Ikväll skulle det avgöras om Sverige får vara med och spela om medaljerna i Junior-VM.

Efter förlusten mot Kanada i den avslutande gruppspelsmatchen stod det klart att Juniorkronorna skulle få ta sin av Finland i kvällens kvartsfinal, vilket skapade ett rivalmöte mellan två länder som känner varandra väl. Det svenska laget hade siktet inställt på revansch efter att ha blivit utslagna i semifinalen förra säsongen men man fick en blytung start på matchen, redan efter tre minuters spel kunde Finland ta ledningen genom Oliver Kapanen som lyckades överlista Carl Lindbom i det svenska målet.

Vägen tillbaka

För svensk del var inledningen på matchen långt ifrån lyckad, och inte bara på grund av det finska ledningsmålet. De svenska spelarna verkade inte riktigt vara med från start och under första halva av den inledande perioden hade man väldigt svårt att få till en ordnad offensiv. Först med några minuter kvar att spela började man så sakteliga få bättre fart på spelet, vilket skulle resultera i att Leo Carlsson kunde kvittera med sitt första mål i turneringen.

Inför den andra perioden fanns det förhoppningar om att det svenska spelet skulle bli bättre och sakta men säkert lyckades man få till det, kontrollen med pucken såg plötsligt bättre ut och man började skapa lägen i offensiven. Under inledningen av turneringen fanns det mer att önska från Fabian Lysell men tycktes trivas i sin nykomponerade kedja och hade två riktigt bra lägen som dessvärre slutade med dubbla ramträffar. Finland skapade några chanser i perioden men Lindbom såg stabil ut i det svenska målet vilket gjorde att det fortsatt stod 1-1 på resultattavlan inför kvällens tredje akt.

Ett dramatiskt avgörande

Inför den tredje perioden fanns en positiv känsla i det svenska laget, spelet hade blivit bättre ju längre matchen gått och i andra perioden fick man ordning på sin offensiv. Under inledningen av perioden blev det ett ganska böljande spel utan några vidare tendenser men efter ungefär fem minuters spel hettade det till ordentligt när Sverige tappade puck i mitt zon vilket gav Niko Huuhtanen chansen att avancera in i svensk zon och placera in 2-1 med ett fint dragskott.

Kort efter det finska ledningsmålet var Leo Carlsson ytterst nära att ordna en kvittering men den gången gick det inte att överlista Jani Lampinen som vaktade det finska målet med bravur i den här matchen. Under de avslutande minuterna intensifierade Sverige sin jakt på en kvittering och med knappt fyra minuter kvar att spela skulle man få in den efterlängtade kvitteringen genom Leo Carlsson som tog vara på en retur och satte sitt andra mål för både kvällen och turneringen.

I matchens slutskede blev marginalerna allt mindre och därför kändes det minst sagt tungt när Sverige drog på sig en utvisning, men i det efterföljande boxplayspelet skulle man lyckas ta revansch genom Victor Stjernborg som snodde åt sig pucken i mittzon och kunde placera in målet som säkrade segern och en plats i semifinal.

Finland – Sverige: 2-3 (1-1,0-0,1-2)
1-0, Oliver Kapanen (Kemell, Koivunen)
1-1, Leo Carlsson (Jansson, Bystedt)
2-1, Niko Huuhtanen (Miettinen)
2-2, Leo Carlsson (Bystedt, Wagner)
2-3, Victor Stjernborg
Skott: 35-20 (9-2,11-9,15-9)
Utvisningsminuter: 6-6