Det är hög tid att göra bokslut för VM i Danmark. 

I söndags avslutades VM och det är därmed hög tid att försöka summera mästerskapet. För svensk del blandades sött och salt medan de regerande mästarna Kanada visade att de fortfarande har världens bästa hockeylandslag på damsidan. Rivalen USA utmanade dock hela vägen ut och bjöd på flera riktiga målfester men när det gällde som mest var lönnlöven snäppet bättre.

USA kan dock trösta sig med att Taylor Heise vann poängligan och blev utsedd till turneringens MVP. Dessutom tog Nicole Hensley emot utmärkselsen som den bästa målvakten. I övrigt kan vi konstatera att Tjeckien tack vare en fin insats fick med två spelare i turneringens All-star team.

VM:S ALL-STAR TEAM
Målvakt 
Klara Peslarova (Tjeckien)
Backar 
Daniela Pejsova (Tjeckien)
Caroline Harvey (USA)
Forwards
Taylor Heise (USA)
Sarah Fillier (Kanada)
Amanda Kessel (USA)

Positiva överraskningen

Flertalet lag presterade en bättre hockey än förväntat men det känns tillslut ändå rätt givet att ge Tjeckien den här utmärkelsen. Inför VM var det få som hade några större förväntningar på laget men man visade redan i premiären att det fanns något bra att bygga vidare på. Efter att ha vunnit de tre inledande matcherna besegrade man Sverige med 3-0 i en match som man egentligen hade kunnat vinna med ännu större marginal.

Trots ett fint gruppspel var man nederlagstippade i kvartsfinalen mot Finland men väl där gjorde man en väldigt fin insats där Aneta Tejralovas mål i förlängningen säkrade en semifinalplats. Väl där hade man ingen större chans mot USA men i den efterföljande bronsmatchen vann man med 4-2 mot Schweiz vilket säkrade en historisk medalj. VM blev ett bevis på att tjeckisk damhockey är på rätt väg och att man har något väldigt lovande på gång.

Negativa överraskningen

Samtidigt som vissa lag (inte minst Tjeckien och Ungern) överraskade fanns det andra som inte riktigt lyckades leva upp till förväntningarna. Inför VM hoppades Danmark att mästerskapet skulle bli en publikfest och att landslaget skulle vara med och slåss om en slutspelsplats. Riktigt så blev det inte. Inte ens två tusen tittade på finalen och Danmark slutade sist i Grupp B vilket resulterade i att man degraderas till B-divisionen. Ett hårt slag för ett lag som i sina bästa stunder bjuder på en underhållande hockey.

Den svenska insatsen

Man kan säga mycket om Damkronornas insats i VM. En del saker var bra medan andra saker inte riktigt gick som förväntat. Insatsen i premiären mot Danmark var fullt godkänt och arbetet i defensiven såg riktigt bra ut i kvartsfinalen mot Kanada, vilket man kan ta med sig.

Andra saker var tyvärr inte riktigt lika bra, i gruppspelet pressades man av både Ungern och Tyskland – två lag Sverige egentligen ska vara bättre än. Det blev visserligen segrar mot båda lagen men insatserna imponerade inte och förlusten mot Tjeckien visade att man har en del att fundera över. Placeringsmatchen mot Japan hade kunnat bli en liten fjäder i hatten och det såg lovande ut när Maja Nylén Persson satte 3-0 i slutet av första perioden – sen började genomklappningen.

Japan svarade genom att göra fyra raka mål och tillslut vinna matchen med 5-4 vilket gör att Sverige avslutade VM med tre raka förluster och endast en seger efter ordinarie tid. Något som gör att betyget inte direkt blir skyhögt. Mer om den svenska insatsen i VM finns att läsa HÄR.

Statistik från VM 

Poängligan
1 – Taylor Heise (USA), 18 poäng
2 – Amanda Kessel (USA), 17 poäng
3 – Hannah Bilka (USA), 12 poäng
4 – Sarah Fillier (Kanada), 11 poäng
Kendall Coyne Schofield (USA), 11 poäng
5 – Marie-Philip Poulin (Kanada), 10 poäng

Skytteligan
1 – Taylor Heise (USA), 7 mål
2 – Amanda Kessel (USA), 6 mål
Natálie Mlýnková (Tjeckien), 6 mål
Hilary Knight (USA), 6 mål
3 – Hanna Olsson (Sverige), 5 mål
Abby Roque (USA), 5 mål
Marie-Philip Poulin (Kanada), 5 mål
Hannah Bilka (USA), 5 mål
Daniela Pejsova (Tjeckien), 5 mål

Assistligan
1 – Taylor Heise (USA), 11 assist
Amanda Kessel (USA), 11 assist
2 – Kendall Coyne Schofield (USA), 10 assist
3 – Katerina Mrazova (Tjeckien), 8 assist
Megan Keller (USA), 8 assist
Dominika Lásková (Tjeckien), 8 assist

Målvaktsligan (med fler än tre spelade matcher)
1 – Ann-Renée Desbiens (Kanada), 93.4%
Anni Keisala (Finland), 93.4%
2 – Nicole Hensley (USA), 93.0%
3 – Miyuu Masuhara (Japan), 91.5%
4 – Klara Peslarova (Tjeckien), 91.3%
5 – Emma Söderberg (Sverige), 90.6%

Utvisningsligan
1 – Lina Ljungblom (Sverige), 25 minuter
Petra Nieminen (Finland), 25 minuter
2 – Emma Russell (Danmark), 10 minuter
Lena Lutz (Schweiz), 10 minuter
3 – Ronja Savolainen (Finland), 8 minuter
Dominika Lásková (Tjeckien), 8 minuter
Sarah Purse (Kanada), 8 minuter
Andrea Trnková (Tjeckien), 8 minuter
Adela Sapovalivova (Tjeckien), 8 minuter

 

Annons | 18+ | R&V gäller | Spela ansvarsfullt - www.stödlinjen.se

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här