Tjeckien har en lång och framgångsrik historia när det kommer till Ishockey-VM. 

Sommaren är här vilket innebär att ishockey inte direkt är den sport som är mest aktuell, men precis som vanligt finns det ändå några höjdpunkter att se fram emot. I Nordamerika är den årliga draften där NHL-klubbarna får chans att välja talanger något man inte får missa och under sommaren kommer förmodligen flera av Tre Kronors spelare på ett eller annat sätt vara aktuella genom att byta klubb.

Sommaren kan även bli en tid att ta ett steg tillbaka för att se hur sporten har utvecklats genom åren och här på vmishockey tänkte vi roa oss genom att lyfta fram spelare som gjort det bra när det kommer till VM. De landslag som lyckas i modern tid har oftast en lång historia bakom sig och det gäller inte minst Tjeckien som nyligen vann guld på hemmaplan och som genom åren haft många klassiska spelare – därför ska vi försöka ta oss an uppgiften att utse tidernas VM-lag, där tre målvakter, åtta backar och tolv forwards tar plats.

Tidernas VM-lag i Tjeckien

Målvakter

Dominik Hasek

Antal VM: 5 Matcher: 37
Medaljer: 4 – 1 silver & 3 brons
Kommentar: Här har vi en av de mest givna spelarna i laget, för även om det aldrig blev något VM-guld är det omöjligt att inte ha med Hasek – en av tidernas främsta målvakter. VM-debuten skedde redan under tiden då man spelade som Tjeckoslovakien och redan under sitt första mästerskap blev det ett silver. Två gånger blev Hasek utsedd till turneringens främsta målvakt (87,89) och vid hela tre tillfällen tog han plats i VM:s Allstar team. Trots att karriären fortsatte ända till 2011 gjorde Hasek sitt sista VM redan 1990, men efter det deltog han i tre olympiska spel där kronan på verket blev guldet i Nagano 1998 – men det är en helt annan historia. 

Milan Hnilicka

Antal VM: 10 Matcher: 48
Medaljer: 7 – 3 guld, 1 silver & 3 brons
Kommentar: Medan Hasek varit en spelare som främst lyckats i NHL och på individuell nivå var Hnilicka en spelare som hade sina bästa stunder tillsammans med landslaget. Redan 1999 blev det VM-guld och sedan var målvakten även med och vann guld både 2001 samt 2005. 2001 blev han dessutom utsedd till turneringens främsta målvakt och under sin karriär samlade Hnilicka på sig imponerande sju medaljer i VM. 

Jiri Holecek 

Antal VM: 10 Matcher: 64
Medaljer: 9 – 3 guld, 5 silver & 1 brons
Kommentar: Är inget namn som dagens supportrar tar upp ofta men är utan tvekan en av tjeckisk hockeys främsta genom tiderna. Spelade en nyckelroll då Tjeckoslovakien var som bäst under 70-talet och under den här perioden var Holecek en av få som kunde mäta sig Sovjets stjärnmålvakt Vladislav Tretiak. Med sina tre VM-guld är Holecek, idag 80 år, en given spelare i det här laget och det faktum att han blev utsedd till VM:s bästa målvakt hela fem gånger (71,73,75,76,78) säger en hel del om vilken nivå han faktiskt höll.

 

Backar

Tomas Kaberle 

Antal VM: 4 Matcher: 32 Poäng: 27
Medaljer: 2 – 1 guld, 1 silver
Kommentar: När det kommer till VM var Kaberle inte med så många gånger, men varje gång NHL-stjärnan kunde ansluta till mästerskapet så gjorde han stor nytta. På sina fyra VM blev det två medaljer och 2008 tog han plats i turneringens Allstar team efter att ha gjort 10 poäng på sju matcher. 

Frantisek Tikal

Antal VM: 7 Matcher: 47 Poäng: 27
Medaljer: 5 – 2 silver & 3 brons
Kommentar: Är ganska bortglömd av dagens hockeypublik men var en av Tjeckoslovakiens främsta spelare under 60-talet och lyckades vara med och spela hem hela fem medaljer i världsmästerskap. Blev utsedd till VM:s bästa back både 1964 och 1965. 

Pavel Kubina

Antal VM: 4 Matcher: 35 Poäng: 24
Medaljer: 3 – 3 guld
Kommentar: Var bara med i fyra VM men lyckades med bedriften att vinna hela tre VM-guld, bland annat 1998 där han dessutom tog plats i turneringens Allstar team. Hade även en lång karriär i NHL där han spelade närmare tusen matcher 1997-2012.

Frantisek Pospisil

Antal VM: 10 Matcher: 97 Poäng: 45
Medaljer: 9 – 3 guld, 3 silver & 3 brons
Kommentar: När det kommer till tjeckisk landslagshockey blir det inte mycket mer klassiskt än Pospisil, som under många år var en av de viktigaste spelarna och som bland annat var med när det blev två raka VM-guld 1976 & 1977. Tog plats i turneringens Allstar team hela tre gånger och kan även stoltsera med tre olympiska medaljer. 

Frantisek Kaberle

Antal VM: 10 Matcher: 82 Poäng: 30
Medaljer: 7 – 5 guld & 2 brons
Kommentar: Lyckades inte riktigt lika bra som brorsan Tomas i NHL men meriterna i landslaget är väldigt imponerande. Tog sitt första VM-guld redan 1996 och lyckades sedan göra om bedriften hela fyra gånger, där det sista kom 2005. 

Jaroslav Spacek

Antal VM: 6 Matcher: 50 Poäng: 22
Medaljer: 3 – 3 guld
Kommentar: Spelade närmare 900 matcher i NHL och vann SM-guld med Färjestad 1998 men hade sina största framgångar med det tjeckiska landslaget där det blev hela tre VM-guld, samt OS-guld 1998. Var en av lagets främsta spelare och stod för sex poäng när det blev guld 1999. 

Rudolf Potsch 

Antal VM: 5 Matcher: 33 Poäng: 15
Medaljer: 5 – 3 silver & 2 brons
Kommentar: En riktig legendar inom den tjeckiska hockeyn som vann ligan hela nio gånger och som tog fem VM-medaljer mellan 1959 och 1966. Tog även ett OS-brons 1964 och hade sedan en lång karriär som tränare i flera länder. 

Jan Suchý

Antal VM: 7 Matcher: 58 Poäng: 40
Medaljer: 6 – 4 silver & 2 brons
Kommentar: Klassisk back med stor offensiv skicklighet som var med under en period då Tjeckoslovakien alltid var med och gjorde upp om medaljerna. Tog plats i VM:s Allstar team hela fyra gånger och blev utsedd till turneringens främsta back både 1969 och 1971. 

Forwards

Ivan Hlinka 

Antal VM: 11 Matcher: 89 Poäng: 87
Medaljer: 11 – 3 guld, 5 silver & 3 brons
Kommentar: En av tjeckisk hockeys mest klassiska spelare som under hela 70-talet var en av Europas främsta spelare. Lyckades med bedriften att ta hela elva medaljer i världsmästerskap och stod bland annat för nio mål på tio matcher när det blev guld 1977. Fick 1981 äntligen chansen att spela i NHL och gjorde två bra säsonger i Vancouver innan karriären rundades av med sejour i Schweiz och sedan några matcher hemma i Litvinov. Tog även ett VM-guld som förbundskapten 1999, samt ett olympiskt guld året innan. 

Martin Rucinsky

Antal VM: 5 Matcher: 41 Poäng: 35
Medaljer: 3 – 3 guld
Kommentar: Fick ofta stå i skuggan av en viss Jaromir Jagr men hade också en väldigt fin karriär i NHL och var även med och skördade framgångar med landslaget. Tog guld 1999 och 2001 vilket resulterade i att även bli uttagen i turneringens Allstar team och 2005 lyckades forwarden vinna sitt tredje VM-guld.

Milan Novy

Antal VM: 7 Matcher: 62 Poäng: 57
Medaljer: 7 – 2 guld, 4 silver & 1 brons
Kommentar: Klassisk spelare som hade stor del i att Tjeckoslovakien var en maktfaktor under 70-talet. Blev skyttekung när det blev VM-guld 1976 och var även med i laget när man lyckades försvara titeln ett år senare. 

Robert Reichel

Antal VM: 9 Matcher: 77 Poäng: 63
Medaljer: 7 – 3 guld & 4 brons
Kommentar: Är inte ihågkommen som någon stor stjärna men hade en lång och framgångsrik karriär där det bland annat blev mer än 800 matcher i NHL. Fanns med i laget när det blev OS-guld 1998 och spelade även en viktig roll i hela tre VM-guld, inte minst 2001 då han även blev uttagen i turneringens Allstar team. 

Radek Dvorak

Antal VM: 4 Matcher: 35 Poäng: 25
Medaljer: 3 – 3 guld
Kommentar: Var en spelare som lyckades väldigt bra borta i NHL men som relativt sällan var med i landslaget, trots det kan Dvorak stoltsera med hela tre VM-guld vilket gör honom till en av tjeckisk hockeys mest framgångsrika landslagsspelare. Tog överraskande plats i guldlaget 2005 trots att han då spelade i den tjeckiska andraligan under lockouten. 

Jaromir Jagr

Antal VM: 10 Matcher: 80 Poäng: 75
Medaljer: 4 – 2 guld & 2 brons
Kommentar: Ni trodde väl inte att Jagr inte skulle finnas med i tidernas tjeckiska VM-lag? Den legendariska spelaren är visserligen mest känd för alla sina bedrifter i NHL där han är sedd som en av tidernas största, men han skördade även framgångar med landslaget. Gjorde sin VM-debut redan 1990 och var sedan med när det blev guld både 2005 och fem år senare. Blev uttagen i turneringens Allstar team hela fyra gånger (2004,05,11,15) och utsågs till den mest värdefulla spelaren 2015, då han gjorde sitt sista VM. Är trots sin ålder fortfarande aktiv och ser ut att spela även nästa säsong. 

Pavel Patera

Antal VM: 8 Matcher: 68 Poäng: 47
Medaljer: 6 – 4 guld & 2 brons
Kommentar: Spelade bara en kortare sejour i NHL men är ändå en klassisk spelare, inte minst här i Sverige där han hade en omtalad tid i AIK på 90-talet. Var given i landslaget under samma period och var med och spelade hem hela fyra VM-guld, bland annat 1999 då han dessutom var lagkapten. 

Vladimir Martinec

Antal VM: 11 Matcher: 98 Poäng: 111
Medaljer: 11 – 3 guld, 5 silver & 3 brons
Kommentar: Är inte så omtalad nuförtiden men var en av Tjeckoslovakiens största stjärnor och hade stor del i att man var en riktig maktfaktor under 70-talet. Hade sin främsta turnering då det blev guld 1976 efter att Martinec vunnit poängligan och även blivit utsedd till den främsta forwarden. Naturligtvis togs han även ut i turneringens Allstar team. Är den tjeckiska spelare som gjort flest poäng i VM-sammanhang. 

Jiri Holik

Antal VM: 12 Matcher: 109 Poäng: 95
Medaljer: 11 – 3 guld, 5 silver & 3 brons
Kommentar: En mer eller mindre komplett spelare som höll världsklass under många år och som under 70-talet var en av de största stjärnorna i Europa. Stod för hela tolv poäng när det blev guld 1976 och fanns även med när man lyckades försvara titeln ett år senare. Tog sitt första VM-guld redan 1972 då han stod för åtta mål och ses än idag som en av tjeckisk hockeys största genom tiderna. Har, utöver alla framgångar från VM, även hela fyra olympiska medaljer.

Václav Nedomansky

Antal VM: 9 Matcher: 80 Poäng: 92
Medaljer: 8 – 1 guld, 4 silver & 3 brons
Kommentar: Här har vi ytterligare en klassisk spelare från det framgångsrika 70-talet då Tjeckoslovakien verkligen var en av de främsta nationerna när det kom till ishockey. Fanns med i guldlaget 1972 men hade sin bästa turnering två år senare där det visserligen bara blev silver men där Nedomansky vann skytteligan, blev utsedd till turneringens främsta forwarden och även tog plats i Allstar team. Är den inom tjeckisk hockey som gjort flest VM-mål, hela 65 stycken. 

David Výborný 

Antal VM: 12 Matcher: 102 Poäng: 63
Medaljer: 8 – 5 guld, 2 silver & 1 brons
Kommentar: Výborný spelade flera bra säsonger i NHL men kommer bli ihågkommen för sin framgångsrika karriär i landslaget, där han rent statistiskt är en av de främsta. Mellan 1996-2005 lyckades han med bedriften att vinna hela fem VM-guld och det gör honom till en given hörnsten i den tjeckiska ishockeyhistorien. 

Roman Cervenka

Antal VM: 11 Matcher: 97 Poäng: 77
Medaljer: 4 – 2 guld & 2 brons
Kommentar: Vi avslutar med en spelare som inte har meriterna från NHL som många andra i det här laget, men som är en väldigt klassisk landslagsspelare som hållit en hög nivå under många år. Fanns med i laget när det blev VM-guld 2010 och har sedan dess varit ett givet inslag i landslaget. Vann nyligen sitt andra VM-guld, den här gången på hemmaplan, och blev för andra gången uttagen i turneringens Allstar team. Detta i ett VM där han även var lagkapten. Är ett rutinerat spelgeni som mycket väl kan finnas med i VM även nästa år. 

 

Fem bubblare: Josef Malecek, Vladimir Zabrodsky, Vladstimil Bubnik, Tomas Vokoun och Jaroslav Holik 

 

MER OM TJECKIEN: Tjeckien världsmästare på hemmaplan 

 

Annons | 18+ | R&V gäller | Spela ansvarsfullt - www.stödlinjen.se
Sportskribent Benjamin är en 30 år gammal hockeyälskare med extra inriktning inom svensk klubb och landslagshockey. Han har tidigare jobbat för en klubb i Hockeyallsvenskan och skapat hockeysändningar i allt från Hockeyallsvenskan till Hockeytrean. På fritiden så driver han en egen hemsida med fokus på Hockeyettan.

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här