Efter en drömstart på Women’s Euro Hockey Tour fick Damkronorna bekänna färg.

Den här veckan går Damkronornas första turnering för säsongen av stapeln och de inledande dagarna i Finland har varit väldigt lyckosamma. I gårdagens premiär besegrades Tyskland med hela 7-0 efter att Fanny Rask gjort tre av målen vilket höjde självförtroendet inför dagens möte mot Tjeckien. Det stod dock tidigt klart att dagens utmaning var något helt annat än premiären.

Tung blågul inledning

Tjeckien är ett landslag som tagit stora kliv framåt de senaste åren och man inledde matchen på ett väldigt bra sätt. I första perioden hade man en hel del av spelet och efter knappt åtta minuters spel kunde man ta ledningen genom Tereza Vanisova som numera håller till i Toronto Six.

Även i andra perioden var det Tjeckien som i mångt och mycket styrde matchbilden, man skapade flera bra chanser men med knappt fem minuter kvar att spela fick Sverige en välbehövligt tillfälle att spela powerplay. Väl där kom dock smällen, istället för en svensk kvittering kunde Michaela Pejzlova utöka till 2-0 i boxplay vilket gjorde utgångsläget tufft för Damkronorna inför den avslutande perioden.

Tjeckisk effektivitet – och en tung debut

I tredje perioden hade Sverige fortfarande chansen att skapa nerv, en tidig reducering skulle kunna öka hoppet bland spelarna men det blev tydligt att Tjeckien var på en helt annan nivå än gårdagens motståndare. Något som blev än mer tydligt efter knappt åtta minuters spel då Pejzlova återigen var på rätt plats vid rätt tidpunkt och kunde peta in pucken bakom Frida Axell som fick en relativt tung landslagsdebut.

Kort efter det tjeckiska målet hade Hanna Olsson en ypperlig chans att ordna en reducering men forwarden lyfte pucken strax bredvid stolpen vilket faktiskt blev Damkronornas bästa läge att göra mål i matchen. Tjeckien kunde under de avslutande minuterna bevaka sin ledning och vinna med tre mål mot noll, vilket gör att man fått en flygande start på turneringen.

För svensk del har Women’s Euro Hockey Tour inletts med en seger och en förlust vilket gör att man i nuläget ligger trea inför morgondagens möte mot Finland. Sett till matchbilden vinner Tjeckien matchen helt rättvist, man skapar många chanser och har en bättre effektivitet än Sverige. Den blågula insatsen var långt ifrån dålig men motståndet var helt enkelt på en annan nivå än i premiären och när man väl skapar chanser saknas den sista skärpan.

Att Tjeckien vinner matchen på ett stabilt sätt är extra imponerande med tanke på att lagets kanske största stjärna, målvakten Klára Peslarova, nyligen skadat sig hemma i Brynäs vilket gör att hon missar både turneringen i Finland och resterande del av säsongen. En tung smäll för Tjeckien men i dagens match var Viktorie Svejdova en fullgod ersättare.

Sverige – Tjeckien: 0-3 (0-1,0-1,0-1)
0-1, Tereza Vanisova (Mrazova,Pejsova)
0-2, Michaela Pejzlova
0-3, Michaela Pejzlova (Pribylova, Mills)

Nästa match spelas imorgon då Finland står för motståndet och pucken släpps 13:30.

Mer om Women’s Euro Hockey Tour: Drömstart för Damkronorna