Det blev en händelserik start på årets NHL-draft. 

En draft bjuder alltid på överraskningar men det finns en sak som händer varje år. Varje tillställning inleds med att Gary Bettman, ligans “commissioner”, kliver upp scenen och får ta emot burop. Så har det alltid varit och det är förmodligen en tradition som kommer leva vidare tills den dagen Bettman går i pension.

Kvällen tillhörde dock inte den opopulära New York-sonen utan världens mest lovande talanger som skulle komma ett stort steg närmare drömmen att få spela i NHL. I år är det Montréal som håller i draften och man fick även äran att göra det första valet, spänningen var därför på topp i Bell Centre när det var dags för den anrika klubben att göra sitt val.

De senaste dagarna har det spekulerats vilt kring vilken spelare som skulle få äran att bli nummer ett i årets draft och den lotten föll på på den slovakiska supertalangen Juraj Slafkovsky, som spenderat den senaste säsongen i Finland och som trots den ringa åldern av 18 redan har spelat i både OS och VM.

Att väljas först i en draft är en stor händelse för en spelare men det är även en stor händelse för landet han kommer ifrån, inte minst den här gången eftersom ingen annan slovakisk spelare har valt som nummer ett i draften. Detta trots att man har haft några riktigt klassiska spelare genom tiderna. Som grädde på moset valdes Slafkovskys landslagskollega Simon Nemec som nummer två, av New Jersey.

5 slovakiska legendarer som också valts i NHL-draften 

Marián Hossa, vald som nummer 12 av Ottawa 1997. 
1134 poäng på 1309 matcher i NHL. 3x Stanley cup-mästare.

Pavol Demitra, vald som nummer 227 av Ottawa 1993. 
768 poäng på 848 matcher i NHL. Vald till “NHL gentleman conduct” (2000).

Jaroslav Halák, vald som nummer 271 av Montréal 2003. 
556 matcher i NHL. 2x minst insläppta mål/match (2012,2020).

Marián Gáborik, vald som nummer 3 av Minnesota 2000.
815 poäng på 1035 matcher i NHL. Stanley cup-mästare.

Zdeno Chára, vald som nummer 56 av New York Islanders 1996. 
680 poäng på 1680 matcher i NHL. Stanley cup-mästare, Årets back i NHL (2009).

Lång väntan för de svenska talangerna

För Slovakien blev förstarundan väldigt lyckad men för Sverige gick det betydligt tyngre. På förhand spekulerades det kring hur många svenska spelare som skulle väljas bland de tio första – svaret blev noll. Det dröjde till val nummer 15 innan Jonathan Lekkerimäki valdes, något som var oväntat sent. Trots det kan det visa sig bra för den lovande forwarden, det var nämligen Vancouver (med svensken Patrik Allvin som general manager) som valde 17-åringen och i klubben finns sedan tidigare ytterligare tre svenskar med Elias Pettersson i spetsen. Noterbart är att det är första gången sedan 2015 sedan en svensk spelare inte väljs bland de tio främsta, den gången dröjde det till val 20 innan Joel Eriksson Ek valdes av Minnesota.

Svenskarna som valdes i förstarundan 

15) Jonathan Lekkerimäki (Vancouver)
16) Noah Östlund (Buffalo)
19) Liam Öhgren (Minnesota)
27) Filip Bystedt (San Jose)

NHL-draften fortsätter under fredagskvällen. 

Annons | 18+ | R&V gäller | Spela ansvarsfullt - www.stödlinjen.se
Sportskribent Benjamin är en 30 år gammal hockeyälskare med extra inriktning inom svensk klubb och landslagshockey. Han har tidigare jobbat för en klubb i Hockeyallsvenskan och skapat hockeysändningar i allt från Hockeyallsvenskan till Hockeytrean. På fritiden så driver han en egen hemsida med fokus på Hockeyettan.

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här