blivit succé och håller trenden i sig kommer 21-åringen snart rankas som en av Europas främsta på positionen. Det är även värt att hålla ett extra öga på Nicoline Söndergaard Jensen som bidrar med rutin efter att bland annat ha spelat sex säsonger i SDHL, men numera spelar hon i Skellefteå som tagit steget upp till samma serie.

Kina 

Efter många år på en lägre nivå är Kina tillbaka i finrummet igen och nu hoppas man lyckas etablera sig på den allra högsta nivån. Trots ambitionerna finns det en del som talar mot att VM blir en succé, man har nämligen haft problem med att skriva in flera av sina nyckelspelare med dubbla medborgarskap i truppen – däribland Hannah Miller som spelar i PWHL med Toronto och som tidigare även representerat Djurgården. Det här försämrar lagets chanser och nu får man istället använda sig av många spelare som saknar erfarenhet från internationellt spel på en hög nivå. Det återstår att se hur mycket det kommer påverka laget.

Sverige 

Väntan har varit lång men idag startar VM för Damkronorna och man går in i gruppspelet med stora möjligheter att ta hem förstaplatsen. Förra året stod man för flera bra insatser och den mest minnesvärda kom i kvartsfinalen mot Kanada där det tillslut krävdes förlängning för att ta lönnlöven vidare till en semifinal. Nu åker Sverige till Utica med ett ungt och talangfullt lag där spelare som Mira Jungåker och Hilda Svensson bidrar med både talang och kvalité, samtidigt som det här blir duons sista landskamper innan man lämnar SDHL för spel i den amerikanska collegeligan. I truppen finns det även anledning att hålla koll på Lina Ljungblom som kommer från en väldigt stark säsong i Modo, samt Hanna Olsson som är tillbaka efter att ha spenderat en stor del av säsongen på gymmet efter en tidig skada under hösten.

TRE STJÄRNOR ATT HÅLLA KOLL PÅ I GRUPPSPELET

  1. Hanna Olsson – Sverige
    Trots att större delen av säsongen inneburit rehab efter en skada kommer Olsson till VM med höga förväntningar på sig. Vid VM förra året noterades hon för elva poäng på sju matcher. Det här är med andra ord en spelare som kan producera på en hög nivå och trots sin ålder (25 år) blir årets VM hennes sjunde.
  2. Haruka Toko – Japan 
    Ska man vara ärlig tillhör de flesta av gruppspelets toppspelare Damkronorna, men det finns andra toppar och i Toko har Japan en offensiv nyckelpjäs som håller hög klass. 27-åringen har de senaste åren etablerat sig i Linköping och den här säsongen gick hon från 27 till 45 poäng, vilket räckte till en förstaplats i den interna poängligan. Detta före flera svenska landslagsspelare. Hon stod för fyra poäng i VM förra året och vid de senaste olympiska spelen producerade forwarden hela sex poäng på fem spelade matcher.
  3. Lina Ljungblom – Sverige 
    Det finns andra talanger som fått mer uppmärksamhet men Ljungblom är förmodligen Damkronornas mest formstarka spelare. 21-åringen stod för 46 poäng i grundserien och noterades sedan för ytterligare tio pinnar (varav åtta mål) på lika många matcher när hon tog sitt Modo hela vägen till final. Nu har forwarden blickarna på sig från Montréal som ville ha över henne redan den här säsongen och eftersom det blev sju mål på lika många matcher i VM förra året är det många som kommer hålla ett extra öga på den här spelaren.

 

SÅ SPELAS GRUPP B

3:e april
Danmark – Sverige (17:00)

4:e april
Kina – Japan (17:00)
Danmark – Tyskland (21:00)

5:e april
Sverige – Kina (17:00)

6:e april
Japan – Tyskland (21:00)

7:e april
Sverige – Japan (17:00)

8:e april
Kina – Danmark (01:00)
Tyskland – Sverige (17:00)

9:e april
Tyskland – Kina (17:00)

10:e april
Japan – Danmark (01:00)

Annons | 18+ | R&V gäller | Spela ansvarsfullt - www.stödlinjen.se

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här