Många svenska invånare hoppas få åka till de olympiska spelen i Kina. 

Det har inte undgått någon att NHL stängt dörren till OS och att det istället kommer vara spelare från de europeiska ligorna som tar plats i de totalt tolv landslagen som är med i herrarnas turnering. Tidigare har vi rapporterat om en viss skepsis kring huruvida SHL-klubbarna ska släppa sina spelare, med tanke på coronaläget, men som det ser ut just nu kommer så bli fallet.

Dansk dynamit vill skrälla igen

I Sveriges högstaliga finns det en hel del spelare som ligger bra till att få åka med till Peking men det är inte bara svenska förmågor. Det dröjer fortfarande några dagar innan Danmark presenterar sin OS-trupp men flera spelare med svensk klubbadress spås få en biljett till säsongens höjdpunkt. I Malmö hittar vi bröderna Oliver och Markus Lauridsen  som hade stor del i det lyckade OS-kvalet, dessutom ligger även lagkamraten Matias Lassen bra till. Linköpings Patrick Russell stod för två mål i kvalet och i Brynäs finns en möjlig joker i form av Nick Olesen som tidigare aviserat att OS vore en dröm.

Succéspelarnas chans

Att NHL sagt till sina spelare att stanna hemma gör att många som annars skulle fått följa OS från soffan plötsligt har chansen att göra upp om medaljer. Så är bland annat fallet för Tobias Rieder. Den tyska forwarden har gjort succé i Växjö och spås ligga bra till, 28-åringen var med i vårens VM och varit med i totalt fem världsmästerskap. Dessutom tog han en plats i Europas lag vid World Cup 2016.

Faktum är att det inte bara är SHL-spelare som drömmer om OS, även i de lägre divisionerna finns det spelare som gjort tillräckligt bra för att utmana om en plats. Trots att en stor del av den gångna säsongen spenderades i Hockeyettan med Kiruna IF lyckades Rihards Marenis knipa en plats i den Lettiska VM-truppen och nu hoppas han göra detsamma även när det vankas OS. Det som talar för 28-åringen är att han numera håller till i Hockeyallsvenskan, där det blivit succé med Vita Hästen. Forwarden har bland annat noterats för nio mål på tolv matcher vilket gör honom till en av seriens just nu hetaste spelare.

5 ANDRA SPELARE MED OS-CHANS 
Ryan Lasch (USA, Frölunda)
Det är visserligen närmare tio år sedan 34-åringen senast spelade med det amerikanska landslaget men en stark första halva på säsongen borde ändå göra Frölundas guldklimp aktuell för de olympiska spelen. Vi ska dock lägga på minnet att tränaren Roger Rönnberg är långt ifrån överförtjust vid tanken att släppa sina spelare till turneringen.

Adam Tambellini (Kanada, Rögle)
Trots NHL-bojkott kommer Kanada åka till OS med ett starkt lag och en hel del talar för att vi får se Tambellini i truppen. Forwarden var bra redan förra säsongen men har höjt sig ytterligare ett steg och rankas numera som en av SHL:s främsta spelare. Är en skicklig målskytt som blev uttagen i landslaget så sent som förra månaden, vilket resulterade i två assist på tre matcher.

Sami Lepistö (Finland, Luleå)
Den rutinerade backen börjar visserligen komma upp i åren men en hel del talar för att han finns med i Finlands planer inför det att OS-truppen ska tas ut. 37-åringen har varit med i de tre senaste olympiska spelen och har dessutom ett VM-guld på meritlistan. Förra säsongen var långt ifrån lyckad men han verkar ha fått en nytändning i Luleå, där har det nämligen blivit succé för backen som gjorde landslagsdebut redan säsongen 07/08.

Chay Genoway (Kanada, Brynäs)
Efter två fina säsonger i KHL är Genoway tillbaka på svensk mark och backen är minst lika bra som när han hjälpte Frölunda till SM-guldet 18/19. 35-åringen var dessutom med i det senaste olympiska spelet och representerade sitt Kanada i Euro Hockey Tour tidigare under säsongen, så räkna med att den rutinerade backen finns med i planeringen.

Robert Lantosi (Slovakien, Linköping) 
Slovakien är inne i något av en generationsväxling vilket talar för att man inte kommer vara med att slåss om medaljerna i OS, men man kan mycket väl åka till Peking med en SHL-spelare i truppen. Lantosi har gjort en imponerande resa de senaste åren, våren 2017 spelade han i Hockeyettan men sedan dess har han både hunnit göra succé i hemlandet och testa på spel i Nordamerika. Han har dessutom varit med i två VM-turneringar och deltog i OS-kvalet, så nog lever drömmen för 26-åringen.

Hur många spelare från SHL tror du får åka till OS?

Annons | 18+ | R&V gäller | Spela ansvarsfullt - www.stödlinjen.se
Sportskribent Benjamin är en 30 år gammal hockeyälskare med extra inriktning inom svensk klubb och landslagshockey. Han har tidigare jobbat för en klubb i Hockeyallsvenskan och skapat hockeysändningar i allt från Hockeyallsvenskan till Hockeytrean. På fritiden så driver han en egen hemsida med fokus på Hockeyettan.

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här