Ikväll inleder Sverige sitt äventyr i Junior-VM. 

Efter ungefär en veckas uppladdning med dubbla träningsmatcher och ett kort julfirande är det ikväll dags för Sverige att spela sin första match i Junior-VM, som den här gången går av stapeln i Göteborg. Att mästerskapet spelas på hemmaplan har gjort att förväntningarna ökat på det svenska laget och det sägs även ha varit väldigt bra biljettförsäljning till Juniorkronornas matcher, men även till andra lag – inte minst USA och Kanada.

I uppladdningen inför gruppspelet har Juniorkronorna vunnit mot Schweiz och förlorat mot USA men i matchen mot amerikanerna var det tyngsta nederlaget att backen Jakob Norén tvingades lämna isen på grund av en skada efter en tackling. Det såg oroväckande ut och tillslut fick förbundskaptenen Magnus Hävelid kalla in Theo Lindstein som ersättare till Norén som därför får följa turneringen från sidlinjen.

I övrigt ser skadeläget positivt ut och man ska kunna ställa upp med starkast möjliga lag i kvällens premiär där Lettland kommer stå för motståndet. Det finns dock en uttalat öppen kamp på målvaktspositionen och i förra veckans träningsmatcher fick både Hugo Hävelid och Melker Thelin chansen att visa upp sig. I övrigt förväntas backen Axel Sandin-Pellikka få en nyckelroll både i offensiv och defensiv samtidigt som lagkaptenen Liam Öhgren, Noah Östlund och Jonathan Lekkerimäki spås få ett stort förtroende bland lagets forwards.

Motståndarkollen

Lettland kommer till JVM med väldigt låga förväntningar på sig efter att man varit nära att åka ur A-divisionen förra säsongen, vilket gör att man kan spela kvällens premiär utan någon som helst press på sina axlar. Det finns dock en del lovande spelare i laget och hela elva av dem håller vanligtvis till i en nordamerikanska liga, vilket på sikt kan vara väldigt positivt. Bland spelarna att lyfta fram lite extra finns lagkaptenen Dans Locmelis som tidigare spelat juniorhockey i Luleå men som numera håller till i collegeligan och trots sin ålder har 19-åringen redan varit med i dubbla JVM samt varit en del av det succélag som tog VM-brons i våras.

I övrigt kan vi notera att Lettland tagit sig till västkusten med ett lag där två spelare håller till i den svenska juniorligan J20 Nationell, det handlar om backen Darels Uljanskis (AIK) samt forwarden Rainers Darzins (Skellefteå) där den senare gör sitt tredje JVM. Tittar man på hur säsongen inletts talar en hel del för att Deivs Rolovs får förtroendet från start i det lettiska målet, 19-åringen fick chansen i genrepet mot Norge och har imponerat i NAHL-laget Lone Star Brahmas.

DAGENS MATCHER
Slovakien – Tjeckien (12:00)
Finland – Kanada (14:30)
USA – Norge (17:00)
Sverige – Lettland (19:30)

Sveriges premiär mot Lettland startar 19:30 och sänds på SVT2, SVT play samt Radiosporten. 

Annons | 18+ | R&V gäller | Spela ansvarsfullt - www.stödlinjen.se
Sportskribent Benjamin är en 30 år gammal hockeyälskare med extra inriktning inom svensk klubb och landslagshockey. Han har tidigare jobbat för en klubb i Hockeyallsvenskan och skapat hockeysändningar i allt från Hockeyallsvenskan till Hockeytrean. På fritiden så driver han en egen hemsida med fokus på Hockeyettan.