En av svensk hockeys mest anrika ishockeyklubbar drabbas av ett tungt nederlag. 

Våren 2017 rankades Brynäs som ett av landets bästa lag, man tog sig hela vägen till final där tillslut HV71 blev en för svår motståndare men sedan dess har det mesta gått mot den anrika föreningen. Både 2019 och året efter missade laget slutspel och 2021 krävdes det kvalspel för att behålla sin plats i SHL, även den gången med HV71 som motståndare. Under torsdagskvällen hade man inte samma tur.

Kvalmötet mot Malmö inleddes på ett tungt sätt med tre raka förluster och trots seger efter förlängning i den fjärde matchen var uppförsbacken för brant – under torsdagskvällen förlorade man med uddamålet vilket gör att Brynäs åker ur högstadivisionen. För första gången på 63 år.

– Det är tufft att spela en sådan här matchserie. Det är ingen rolig matchserie att spela, när man vet vad som finns som insats. Att spela ur ett lag ur högstaserien är inget som någon hockeyspelare vill uppleva, säger Jacob Blomqvist till SVT efter slutsignalen.

Landslagsstjärnornas besvikelse

Trots de senaste årens kräftgång gick Brynäs in i säsongen med en positiv tro på sig själv, detta tack vare flera lovande värvningar. Man lyckades bland annat värva hem Johan Larsson från NHL och den rutinerade forwarden som hade stor del i gulden 2012 och som sedan vann VM-guld 2018 var tänkt att bli en bärande spelare. Samma sak gällde Hannes Björninen som anlände till Gävle som färsk världsmästare och förra vintern vann han dessutom även OS-guld med sitt Finland. Drömmar om nya guld blev till något helt annat.

En av giganterna

Trots de senaste årens motgångar är det inget snack om att Brynäs är en av de riktiga giganterna i svensk ishockey, redan 1964 vann man sitt första SM-guld och sedan dess har det blivit ytterligare tolv titlar. Under 70-talet hade man sin riktiga storhetstid då ett lagt fyllt till bredden med landslagsspelare lyckades vinna hela fem guld. Noterbart är att Brynäs lyckats med bedriften att vinna SM-guld under totalt fem olika årtionden, där det senaste kom 2012 då spelare som Jakob Silfverberg och Calle Järnkrok spelade avgörande roller. Nu lär det dröja innan man får chansen att spela om ett guld nästa gång.

– Det här har inte funnits på kartan. Men dåligt sportsligt styre uppifrån och ner har gjort att man hamnar här. Produkten på isen har inte varit bra nog. Tabellen och statistiken ljuger inte. Det är sällan jag varit så här ledsen. Det gör ont i ett Brynäshjärta, säger Brynäslegendaren Inge Hammarström till Expressen.

Tre klassiska Brynäsikoner

Ove Molin 
Trots sin uppväxt i huvudstaden är Molin starkast förknippad med Brynäs, dit han flyttade 1991 för att sedan spela fram till 1996 då det blev en avstickare innan ytterligare tretton säsonger skulle spenderas i den svarta tröjan. Är idag sedd som en av klubbens största genom tiderna där SM-gulden från 1993 & 1999 är de största meriterna. Ligger tvåa i klubbens poängliga. Har dessutom gjort många säsonger inom klubben efter den aktiva karriären och klev in som ny huvudtränare inför kvalet.

Stig Salming
Lillebror Börje blev en ikon i svensk hockey tack vare alla sina år i Toronto medan Stig stannade hemma i Sverige och hade stor del i att Brynäs blev en riktig maktfaktor. Flyttade till Gävle från Kiruna redan 1968 och spelade sedan resterande tretton säsonger av karriären i klubben, vilket resulterade i hela sex SM-guld. Gjorde sedan ytterligare fem säsonger som huvudtränare (1982-87) och är utan tvekan en av klubbens största.

Anders Huss 
Kommer betydligt längre norrut ifrån men är starkt förknippad för sin tid i Brynäs, dit han flyttade redan som junior. Slog sig snabbt in i A-laget och blev en ledande spelare under andra halvan av 80-talet vilket även gav chanser i Tre Kronor. Vann VM-guld 1992 och hade sedan stor del i Brynäs SM-guld ett år senare. Gjorde totalt femton säsonger i klubbens A-lag, den sista 98/99 då det blev ytterligare ett guld och den gången som lagkapten.

Annons | 18+ | R&V gäller | Spela ansvarsfullt - www.stödlinjen.se
Sportskribent Benjamin är en 30 år gammal hockeyälskare med extra inriktning inom svensk klubb och landslagshockey. Han har tidigare jobbat för en klubb i Hockeyallsvenskan och skapat hockeysändningar i allt från Hockeyallsvenskan till Hockeytrean. På fritiden så driver han en egen hemsida med fokus på Hockeyettan.

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här