Tre Kronor skulle kunna ställa ett väldigt starkt lag på isen när det vankas VM i Tjeckien om några månader. 

Vägen till ett VM är fortfarande lång men för varje dag kommer mästerskapet närmare och förmodligen har förbundskaptenen Sam Hallam redan börjat snegla över Atlanten för att se hur det går för alla svenskar i NHL. Det återstår fortfarande många omgångar men om trenden håller i sig finns det många stjärnor som kan bli aktuella för vårens VM och nedan kommer tio namn som vore fina förstärkningar till en svensk VM-trupp.

10 svenska NHL-stjärnor som kan bli aktuella för VM

Erik Karlsson (Pittsburgh Penguins)

Position: Back Statistik 23/24: 49 matcher, 37 poäng (7+30)
Kommentar: Vi börjar med en av de riktigt stora stjärnorna som just nu ser ut att kunna bli aktuell för vårens VM i Tjeckien. Efter flera år i San Jose där framgångarna uteblivit var tanken att flytten till Pittsburgh skulle se Karlsson en chans att vinna Stanley Cup men efter drygt halva grundserien ser vägen till en titel ut att vara väldigt lång. Med 49 spelade omgångar ligger laget bara sjua i sin division och det är elva poäng upp till en garanterad slutspelsplats. Det är dock värt att poängtera att Pittsburgh spelat minst matcher i sin division och man har därmed en chans att klättra.

Joel Eriksson Ek (Minnesota Wild)

Position: Forward Statistik 23/24: 52 matcher, 42 poäng (23+19)
Kommentar: Förra säsongen var Minnesota ett av ligans hetaste lag men den här vintern går det betydligt tyngre. Efter lite drygt femtio spelade matcher ligger man sexa i sin division och som läget ser ut just nu kan det bli väldigt svårt att nå slutspelet. Det skulle göra att Eriksson Ek blir aktuell för VM och den svenske forwarden vore något av en drömförstärkning med tanke på att han numera är en av Wilds nyckelspelare, dessutom skulle det kunna locka att spela sitt första VM sedan 2017 – då det som bekant blev guld.

Jacob Markström (Calgary Flames)

Position: Målvakt Statistik 23/24: 33 matcher, 91.6%
Kommentar: Efter en tung fjolårssäsong är siktet inställt på revansch men ett ojämnt spel har gjort att Calgarys väg till slutspelet ser väldigt lång ut. I laget finns flera duktiga svenska spelare och backen Rasmus Andersson vore en fin förstärkning till VM men frågan är om inte Markström skulle vara ännu viktigare, med tanke på sin rutin och det faktum att han fortfarande håller en hög nivå. Har redan ett VM-guld på meritlistan och är en spelare som kan växa med uppgiften att försöka spela hem en ny guldmedalj.

André Burakovsky (Seattle Kraken)

Position: Forward Statistik 23/24: 21 matcher, 6 poäng (1+5)
Kommentar: Här har vi en spelare som har haft en ganska tung start på säsongen men som utan tvekan vore en förstärkning till VM om han kan hitta tillbaka till sin vanliga nivå. Förra säsongen spelade forwarden på en hög nivå och han har tidigare visat att han kan prestera väldigt bra även under ett slutspel, något som blev extra tydligt 2020 då Burakovsky stod för 17 poäng på femton matcher. Har två Stanley Cup-titlar på meritlistan men saknar framgångar med Tre Kronor och har inte spelat med landslaget sedan 2016. I Seattle finns även backklippan Adam Larsson som också vore en fin förstärkning.

William Eklund (San Jose Sharks)

Position: Forward Statistik 23/24: 50 matcher, 24 poäng (8+16)
Kommentar: Ung och lovande spelare som debuterade redan 2021 men som den här säsongen fått sitt stora genombrott i ligan. Har en hög potential och kan mycket väl bli en framtida OS-spelare om utvecklingen fortsätter. Spelar för närvarande i ett av NHL:s svagaste lag och ser därför ut att kunna bli aktuell för vårens VM – vilket skulle innebära en mästerskapsdebut med Tre Kronor.

Filip Forsberg (Nashville Predators)

Position: Forward Statistik 23/24: 52 matcher, 53 poäng
Kommentar: Håller trenden i sig kommer en av de riktigt stora stjärnorna bli aktuella för VM, Nashville har nämligen en bra bit upp till en slutspelsplats och en spelare av Forsbergs kaliber vore en fin förstärkning för Tre Kronor. 29-åringen har sedan tidigare ett VM-guld på meritlistan men har inte varit med i något mästerskap sedan 2018.

Rasmus Sandin (Washington Capitals)

Position: Back Statistik 23/24: 43 matcher, 15 poäng
Kommentar: Förra säsongen var Sandins bästa hittills i karriären och den rundades av med ett VM där det inte riktigt gick lika bra som man hoppats. Därför skulle vårens mästerskap kunna bli en chans att ta revansch och som det ser ut nu finns en relativt stor risk att Capitals inte tar sig vidare till slutspelet. Har potentialen att bli ett offensivt hot från sin backposition.

Rasmus Dahlin (Buffalo Sabres)

Position: Back Statistik 23/24: 50 matcher, 39 poäng
Kommentar: Rasmus Dahlin har utvecklats till att bli en av ligans främsta backar men det finns ett litet problem – han spelar i ett av de sämsta lagen. Buffalo har haft förtvivlat svårt att nå slutspel de senaste åren och det finns inte mycket som talar för att den trenden ska vända den här säsongen. Stjärnbacken gjorde succé i VM 2022 och skulle vara en drömförstärkning till årets mästerskap – även om chansen nog är större att han prioriterar nästa års VM som spelas på hemmaplan.

Leo Carlsson (Anaheim Ducks)

Position: Forward Statistik 23/24: 32 matcher, 20 poäng
Kommentar: Här har vi en väldigt stor talang – kanske landets största – och trots sin ålder känns han som en riktigt fin förstärkning till ett VM. Anaheim går tungt och mycket talar för att det inte blir något slutspel vilket kan öppna dörren för ett nytt mästerskap och Carlsson gjorde som bekant väldigt bra ifrån sig förra året. Har en skyhög nivå och borde vara ännu bättre den här gången.

Gustav Nyquist (Nashville Predators)

Position: Forward Statistik 23/24: 52 matcher, 40 poäng
Kommentar: I ett mästerskap är det bra med rutinerade spelare och i den kategorin passar Nyquist utmärkt. 34-åringen har spelat närmare 800 matcher i NHL och har sedan tidigare ett VM-guld på meritlistan, även om det inte blivit något spel med Tre Kronor sedan våren 2018. Gör en väldigt fin säsong i ett Nashville som har det tyngre och som läger ser ut nu kan man mycket väl missa slutspelet.

Det finns naturligtvis ännu fler svenska spelare än dessa som kan bli aktuella för VM, lag som Detroit och Tampa Bay är långt ifrån garanterade en plats i slutspelet och där finns bekant tunga namn som Victor Hedman och Lucas Raymond. Dessutom har Torontos form inte varit den bästa på sistone och där finns flertalet svenska spelare som vore fina förstärkningar till VM. Sist men inte minst har även New Jersey en långt ifrån perfekt form och där finns Jesper Bratt som numera är en av NHL:s hetaste svenskar.

Annons | 18+ | R&V gäller | Spela ansvarsfullt - www.stödlinjen.se
Sportskribent Benjamin är en 30 år gammal hockeyälskare med extra inriktning inom svensk klubb och landslagshockey. Han har tidigare jobbat för en klubb i Hockeyallsvenskan och skapat hockeysändningar i allt från Hockeyallsvenskan till Hockeytrean. På fritiden så driver han en egen hemsida med fokus på Hockeyettan.