Finland kan komma att ställa upp med ett högintressant lag i årets VM. 

Grundserien är fortfarande igång för lagen i NHL men i takt med att den sista omgången närmar sig gör även säsongens slut det för ett flertal klubbar som inte kommer lyckas nå slutspelet. För motiverade spelare finns det dock en möjlighet att förlänga säsongen med att delta i vårens VM som äger rum i Tjeckien och precis som vanligt är spekulationerna redan i full gång kring vilka stjärnor som kan tänkas bli tillgängliga. Tidigare har vi tagit en titt på tio tjeckiska spelare som kan bli aktuella för att delta i hemma-VM och idag har turen kommit till Finland, som i nuläget också ser ut att kunna få några fina förstärkningar till mästerskapet.

5 stjärnor som kan förstärka Finland i VM 2024

Ukko-Pekka Luukkonen (målvakt)

Vi börjar med en spelare som inte är så värst känd här i Sverige men som på senare tid blivit en av Finlands främsta målvakter. 25-åringen draftades av Buffalo 2017 och tillhör fortfarande organisationen där han fått något av ett genombrott den här säsongen, med sina 42 matcher är han den finska målvakt som spelat mest i vinter och han har dessutom bäst räddningsprocent (91.5%). Luukkonen har tidigare varit med i två Junior-VM, däremot har det aldrig blivit något spel med A-landslaget men eftersom Buffalo ser ut att missa slutspelet står dörren på glänt för att det kan bli en debut om ett par månader.

Matias Maccelli (forward)

Här kommer ytterligare en spelare som inte fått så många rubriker i Sverige men som gjort sig ett namn hemma i Finland och numera rankas han som en av landets största stjärnor. 23-åringen är inne på sin tredje säsong i NHL och hittills den här vintern har han lyckats producera 46 poäng på 67 matcher för sitt Arizona, vilket gör att mycket talar för att han kommer kunna förbättra sitt personliga rekord (49) från förra säsongen. Precis som Luukkonen har Maccelli inte spelat i A-landslaget men Coyotes missar med största sannolikhet slutspelet och då borde en spelare av hans kaliber en drömförstärkning till en VM-trupp.

Olli Määttä (back)

Trots att Määttä inte ses som en av Finlands största stjärnor i NHL är han en av de mest meriterade, 29-åringen har spelat närmare 700 matcher i ligan och vid två tillfällen (2016 & 2017) har han vunnit Stanley Cup med Pittsburgh. Sedan 2022 är det dock Detroit som gäller för backen som producerat 17 poäng på 59 matcher vilket får ses som en fin siffra. Dessvärre löper Detroit risk att missa slutspelet – man ligger bara femma i sin division – vilket kan göra Määttä aktuell för VM. Noterbart är att backen var med Lejonen förra året och då stod han för fina insatser och fem poäng på åtta matcher, han var dessutom med och säkrade ett OS-brons redan för tio år sedan.

Kasperi Kapanen (forward)

Kapanen är ett namn som förpliktigar inom finsk hockey, Kasperis pappa Sami spelade tolv säsonger i NHL och hans bror Kimmo var en väldigt skicklig målvakt som bland annat spelade fyra säsonger i Timrå. 27-åringen är kanske inte riktigt på sin pappas nivå än men han är inne på sin sjätte vinter som ordinarie i världens bästa ishockeyliga och 2016 sköt han hem guldet i JVM. Sedan lite drygt ett år tillbaka håller Kapanen till i St Louis och de ser ut att missa slutspelet vilket gör forwarden högaktuell att vara med i sitt andra raka VM.

Mikael Granlund (forward)

Finland är inte riktigt på den nivån i NHL som man var för ett tiotal år sedan men det finns utan tvekan stjärnor i ligan och rent meritmässigt är Granlund en av de största. 32-åringen har spelat drygt 800 matcher i NHL och med landslaget har det bland annat blivit två VM-guld. Tidigare har forwarden varit en nyckelspelare i såväl Minnesota som Nashville men inför säsongen flyttade han till västkusten och San Jose, där han också fått ett stort förtroendet. Trots sina 42 poäng på 52 matcher ser laget dock ut att missa slutspelet vilket kan göra Granlund till en riktig drömförstärkning till VM. Det är högst oklart hur motiverad 32-åringen skulle vara men att försöka vinna ett tredje VM-guld tillsammans med Jukka Jalonen, som avgår efter mästerskapet, skulle kunna få stjärnan att vilja förlänga säsongen ett par veckor.

MER OM VM: 10 svenska stjärnor som kan bli aktuella för VM 

 

 

Annons | 18+ | R&V gäller | Spela ansvarsfullt - www.stödlinjen.se
Sportskribent Benjamin är en 30 år gammal hockeyälskare med extra inriktning inom svensk klubb och landslagshockey. Han har tidigare jobbat för en klubb i Hockeyallsvenskan och skapat hockeysändningar i allt från Hockeyallsvenskan till Hockeytrean. På fritiden så driver han en egen hemsida med fokus på Hockeyettan.